Framme i december
Vintersolstånd och ljusare tider
Den 21:a december infaller vintersolståndet – årets kortaste dag och längsta natt, men härifrån går vi sakta men säkert mot ljusare tider. Det värmer hjärtat hos oss trädgårdsälskare som längtar efter vårsol och blomning!
Fest och god mat i decembermörkret
December är en festlig månad fylld av värmande traditioner. Adventstiden skänker glädje – vi har redan tänt första ljuset, men har tre fina adventssöndagar kvar att samlas kring. Ordet advent har sin rot i latinets adventus, ankomst, och syftar på väntan på Jesusbarnet.
Nobeldagen den 10 december är också en härlig ursäkt att duka extra fint, bjuda in nära och kära och ha en egen Nobelmiddag framför TV:n. Dekorera bordet med levande ljus eller blommor – inspiration hittar du i Duka decemberbordet.
Lucia, Ljusdrottningen, lyser upp varje mörk decembermorgon den 13 december. Namnet bottnar i latinska lux – ljus. För många är Lucia en självklar del av julförberedelserna, fylld av sång, saffransbullar och ljus mitt i vintermörkret.
Julen är årets stora familjehögtid – hemmen smyckas, middagarna blir långa och vi firar med släkt och vänner. Nyårsafton präglas av förnyelse – vi skjuter raketer och korkar upp champagne för att lämna det gamla och välkomna det nya året med glädje!
Pynt, blommor och glimrande detaljer
Det är nu vi låter hemmet spraka av rött, grönt och glitter. Säsongsblommor ger extra stämning – röda till jul, eleganta vita till nyår. Missa inte Vita vinterblommor för inspiration till nyårsbuketten.
Blomstrande tips och artiklar
- Skötselråd julens blommor – få dina julblommor att trivas extra länge.
- Amaryllis - julens skönhet
- Julens botanik och historia
- Doftande jul med hyacinter
- Ge dina Julblommor en ny image
- Skapa julstämning på olika sätt
Har du inte planterat amaryllislöken ännu? Det går ofta att hitta fördrivna lökar i början av månaden, redo att blomma lagom till jul. Läs mer i Att driva amaryllis och få tips om vad du gör när blomningen är över i Amaryllis efter blomning.
Även mindre kvistar från vintergröna växter kan pryda vasen när trädgården vilar. ”There are always flowers for those who want to see them!” (Henri Matisse) – plocka gärna in något grönt, och passa på att sköta om dina krukväxter under vintern.
Ljus i mörkret
Decembermörkret lyser vi upp både inne och ute. Tusen små lampor och ljusslingor är glädjespridare – men lagom kan vara vackrast, hela trädgården behöver inte bli en blinkande cirkus! Även balkong och entré kan få lite vinterglans, till exempel med inspiration från Gör din trädgård vintervacker.
Frostnätter bjuder på möjlighet att skapa vackra islyktor. Kolla in idéerna i Halvdana ljusslingor om du har trasiga ljusslingor liggande hemma.
Gröna klappar och omtanke
Dags att fundera på presenter till trädgårdsvännerna! Ofta är hemmagjorda gåvor de mest uppskattade – varför inte skapa en egendesignad julgrupp med tulpaner, en bunden krans eller sticklingar i vackra krukor? Inspireras av Klappar till trädgårdsvänner.
En bra sekatör, fågelbad eller trädgårdsbok är också genomtänkta presenter som sprider glädje året om.
Spara och återanvänd växterna
Ta till vara små cypresser och andra vintergröna plantor från julgrupperna – de kan trivas inomhus fram till våren, när de får flytta ut. Läs mer i Vintergröna växter och Den lilla "julgranen".
Har du fått julros, azalea eller hyacinter? Låt dem stå svalt och ljust, så klarar de vintern och kan planteras ut när våren kommer. Skötselråd hittar du i Allt om azalea.
Planering och längtan
December är perfekt för att blicka tillbaka och drömma framåt i trädgården. Skriv ner funderingar, skapa fotoböcker eller planera nya rabatter – idéerna är färskast nu, så anteckna innan vårbrådskan tar vid!
Dyk ner i frökataloger, böcker och tidningar, och låt drömmen om nästa säsong få gro i lugn och ro.
Mat till fåglar och oss själva
Fåglarna uppskattar extra mat när trädgårdens bär tagit slut. Kanske har du frysta rönnbär att hänga ut, eller halva äpplen till trastarna? Då tackar fåglarna med sång när våren kommer. Läs mer om att använda naturen i Julgranens sista tjänst.
Förvara inte vinteräpplen och grönsaker tillsammans – etylengas kan påverka smaken på till exempel morötter och få blommor att sloka.
Har du kvar kryddor ute eller i fönstret? Använd dem till örtte mot förkylning! Och har du grönkål eller brysselkål kvar ute, är det hög tid att skörda till julbordet – testa gärna något nytt sätt att tillaga dem.
Små göranden i trädgården
Är jorden frostfri, vattna vintergröna växter en sista gång inför tjäle och vårsol. Faller snön tungt, skaka av grenarna så de inte knäcks, stötta buskar och skydda mot gnag och harar. Bädda in känsliga plantor med granris, löv eller väv när marken frusit men innan snön lägger sig – så skyddar du både mot kyla och skadedjur.
Njut och reflektera
Till sist, låt decembers fester och stillsamma stunder fylla dig med glädje. Plocka fram glöggen, pepparkakorna och känn julefriden både ute och inne. Njut av det som är – och dröm om det som kommer.
God jul och Gott Nytt Trädgårdsår!