Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Amaryllis efter blomning

Nu är det snart dags för den sköna amaryllisen att vakna för att hinna blomma till jul. Hur gör du med din amaryllis när blomningen sedan är över?

Den växt vi i dagligt tal kallar amaryllis heter egentligen Hippeastrum x hortorum. Det botaniska släktet Amaryllis har endast en art, nämligen Amaryllis belladonna – den så kallade kapamaryllisen. Det är egentligen bara den som har rätt att kallas "äkta amaryllis".

Varifrån kommer amaryllisen?

De växter vi kallar amaryllis och odlar till jul tillhör främst släktet Hippeastrum, som har sitt ursprung i Sydamerika, bland annat Brasilien och Peru. Den äkta amaryllisen, Amaryllis belladonna (kapamaryllis), kommer från Sydafrika. De lökar vi köper för drivning under vinterhalvåret kommer idag mestadels från Holland, där storskalig odling sker. Eftersom amaryllisens ursprung är på södra halvklotet blommar amaryllisarna naturligt hos oss på vintern, när det är sommar i deras hemländer.

När amaryllisen blommat över

När amaryllisen har blommat färdigt är det dags att öka vattningen något. Vattna alltid ovanifrån och aldrig direkt på själva löken, för att minska risken för rötskador. Börja ge näring – först varannan vecka och sedan varje vecka från mitten av april – så att bladen får möjlighet att växa och försörja löken med näring inför nästa blomningssäsong. Ställ gärna amaryllisen svalt och ljust.

Under sommaren går det utmärkt att gräva ner krukan i trädgården, på en plats i halvskugga, till exempel under en gles buske. Kom ihåg att vattna och gödsla amaryllisen då och då så att bladen utvecklas ordentligt.

Innan höstens första frost, ta upp krukan, låt löken torka och ställ den inomhus på en sval och torr plats. I september–oktober slutar du vattna helt och låter bladen vissna ner. En mörk, sval källare eller liknande fungerar bra för denna viloperiod.

Frampå vårvintern kan du börja spana efter en ny blomknopp. När den sticker upp planteras löken om, ställs ljust i fönstret och vattningen återupptas för att driva amaryllisen till ny blomning.

Observera! Om bladen blir gula redan medan amaryllisen blommar eller strax efter, långt innan det är dags för vila, kan den ha drabbats av nematoder (små rundmaskar). Kontrollera lök och rötter i krukan, särskilt vid övervattning. Om du skulle se maskar, kasta omedelbart löken för att skydda andra växter.

Amaryllisens årsrytm – och tips för lyckad blomning

Det här är amaryllisens naturliga årsrytm, men det finns även de som låter sin amaryllis stå i fönstret året om och ändå får ny blomning år efter år. Det gamla svenska namnet på amaryllis är "riddarstjärna", vilket fortfarande används ibland.

Kuriosa – personlig odlingsråd

Min växttokiga mamma brukade göra så här med sina amaryllislökar efter blomningen: Hon klippte bort utblommade stänglar, flyttade amaryllisarna till en sval och ljus glasveranda där plantorna fick stå som vanliga krukväxter under vårvintern. De fick sparsam men regelbunden vattning och näring, så att de höll sig gröna och friska. När sommaren kom grävde hon ner lökarna under buskar i trädgården, där de fick sköta sig själva och samla kraft. På hösten grävde hon upp dem, lät dem torka och förvarade dem under bänkarna på verandan. När de visade ny knopp planterade hon om dem och cykeln påbörjades på nytt.

Vill du läsa mer?

Vill du läsa mer om sortnamn och olika benämningar på amaryllis rekommenderar vi artikeln Kärt barn har många namn.

Vill du köpa amaryllislökar? Se hela utbudet HÄR.


Lycka till med din vackra amaryllis – eller riddarstjärna – och testa gärna att låta den vila ordentligt för extra riklig blomning till nästa säsong!

Av Sylvia Svensson

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB