Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Framme i december

Så var vi framme i december, årets sista och mörkaste månad, men inte nödvändigtvis den dystraste, för alla de tindrande juleljusen lyser ju upp det mörka.

Av Sylvia Svensson

Den 21:a december är det vintersolstånd, då inträffar årets kortaste dag och längsta natt. Men sedan vänder det åter mot ljusare tider! Vilken tröst för våra frusna, vår- och sollängtande trädgårdssjälar!

Fest och god mat

December är en månad som innebär många glada fester. Dem kan vi förgylla med massor med levande ljus som jagar bort skuggorna i hörnen.

Första advent har vi redan firat, men sedan har vi tre adventshelger till att fira! Ordet advent kommer från latinets adventus och betyder ankomst och den som väntas komma är förstås Jesusbarnet.

På Nobeldagen den 10:e december kan vi ”sitta med” och ha en egen "Nobelmiddag" framför TV:n. Det är roligt att duka extra festligt och bjuda på något särskilt gott!

Ingen missar väl Ljusdrottningen Lucia den 13:e december! Namnet kommer från det latinska ordet lux som betyder just ljus.

Själva julen med sina släktmiddagar och glada fester är för många årets viktigaste familjehelg. Då klär vi oss själva och huset i festskrud och äter gott.

Nyårsafton firar vi i goda vänners lag. Att skjuta ut det gamla och ta in det nya året är en gammal tradition. Förr försökte man skrämma iväg de mörka, onda makterna så att de inte följde med in i det nya året och då använde man bössan! Nu skjuter vi raketer och champagnekorkar!

Pynt och glitter

Det finns många anledningar att pynta med vackra blommor i lysande röda julfärger över självaste julhelgerna. Till nyår kanske de eleganta vita blommorna passar bättre. Här kan du läsa en artikel om vinterns vita blommor: Vita vinterblommor

För den som ivrigt väntar på julen med alla dess blommor, traditioner och dekorationer, finns en hel artikelserie att läsa här: Skötselråd julens blommor Amaryllis - julens skönhet Julens botanik och historia Doftande Jul Doftande jul med hyacinter Ge dina Julblommor en ny image Skapa julstämning på olika sätt

Julamaryllisen har du förhoppningsvis redan planterat, men än i början av månaden kan den hinna om du hittar lökar som är fördrivna för att blomma till jul och som redan har en aning av knoppen framme. Hur du gör med amaryllis står att läsa här: Att driva amaryllis Amaryllis efter blomning

Runt julen finns amaryllis även som snittblomma. Blommorna står sig lika länge i vas som de skulle göra på lök, och man kan göra mycket praktfulla arrangemang med bara ett par stjälkar med flera klockor och något grönt från den egna trädgården.

Från trädgården finns det inte så mycket att ta in och sätta i vas men det finns alltid något. Kanske lite vintergröna kvistar till snittamaryllisen? ”There are always flowers for those who want to see them!” (Henri Matisse).

Nu finns det också tid att pyssla om sina vänner krukväxterna. Även om snön yr och rutorna är täckta av iskristaller, kan du på fönsterbrädan ha frodig grönska och vackra blommor.

Ljus

Den mörka månaden lyses upp av alla de tusentals tindrande, små ljuspunkter som vi hänger ut. Det kan se mycket vackert ut med dessa ljus, bara det inte går överstyr, så att hela trädgården ser ut som ett cirkusområde med kulörta, blinkande saker i alla de färger! Men smaken är ju som bekant, delad...

Pynta även på balkongen/terrassen med girlanger av vintergröna växter och ev. med en ljusslinga. Kungsgran och andra ädelgranar barrar inte, inte heller de flesta andra vintergröna växter till skillnad från den vanliga granen och i viss mån även enen. Läs mer: Gör din trädgård vintervacker

Har du frost, kan du gjuta egna islyktor i en spann: häll i vatten, låt stå ute över natten när det är minusgrader, gör hål i isen nästa dag och häll ut det kvarvarande vattnet. Tippa sedan försiktigt ut den färdiga islyktan, placera en ljusstump inuti och lys upp kvällsmörkret. Du kan också utnyttja din gamla ljusslinga som bara lyser delvis, genom att lägga den på marken och placera en hel rad islyktor över de ännu lysande lamporna. En annan variant av föregående är den gamla klassiska snöbollslyktan. Du kan även använda dina halvdana ljusslingor till detta! Läs mer: Halvdana ljusslingor

Klappar

Nu är det också dags att börja tänka på gröna julklappar till trädgårdsvännerna. Det behöver inte vara något stort och dyrt. Det roliga är ofta att gåvan är självgjord: en vacker egenkomponerad julgrupp med egenhändigt uppdrivna jultulpaner, en självsnickrad rolig fågelrestaurang komplett med mat, egna roliga fröer i vackra handgjorda påsar, en stickling av den ovanliga ärvda krukväxten från mormors tid planterad i en vacker kruka, en självgjord krans att hänga på dörren, gärna i god tid till advent. Här kan du läsa om hur du gör en krans

Vill man ändå köpa något till en trädgårdsvän, så kanske en kvalitetssekatör eller -plantspade skulle vara något? Eller en vacker vattenkanna, ett fågelbad, ett presentkort på växter eller trädgårdsböcker – dem får man mycket glädje av! Fler julklappsförslag till en grön vän finns här: Klappar till trädgårdsvänner

Spara och ta till vara

Ofta finns det små rara "julenar" med i julgrupperna. Ta vara på sådana! De är dock sällan just enar, utan ofta är det någon sorts cypresser. Plocka isär julgrupperna när julen är förbi, plantera växterna du vill spara i egna krukor och sköt dem som krukväxter, placerade svalt och ljust, tills våren kommer och du kan plantera ut dem i trädgården. Själv har jag numera flera meter höga f.d. julgruppsväxter som vintergröna blickfång i trädgården! Läs mer: Vintergröna växter Den lilla "julgranen"

Har du fått en julros i kruka, försök hålla den så svalt som möjligt, gärna ute om det är plusgrader. Ta in, svalt och ljust, om frosten hotar. På så sätt kanske man lyckas klara den till våren, då den kan planteras ut i trädgården och den kommer sedan år efter år.

Även azalea, tulpaner och hyacinter kan räddas till ett liv efter jul: skär bort de utblommade blomstjälkarna på lökväxterna, placera dem svalt och ljust och vårda lökarna till våren, då de kan grävas ner i trädgården. Hur du sköter azalean, kan du läsa här: Allt om azalea

Planera

Skriv ner sommarens trädgårdshändelser nu medan du ännu kommer ihåg. Gör ev. vackra fotoalbum eller en egen ”trädgårdsbok” via nätet med kommentarer till dina vackraste bilder.

Du gick säkert också runt i trädgården och tänkte att "nästa år, då skall jag...". Skriv upp dessa idéer i ett planeringshäfte nu, för när vårbrådskan väl sätter in, kommer du kanske inte längre ihåg vad du hade tänkt dig!

Under vintern har du också tid att göra nya planer för kommande säsong, göra skisser och planritningar, läsa böcker, tidningar, frökataloger och hemsidor om trädgård och drömma dig bort till varmare tider.

Mat till fåglarna och oss själva

Har de hungriga fåglarna redan ätit upp alla bär i trädgården? Kanske har du sparat några klasar rönnbär i frysen till deras julglädje? Häng i så fall upp lite i buskar och träd nu. Annars gillar bland annat trastarna äpplen; dela ett på mitten och lägg ut så kommer de snart och spisar! Man får lägga ut ett nytt äpple nästan dagligen! De andra fåglarna tackar också för passande mat genom att sjunga glada arior längre fram på våren i närheten av sin utspisningsplats! Läs mer: Julgranens sista tjänst

Tänk på att inte förvara vinteräpplen i närheten av grönsakerna. Äpplena utsöndrar etylengas som får exempelvis morötter att bli beska. Placera inte heller blommor och äpplen nära varandra, eftersom etylen får blommorna att vissna i förtid.

Har du egna kryddor kvar, ute eller på fönsterbrädan, kan du göra ett förkylningste av dem; några blad av (peppar)mynta, citronmeliss och salvia i botten på en kopp, häll över hett vatten, låt dra 5 minuter med ett lock över, söta med en sked honung.

Har du grönkål och brysselkål som ännu står i landet, börjar det vara dags att använda dem till julmaten. Den förstnämnda kan du laga t.ex. genom att koka den i skinkspadet och sedan steka den i stekpanna i smör på skånskt och halländskt vis (långkål)! Den senare blir gott till julbordet i olika skepnader.

Lite att göra i trädgården

Har du fortfarande plusgrader och ingen tjäle, passa på att vattna rododendron och andra vintergröna växter en extra gång. De behöver "full tank" nu och solskyddsväv senare för att klara vårvinterns kombination av sol och tjäle!

Om det kommer mycket snö, skaka av den från grenarna så att de inte knäcks. Bind ihop mindre, ömtåliga buskar och barrväxter med hjälp av en stödkäpp till en smal spets så att det inte kommer snö in i busken och deformerar den.

Stödkäppar kan behöva sättas ner nu, dels för att buskarna ska klara snötyngden och dels för att senare hålla uppe solskydden. Käpparna kan vara svåra att få ner i frusen jord så gör det nu när det ännu går.

Bred ut vinterskyddsväv, granruskor, torra löv eller halm över växterna som behöver vinterskydd. Gör detta först efter att marken har frusit till något men innan snötäcket kommer, detta för att du inte skall bädda det skönt för möss och sorkar!

Du har väl också skyddat buskar och trädstammar med skyddsnät eller -spiral mot hungriga harar och råddjur? Tänk på att en hare som står på snön på bakbenen, kan nå ganska högt upp! Trampa hårt på snön runt fruktträden så att inte sorkar gnager på stammarna längst ner under den mjuka snön!

Njut!

Sedan är det bara att plocka fram glöggen, pepparkakorna och alla de andra julgotterna, njuta av juletidens alla fester, koppla av i familjens och goda vänners lag och drömma om den kommande våren!

God jul och Gott Nytt Trädgårdsår!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB