Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gör din trädgård vintervacker

Nu har du säkert städat undan det mesta i trädgården och väntar på den första snön. Men det är roligt att pynta lite inför vintern, det behövs färg och liv även under den mörka årstiden.

Av Sylvia Svensson

Trädgården behöver inte alls slå igen och bli en tråkig, färglös plats bara för att vintern kommer. Det finns mycket du kan göra för att pigga upp där ute!

Vintervackra krukor

Arrangera vackra krukor med vintergröna växter på trappan. De välkomnar dina gäster och dig själv.

Har du kvar höstens krukor som tål frost? Klipp bort de vissna höstblommorna och stick in lösa kvistar av olika vintergröna växter i krukjorden. Komplettera gärna det hela med knoppljung, dekorationspumpor, pyntekål eller liknande växter som håller även om det blir några minusgrader. Kanske en liten ljusslinga eller ett instucket ”ljusris” för att lysa upp och göra krukan vacker även på kvällen?

Kransar och girlanger

Bind gärna egna kransar, vinterbuketter och girlanger till dörrprydnader eller gravsmyckning. Det är lättare än du tror, bara du vågar pröva. Här kan du få hjälp: Gör en enkel krans och Gör en girlang

När marken ännu är bar, passa på att samla material till adventsdekoration: mossa, vackra grenar och kvistar, rönnbär, kottar och gräs. Förvara mossan och bären i plastpåsar (glöm inte att göra lufthål!) utomhus så de inte torkar.

Ljus i mörkret

Passa på att kolla ljusslingorna nu så de fungerar när det är dags att hänga upp dem ute i trädgården. Köp reservlampor eller nya slingor om de inte fungerar. Få saker är så irriterande som när man står där på helgaftonskväll och försöker hänga upp en slinga som inte fungerar.

Utnyttja kvällarna i trädgården genom att ordna belysning. Tänd ljuslyktor för att lysa upp trädgårdsgången eller växthuset. Det finns behändiga lyktor med solpanel och skymningsrelä som tänds automatiskt när det skymmer.

Inför Halloween kan du skapa belysning genom att gröpa ur en pumpa och placera en liten ljusslinga inuti. Eller borra små hål i pumpans inre och sticka ut små LED-ljus genom hålen som taggar på en igelkott!

Du kan också dekorera med ljusslingor där bara några få lampor ännu lyser. Vad du gör med dessa halvtrasiga ljusslingor kan du läsa här: Halvdana ljusslingor

Klipp inte ner perennerna på hösten

Många perenna växter har dekorativa fröställningar. Klipp inte ner perennerna på hösten utan lämna de flesta. De blir ett vackert inslag i rabatten, s.k. vinterståndare. Det är bättre att klippa ner perennstjälkarna på våren, dels för att det nervissnande bladverket skyddat växtens rötter mot frost, dels kommer inte vatten tränga in i de ihåliga stjälkarna. Detta för med sig att rötterna inte ruttnar. Detta är särskilt viktigt när det gäller dekorationsgräs. Pioner och jordgubbar bör du däremot klippa ner under hösten. Detta för att eventuella sjukdomar inte ska kunna övervintra i bladverket.

Mata fåglarna

Du får mycket liv och rörelse i din trädgård om du ordnar mat till vinterfåglarna. Särskilt roligt är det för barn som kan följa deras sysslor när de söker mat på olika matställen. Du kan ordna en hel fågelrestaurang med olika sorters mat. På så sätt kan du få många olika matgäster om du har tur.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB