Gör din trädgård vintervacker
Vintervackra krukor
Skapa arrangemang med vinterväxter
Arrangera vackra krukor med vintergröna växter på trappan, vid entrén eller uteplatsen. De hälsar både dina gäster och dig själv välkomna hem och skapar en trivsam atmosfär även när det är kallt och ruggigt.
Tips för hållbara krukor
Har du kvar krukor från hösten som klarar lite frost? Klipp bort vissna höstblommor och stick ner lösa kvistar av olika vintergröna växter i krukjorden. Komplettera gärna med knoppljung, dekorationspumpor, pyntekål eller andra tåliga växter – de står fina även när temperaturen dalar till minusgrader. Med en liten ljusslinga, eller ett ”ljusris”, kan du lysa upp arrangemangen så att de sprider glädje även under mörka kvällar.
Kransar och girlanger
Bind din egen dekoration
Vill du sätta en personlig prägel på trädgården – bind egna kransar, vinterbuketter eller girlanger att hänga på dörren eller lägga som dekoration på graven. Det är både roligt och lättare än du tror! Få inspiration och instruktioner här: Gör en enkel krans och Gör en girlang.
Samla material i naturen
Ta vara på årets sista milda dagar genom att samla naturmaterial till adventsdekorationer: mossa, grenar och kvistar, rönnbär, kottar och gräs – allt kan bli vackra inslag i dina arrangemang. Förvara mossan och bären i plastpåsar med lufthål utomhus så de håller sig fräscha tills du ska använda dem.
Ljus i mörkret
Förbered belysningen
Glöm inte att kolla ljusslingorna i god tid! Att ha välfungerande slingor när mörkret faller gör stor skillnad. Köp reservlampor eller nya slingor om något inte fungerar. Det är betydligt trevligare att förbereda i lugn och ro, än att desperat försöka få ihop belysningen inför en högtid när det redan är mörkt och kallt.
Skapa stämning med ljus
Utnyttja trädgårdens kvällar med belysning. Sätt ut solcellslyktor, ljuslyktor eller stämningsfulla slingor för att lysa upp gångar, altaner eller växthus. Många lyktor drivs med solpanel och skymningsrelä – då tänds de automatiskt när mörkret kommer.
Inför Halloween kan du prova att gröpa ur en pumpa och lägga en liten ljusslinga inuti, eller varför inte borra små hål och låta små LED-ljus sticka ut som taggar på en igelkott? Du kan även använda trasiga ljusslingor där bara några lampor lyser – läs mer om vad du kan göra: Halvdana ljusslingor.
Klipp inte ner perennerna på hösten
Låt vinterståndarna stå
Många perenner har dekorativa fröställningar som är vackra hela vintern, och de kallas vinterståndare. Låt de flesta stå kvar till våren; det vissna bladverket skyddar växternas rötter mot frost, och risken för röta minskar eftersom mindre vatten tränger ner i ihåliga stjälkar. Detta är särskilt viktigt för prydnadsgräs.
Glöm inte undantagen
Pioner och jordgubbar är däremot undantag och bör klippas ner under hösten för att minska risken för sjukdomar som annars kan övervintra i bladverket.
Mata fåglarna
Så här skapar du liv i vinterträdgården
Att bjuda vinterfåglarna på mat ger både liv och rörelse i trädgården, och att se fågellivet kan bli en glädjekälla under mörka månader. Skapa olika matplatser, eller till och med en hel liten ”fågelrestaurang”, med varierad mat. Då får du många olika gäster och barn tycker ofta det är extra spännande att följa vilka arter som dyker upp.
Trädgårdsglädje året om
Genom att ta tillvara och kombinera vintergröna växter, vackra krukuppsättningar, kransar, dekorationer, belysning och omtanke om både växter och djur – skapar du en trädgård som är levande, ombonad och full av färg även under vinterns mörkaste dagar. Så fortsätt att vårda din utemiljö och njut av trädgården året om!