Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att driva amaryllis!

Det är roligt att driva amaryllis själv! Hos oss hittar du massor av härliga amaryllis lökar. I denna artikel berättar vi hur du driver din egen amaryllislök!

Optimala drivningstiden för amaryllis är ca 6 till 7 veckor vid 22 grader.

Om du inte kan plantera lökarna direkt när du får hem dem kan de förvaras vid 10−12 grader fram till planteringen.

Att driva amaryllis i rätt tid!

Det finns ett visst spänningsmoment i att driva sin egen amaryllislök. Den ska ju helst blomma till jul! Och du kan påverka utvecklingen själv med hjälp av vetskapen att värme skyndar på utvecklingen medan svalka dämpar. Går det för fort, minska temperaturen, till exempel genom att skruva ner termostaten på elementet. Går det för sakta − då behövs mer ljus och värme.

Så här driver du amaryllis

Kolla så löken inte är skadad, den skall inte heller ha virusangrepp eller vara mjuk.

Dagen innan du ska plantera amaryllisen, ställ den över ett glas e.d. med rötterna i vatten (men inte själva löken!) över natten. Då sväller rötterna och väcks till liv.

Välj en kruka som inte välter så lätt, för blomman blir tung. Krukan skall vara så stor att ca två fingrar i bredd går mellan löken och krukkanten.

Plantera amaryllislöken, en tredjedel av löken skall vara ovan jord. Vanlig blomjord går bra, men ta lite lecakulor i botten.

Vattna igenom jorden rejält, ha i lite mer jord om den sjunker undan och ställ sedan krukan med en pappershuva över i ett fönster ovanför ett påslaget element, eller annars mörkt och varmt så att rotbildningen snabbt kommer igång. Om din amaryllis inte vill växa, brukar det betyda att den står för kallt.

Vattna inte mer nu innan blomstängeln kommer upp, det brukar ta någon vecka. När blomstängeln har kommit upp tar du bort huvan och förser krukan med ett s.k. amaryllisstöd som det finns olika att köpa.

Börja vattna igen, när blomstängeln är uppe. Men vattna sparsamt och gärna på fatet så stjälken inte ränner i höjden, för då tippar den lätt p.g.a. de tunga klockorna. Men skulle bladen bli blågröna och blomman sloka, vattnar du förmodligen för lite. Lagom är bäst! Någon gödsel behövs inte nu.

När amaryllisen har börjat blomma, ställ den helst lite svalt, i fönster eller en bit in i rummet.

Amaryllis tål mycket ljus men gärna inte direkt sol. Under vinterhalvåret har vi ju knappast sol så det besvärar. Men skulle blommorna tappa färgen, så får den förmodligen ändå för mycket sol.

När stängeln har blommat över, skär bort den. Det brukar finnas fler stänglar på gång då.

Lycka till med att driva din amaryllis!

Handla amaryllis på Odla.nu

På hösten erbjuder Odla.nu ett fint sortiment av amaryllislökar: Amarylliserbjudande

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB