Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vita vinterblommor

Nu är julen förbi med sina starka färger: färgglatt julpapper, julpynt i regnbågens alla färger och julens lysande röda blommor, och man kan tycka att det är dags med helt andra färger till nyårsfesten. Då kan det röda ersättas av helvita blommor, isiga, silverfärgade dekorationer och vita eller blåa borddukar och ljus.

Här visar jag ett förslag som förvisso fungerar även på andra tider än just till nyår!

Gruppen är egentligen min lussegrupp, men den är lika fin ännu nu efter julen.

Den är planterad i en stor, plastinfodrad korg med en ordentlig lager leca på botten. Växterna står kvar i sina egna krukor i blomjord med leca i. Överst ett lager kuddmossa som täcker krukorna och hjälper till att hålla fuktigheten.

Gruppen innehåller från vänster i framkanten en vitvariegerad pussmun, Nematanthus, här utan blommor, ett ståtligt ex. av Clerodendrum wallichii, som mig veterligen inte har något svenskt namn, och en kritvit azalea.

Baktill från vänster sticker en knoppstängel av den vitblommiga juvelorkidéen Ludisia upp ur grönskan. Sedan en krämvit juvelblomma, Guzmania 'Pax' och ett prickblad, Dieffenbachia maculata 'Camilla'.

Efter helgerna kan man plocka isär gruppen om man så vill, då de har lite olika krav på vård.

Clerodendron är släkt med "ödesträdet" eller "lingon och mjölk" som den röd/vita arten C. thomsonae också kallas. Den har speciella krav på vintervilan efter blomningen: den vill stå ljust och svalt, ca. 15 grader. Den kanske tappar alla blad men det är normalt, de kommer igen på våren. I april-maj när den har vaknat till liv igen börjar man även gödselvattna och byter jord. Blomjord med leca i går bra.

Azalean vill stå svalt och ljust och vill gärna bli vattnad genom att sänka ner hela krukan i kalkfritt vatten några gånger per vecka. Sköt den till våren, då kan man ge den en större kruka och ny torvjord utan kalk och under sommaren kan krukan stå nergrävd under en skyddande buske i trädgården. Vattnas och gödslas med rododendrongödning. Den kan sätta nya knoppar frampå hösten och tas sedan in i ett svalt och ljust utrymme innan frosten kommer. Då kan man kanske få beundra en ännu större och ståtligare azalea med massor av nya blommor!

Pussmun är egentligen en ranka som man kan ha i ampel. Den har tjocka, torktåliga blad och vill inte ha för mycket vatten i jorden men däremot vill den gärna bli duschad då och då. Den är svår att få att blomma om i hemmiljö, men har man ett växthus som är igång även under vintern så kan den bli mycket fin där.

Juvelblomman är en ananassläkting och som sådan, vill den gärna ha vatten i bladstruten. Det är sällan lönt att behålla den efter "blomningen", som egentligen är de översta högbladen. De håller sig fina länge om man ser till att duscha dem ofta och inte låta växten torka ut helt. Själva blommorna är obetydliga och sitter överst i bladrosetten.

Många prickblad är tåliga växter som växer villigt även i lite skuggigare lägen, men just denna mycket vitbladiga sort vill dock ha goda ljusförhållanden. Den vill ha måttlig vattning under vintern, men inte stå helt torr. Skydda den mot direkt sol.

På våren byt till en större kruka och ny blomjord med leca i. Gödsla och vattna normalt under sommaren.

Juvelorkidéen är en av de tåligaste orkidéerna och trivs även i norrfönster. Den vill inte ha direkt sol. Tycker om rumstemperatur, 17-24 grader, året om. Vattna lagom och regelbundet hela året. Till skillnad från många andra orkidéer växer den bra i vanlig lecablandad krukväxtjord.

Nästa förslag är helt enkelt en kruka liljekonvaljer, Convallaria majalis, drivna för att blomma under helgerna. Då drivning av s.k. iskonvaljer är en mycket tidskrävande procedur, man måste starta redan under hösten föregående år, är det enklaste att köpa färdigdrivna groddar i blomsteraffären. Dessa planteras i lätt blomjord och täcks med fuktig mossa ca. 6 veckor innan önskad blomning. En mörk "hatt" läggs på och krukan ställs i sval rumstemperatur. Vattna och se till att mossan inte torkar ut. När groddarna har kommit upp ur mossan ca. 5 cm tas hatten av och krukan ställs fram vid ett ljust, svalt fönster e.d. och får utveckla sina blommor. Efter blomningen kan de skötas så svalt och ljust som möjligt fram till våren, då de kan planteras i trädgården för att sedan blomma om år efter år. Blommar dock inte om samma år som de planteras.


Detaljbild av pussmun


Iskonvaljer i kruka

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB