Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julklappstips till trädgårdsvänner

Snart är det dags att lösa den kniviga frågan igen: vad ska den trädgårdsintresserade familjemedlemmen eller kära trädgårdsvännen få i julklapp? Det får ju gärna vara något som har med favorithobbyn att göra.

Av Sylvia Svensson

Vissa vet redan under sommaren vad den kära trädgårdsvännen eller kanske trädgårdsälskande äkta hälften ska få i julklapp, medan andra springer runt i sista minuten och handlar i panik. Visst kan du sondera terrängen kring vad som önskas genom att ställa mer eller mindre ledande frågor, men en ren överraskning brukar ju vara roligast, både att ge och få. Här kommer jag med några idéer till fritt förfogande!

Trädgårdsböcker ger både glädje och nytta. Kolla i vännens bokhylla om någon trädgårdsbok kan vara aktuell att komplettera samlingen med. Är du osäker, ge ett presentkort till en bokhandel med mycket trädgårdsböcker.

Prenumeration på trädgårdstidning är en annan idé i samma genre - en del gillar inte böcker men älskar att bläddra i tidningar, klippa ut särskilt bra artiklar och klistra in i egna samlingar. Presenten kan kompletteras med en rejäl klippbok att klistra i.

Album, fotobok eller kanske en fotokalender där du har samlat alla de bästa, knasigaste och roligaste bilderna från vännens trädgård eller den där trädgårdsresan som ni gjorde tillsammans kanske är en bra idé? Sådant brukar vara väldigt omtyckt och blir ett minne för livet! Fotokalender kan du enkelt göra på nätet, surfa runt och se vad de olika hemsidorna erbjuder.

En trädgårdsresa kan låta dyrt att bjuda vännen eller älsklingen på. Men det finns också billigare alternativ, till exempel en presentkort för plats i bilen inklusive lunch och en trädgårdsrunda med mottagaren till våren/sommaren. Ett besök på en trädgårdsmässa, billiga bussresor till en eller flera vackra visningsträdgårdar eller resor till något grönt paradis, kanske till och med utomlands.

Trädgårdsverktyg behöver de flesta trädgårdsintresserade byta lite då och då. Har vännens sekatör blivit gammal och slö eller saknas det riktigt bra småverktyg? Skulle en plantspade av fin kvalitet eller en fiffig handkultivator kunna passa?

Beskärningssåg, gärna en hopfällbar liten såg, lätt att ta med sig till trädgården. Vet man med sig att den behövs, så kan en större såg med teleskopskaft som man kommer åt de övre grenarna med när man står på marken vara bra att ha.

En bra grävgrep eller spade är välkommen om den gamla skulle vara uttjänt. Det finns numera lätta, anatomiskt riktiga verktyg att köpa, som även den med svagare armar orkar hantera.

Det snöar säkert även i vinter, så snöredskap, gärna ergonomiska, kan vara en idé.

Ett eldfat eller en eldkorg kan bli ett vackert inslag i en snörik trädgård.

Vattenslangar behöver inte längre vara tråkiga och gömmas undan. Nu finns de i handeln i häftiga färger som rosa, lila, turkosa, vita och svarta med munstycke i kontrasterande färg och med en guldfärgad vinda till. Kanske en idé för trädgårdsälskaren som också gillar lite kitsch och glamour?

Apropå häftiga färger, kitsch och glamour så finns också nya balkonglådor och planteringskrukor i regnbågens alla färger.

Händerna blir säkert leriga och nariga av trädgårdsarbete. En riktig bra trädgårdshandtvål och kompletterande handkräm skulle kanske passa? Kolla här: Tvålar och krämer

Läckra trädgårdskläder, som riktiga trädgårdsbyxor med kuddar för knän, stövlar med rosenmönster eller trätofflor med fjärilar på, trädgårdshandskar av bra kvalitet eller en solskyddande trädgårdshatt är alla exempel på roliga och bra idéer om du har lite koll på kläd- och skostorlek hos den du ska ge din julklapp till. Eller kanske ett presentkort på detta?

Fröer är alltid en gångbar idé till en trädgårdsvän. Kanske har du egeninsamlade och vackert paketerade fröer att ge, annars kan det vara i form av ett presentkort till fröhandeln. Detta kan du packa in i ett minidrivhus som finns i olika utföranden, allt från verklig ministorlek för fönsterbrädan till riktiga inneväxthus med både belysning och värme.

Presentkort gällande hjälp med trädgårdsarbete för ett visst antal timmar eller ett visst projekt kan vara väldigt uppskattat av den som har fullt upp i vardagen och dessutom en trädgård att ta hand om.

Presentkort avseende trädgårdskurs eller en designer för planeringshjälp för den nyblivne trädgårdsfantasten är en god idé.

Presentkort i en trädgårdsbutik uppskattas säkert av trädgårdsvännen om det skulle vara så att det ändå är svårt att hitta på något - ibland känns det som om den som ska få julklappen eller presenten redan har allt tänkbart och då är det kanske enklast att de får välja själv! Så ge helt enkelt lite trädgård i present, t.ex. presentkort från Odla.nu så att mottagaren kan köpa de växter hon/han önskar senare i vår.

Du kan "plantera ett träd" i mottagarens namn via en gåva till något hjälpprojekt eller en insamling.

Kolla också museernas butiker och de botaniska trädgårdsbutikernas utbud, där finns ofta vackra, handgjorda saker som stödjer olika projekt i fattiga länder.

En stor, härlig, handgjort lerkruka säger ingen nej till. Den kan användas både inne och ute och är en underbar prydnad med eller utan växter.

Droppbevattnare för växthuset eller kökslandet kanske kan vara något? Eller varför inte en bevattningsdator som monteras på vattenkranen och bevattnar trädgården automatiskt som man vill ha det.

Vacker trädgårdsbelysning kan också vara en idé, ev. komplett med installation. Kolla här: Belysning

Det finns också riktigt snygga vattenkannor som t o m passar som dekoration. Du kan ge den istället för julblomma, försedd med några vintergröna kvistar i.

Har du gjort vackra betongarbeten som krukor, ljusstakar, prydnadsföremål eller fågelbad under sommaren? Då kanske du kan ge ett sådant, komplett med en liten växt eller ett ljus eller vad du nu har för saker. Eller målar du på sten? En altandörrhållare behöver säkert alla trädgårdsmänniskor!

Vindspel är säkert välkommet, det kan hänga både ute under sommaren och inne under vintern. Vi säljer sådana här på Odla.nu i vår shop och de uppskattas av många. Just de som säljs hos oss är ljudlösa och finns både med och utan vackra glaskulor. Du hittar vindspelen här: [http://shop.odla.nu/index.php/vindspel.html).

Många vill gärna bjuda småfåglarna på mat. Ett fågelbord kan du kanske snickra själv och ge det en lite personlig touch. Men om du inte är snickarkunnig, finns det en uppsjö av vackra och roliga fågelbord att köpa - och så en stor säck fågelmat förstås också då. Här på Odla.nu säljer vi båda delarna, kika på vårt utbud här: Fågelmatare och fågelmat.

Om det trots alla dessa förslag skulle kärva med lämplig idé, kanske en julkärve kan vara något!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB