Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Den lilla julgranen

Om man inte har plats eller annars inte har möjlighet att ha en riktig julgran men ändå vill ha något grönt och juligt i huset, finns det möjlighet att ordna detta med hjälp av olika "julenar".

Dessa små barrväxter som säljs vid juletiden har av någon anledning börjat kallas julenar, även om de skulle vara något annat än just enar.

Den vanligaste "julenen" som säljs lite överallt är faktiskt en ädelcypress, Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwoodii'. Den kan man hitta till salu till och med på bensinstationer och i alla möjliga storlekar från 10 cm till över 1 m stora. En bra växt att dekorera med olika julsaker och sätta en liten ljusslinga på.

Den gula upprättväxande ädelcypressen som man har börjat se mycket av på senare år, heter 'Gold Crest'. Den kan man arrangera med andra, mörkare gröna sorter och få en intressant nyanskombination.

Önskar man ett "isigt" utseende på julgruppen, kan man testa den nya kompakta, ljusa ädelcypressorten som heter 'Argentea Compacta'. Den såldes redan på hösten som "höstglädjeväxt", men syns fortfarande i handeln.

En gråbarrig cypress som man ofta ser i handeln är ärtcypressen, Chamaecyparis pisifera 'Boulevard'. Den säljs som en mindre planta, är bullig, mjuk och silvrig med sina silvervita barrbaksidor, men den kan också växa upp till en stor buske när den väl planterats ute i trädgården.

Om man hellre vill ha en gullbarrig, liten variant, kan man söka efter Chamaecyparis pisifera 'Plumosa Aurea', som har korta skott och sirligt utseende. Den blir aldrig särskilt stor.

Ytterligare en ofta sedd cypress är den underbara, lilla 'Snow White'. Den har krämvita toppar på de gröna skotten och är på alla sätt mindre och "gulligare" än de stora mörkgröna sorterna.

Det finns förstås även riktiga enar bland "julenarna". De som vanligen förekommer är sorter av kinesisk en, Juniperus chinensis. Sorten 'Stricta' är, som namnet antyder, strikt upprättväxande med stickiga, grågröna barr.

Den lilla, silvergröna, krypande sorten Juniperus squamata 'Blue Star' ses också allt oftare i handeln även som "julen". Den är också ganska så stickig.

Förutom dem kan man råka hitta några andra ensorter, många är mjukare till sin framtoning.

Man ser också små "jultallar" i kruka, ofta vitsprayade med konstgjord "snö" och med pynt omkring. Den är egentligen en pinje, Pinus pinea. Gillar man inte den vita "snön" så går den att spola bort, den är vattenlöslig. Tyvärr är pinjen ganska ömtålig och klarar sig hos oss kanske bara i de sydligaste zonerna, i mycket skyddade ställen om man vinterisolerar den. Men en sommar kanske den kan glädja oss även ute.

Små, täta, pyramidformade sockertoppsgranar, Picea glauca 'Conica', säljs också allmänt som "julenar" i många olika storlekar. Man kan dekorera med ljusslingor och pynt och får då en julgranskänsla i mindre format! Dessa klarar sig bra även utomhus och växer sig stora så småningom.

En nyhet i handeln är en kompaktväxande, småbladig järnek, Ilex 'Hollywood'. Den har mellangröna, glänsande blad och växer tätt i vacker äggform. Kan dekoreras, men den är också vacker som den är. Dess vinterhärdighet har jag inte hunnit pröva ännu.

Även andra sorters järnekar kan man hitta i handeln så här års, de är ofta inplanterade som bladgrönt i julgrupper. OBS! Fröna i de röda bären är lätt giftiga!

En annan vintergrön bladväxt som dyker upp nu är vinterbär, Skimmia japonica. Den med röda knoppar, 'Rubella', har funnits några år nu. Den vitknoppiga varianten, 'Kew White', dök upp i handeln nyligen. Det är alltså inte blommor utan knoppar man ser. De små grönvita blommorna öppnar sig först till våren. Har man även ett hanexemplar i trädgården, kan man få röda bär till hösten.

Varje år dyker det upp nya sorters "julenar" i handeln. Det är roligt att få allt fler varianter och man kan sedan experimentera med dessa genom att plantera dem i trädgården.

Men hur får man då dessa "julenar" att överleva till våren så att man kan plantera ut dem i trädgården?

Viktigast är att de inte torkar ut. Plantera gärna om i större kruka. Lägg en bit våt-oasis (grön) på botten av krukan som vattenreservoar, om man någon gång skulle glömma vattna. Fodra gärna krukan med fuktig mossa och lägg även mossa ovanpå jordytan. Sedan gäller det att hålla mossan fuktig. Du kan placera hela krukan på ett fat med småstenar och ha lite vatten där, så att vattnet dunstar och gör luften runt "julenen" lite fuktigare. Men se bara till att det inte blir så mycket vatten att "julenen" står i vatten, det klarar den inte. "Julenen" tycker också om att duschas med en blomspruta då och då.

Om du har lyckats hålla liv i dina "julenar" kan du sedan plantera ut dem när våren har kommit och tjälen har släppt. Skydda mot stark vårsol dock. Tyvärr är inte alla sorter vinterhärdiga hos oss, men man kan ju alltid försöka och glädjas åt dem som klarar sig!


Pyntekål och julenar


Fåglarnas julbord


Ilex 'Argenteo-marginata' och Chamaecyparis 'Gold Crest'


Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwoodii'


Chamaecyparis lawsoniana 'Gold Crest'


Chamaecyparis pisifera 'Plumosa Aurea'


Juniperus chinensis 'Stricta'


Ilex 'Hollywood'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB