Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Amaryllis efter blomning

Nu är det snart dags för den sköna amaryllisen att vakna för att hinna blomma till jul. Hur gör du med din amaryllis när blomningen sedan är över?

Den växt vi i dagligt tal kallar amaryllis heter Hippeastrum x hortorum. Släktet Amaryllis har bara en art, Amaryllis belladonna, kapamaryllis och det är den enda som har rätt att kalla sig äkta amaryllis.

Varifrån kommer amaryllisen

Amaryllissläktet härstammar från södra halvklotet, från Sydafrika och Brasilien. Lökarna som vi köper för drivning under vintern kommer dock mest från Holland. På grund av sin härkomst blommar amaryllisarna här hos oss under vintern, för då är det sommar i deras hemtrakter.

När amaryllisen blommat över

När amaryllisen har blommat färdigt, öka vattningen något. Vattna nu uppifrån, dock aldrig på själva löken, och börja ge näring: först varannan vecka, sedan varje vecka från mitten av april. Sköt amaryllisen som en vanlig rumsväxt så att bladen kan utvecklas och ge näring åt löken. Placera gärna amaryllisen svalt och ljust. Det går utmärkt att gräva ner krukan i trädgården under sommaren, lite halvskuggigt, till exempel under en gles buske. Kom ihåg att vattna och gödsla amaryllisen då och då.

Innan frosten kommer, gräv upp krukan och ta in den, torrt och svalt. I september-oktober, sluta vattna helt och låt bladen vissna ner. Placera gärna amaryllisen i en mörk, sval källare e.d. och låt den vila. Frampå vårvintern kan du börja titta om det börjar komma en ny blomknopp i din amaryllis. Då planterar du om den, tar fram den till fönstret och börjar driva amaryllisen igen.

OBS! Skulle bladen bli gula redan när amaryllisen blommar eller strax efter, alltså långt innan det är dags att gå i vila, så kan amaryllisen ha drabbats av nematoder, små rundmaskar. Kolla hur löken och rötterna mår i krukan. Detta kan ibland hända om man vattnat för mycket. Ser du maskar så kasta bort löken!

Sådan är amaryllisens årsrytm, men det finns de som har sin amaryllis stående på fönsterbrädan året om och den blommar ändå år efter år. Lycka till med din fina riddarstjärna, som det gamla svenska namnet på amaryllis är.

Kuriosa: Min växttokiga mamma gjorde så här med amaryllislökarna efter blomningen: Hon klippte bort de utblommade stänglarna, flyttade amaryllisarna till glasverandan där det på vårvintern var svalt och ljust och så skötte hon dem som vilka rumsväxter som helst fram till våren. De fick ganska snålt med vatten och gödning men dock så pass att de höll sig gröna med vackra blad. När sommaren kom, grävde hon ner amaryllislökarna i trädgården under buskarna och lät dem sköta sig själva. På hösten plockade min mamma upp lökarna, lät dem torka och ställde dem under bänkarna på verandan och väntade sedan tills de själva visade knopp igen. Då planterade hon amaryllislökarna igen och cirkeln var sluten.

Ni hittar alla våra Amaryllis HÄR

Av Sylvia Svensson

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB