Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Halvdana ljusslingor

  • Trädgård

Kolla ljusslingorna nu så de fungerar sedan när det är dags att hänga dem ute i trädgården. Ingenting är så irriterande som när man står där på en helgaftonkväll och försöker hänga upp en slinga som sedan inte fungerar.

Har du hämtat fram dina gamla ljusslingor från gömmorna och konstaterat att bara en och annan lampa av alla hundratals lyser? Det är sällan lönt att börja byta ut massvis med lampor och det går inte alltid heller. Men släng inte den bara för det, man kan göra roliga arrangemang med den!

Du kan t.ex. gröpa ur en stor Halloween-pumpa och placera en sådan väl använd slinga inuti som belysning istället för ett stearinljus.

Eller gör små hål från pumpans inre och stick ut de fungerande ljusen som lysande taggar på en igelkott!

Beroende på hur många lampor som lyser, kan du antingen klä ett litet "juleträd" i kruka och/eller dess "undervegetation" med den.

Kanske räcker slingan bara till en balkonglåda, med den icke-lysande delen och sladdhärvan dold under gröna kvistar?

Du kan göra ett litet, lysande smycke på ett stort frostsäkert fat med kuddmossa. Dölj sladdarna under mossan och stick ut de lysande lamporna genom mossan.

Du kan också använda dem på ett fat med små lerkrukor och vitmossa. Stick ut de lysande lamporna från krukornas bottenhål och dölj sladdhärvan med vit- eller kuddmossa under krukorna.

Eller så kan de ännu lysande lamporna placeras ut i en rad för att belysa trädgårdsgången med under is- eller snölyktor, om du lyckas göra sådana. Annars finns s.k. stormglas att köpa i vissa butiker eller så kan man använda upp och ner-vända, gamla, stora syltburkar som lyktor.

Inomhusvarianten kan t.ex. användas i en stor glasvas med "isbitar", dvs. klara glasstenar, som finns att köpa i många trädgårds- och pysselbutiker. Eller varför inte bland julkulor på ett fat? Eller som bordsdekoration bland kvistar och höstlöv?

Eller så kan den kanske användas till en krans? Kransen kan hänga från taket eller ligga på bordet, utomhusvarianten kan till och med sitta intill dörren ute.

Om du har japanska lyktor eller judekörs som den också heter (Physalis alkekengi var. franchetii) i trädgården, kan du kanske göra ett roligt arrangemang på några kvistar. Du tar en liten ljusslinga som du först arrangerar på grenarna och sedan trär du en "lykta" på varje lampa, se bild! Denna fungerar dock endast för inomhusbruk.

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan hitta på bara man tänker på elsäkerheten! Läs på förpackningen! Och en jordfelsbrytare är aldrig fel.

Islykta
Ljusvas
Julträd med ljus
Pumpalykta
Kanske räcker slingan till en krans
Ljusfat med minikrukor
Snöbollslykta
Urna med grönt och ljus
Ljusslinga i mossa
Ljusslinga i stjärnor med gröna kvistar
Halmstjärna med ljusslinga bakom

   

Islykta, foto Oili Kaijonmaa
Islykta
Foto Oili Kaijonmaa

Julträd med ljus
Julträd med ljus

Pumpalykta
Pumpalykta

Ljusslinga i stjärnor med gröna kvistar
Ljusslinga i stjärnor med gröna kvistar

Halmstjärna med ljusslinga bakom
Halmstjärna med ljusslinga bakom