Vintergröna växter
Vintergröna växter – Sköna färger och former året om
Det vi kallar vintergröna växter är de växter som behåller sina barr eller blad året om. De kallas också städsegröna och gör att årstidernas växlingar inte blir så tvära, då det alltid finns någonting vackert och sevärt i trädgården. När de sista löven har fallit och perennerna gett upp, lever trädgården vidare tack vare det vintergröna – och ger oss både glädje och ögonfröjd i väntan på vårens första lökväxter.
Visst kan man skapa en trädgård som enbart innehåller vintergröna växter och många barrväxter, såsom Abies (ädelgranar), bidrar till klassiska vintergröna miljöer. Man får då en vilsam och grön grundstruktur även under årets mörkaste månader. Samtidigt finns det en dimension som kan gå förlorad – den där man extra mycket ser fram emot när de första lökväxterna åter grönskar och perennernas första späda skott tittar fram. Därför anser många trädgårdsälskare, liksom jag, att en kombination av vintergröna och lövfällande träd och buskar, kompletterad med lökväxter och perenner, är det allra bästa för en levande och varierad trädgård året om.
Vintergröna växters mångfald
De vintergröna växterna bjuder på mycket mer än enbart klassiska barrträd som gran och tall. Tänk till exempel på rhododendron, lagerhägg, idegran, buxbom, olika sorters ljung och vintergröna marktäckare. Buskar som buxbom och lagerhägg kan användas som strukturbildare i rabatten, medan marktäckare som vinca, hasselört eller waldsteinia täcker marken med vackert bladverk även vintertid.
Bland barrväxterna finns ett mycket stort utbud av arter och sorter med olika växtsätt, höjd och färgnyanser. En vacker samlingsbild på ett barrparti i Torquay visar hur mäktigt och färgrikt ett barrparti kan vara – även mitt i vintern.
Placering och skötsel
Vintergröna växter har, precis som alla andra växter, olika krav på ljus, jordmån och skötsel. Har du en mager, bergig tomt med synliga stenblock, har du redan en intressant utgångspunkt som du kan utveckla ytterligare – till exempel genom att använda torvblock och grus kring de vintergröna växterna. Men även för dig som har en platt, gammal åkermark med fet jord finns det gott om passande växtval. Olika arter av vintergröna buskar och träd trivs nämligen på olika slags jord och i varierande mikroklimat. Exempelvis kan en liten vintergrön plantering med buxbomshäck, likt denna inspirerande bild med ormhasselgrenar, skapa härlig grönska och struktur även i den mindre trädgården.
Tänk på att klimatet kan skifta ordentligt även i en och samma trädgård – ibland kan det skilja flera odlingszoner mellan den soligaste, skyddade hörnan och den mest "oväxtvänliga" platsen. Var därför inte rädd för att prova växter som egentligen kräver en mildare zon, om du har ett vindskyddat, varmt läge.
Tips för vintervacker trädgård
- Använd blandade sorter för maximal variation. Kombinera små marktäckare med högre buskar och träd.
- Tänk på estetiken även vintertid: Rimfrost gör de vintergröna buskarna nästan magiskt vackra, något som syns på denna frostiga bukett av vintergröna kvistar och denna bild på rimfrost över vintergröna växter. Att skydda känsligare plantor med solskyddsväv mot vårvintersolen är ofta klokt!
- Pröva nya arter och kombinationer. Många blir glatt överraskade över vad som trivs på platsen, ibland även "zonknäckare" i skyddade hörn.
- Läs mer om Abies (ädelgranar) om du är nyfiken på klassiska och moderna barrväxter.
Läs mer och inspireras
Presentationer med ett vintergrönt växtsläkte i taget kommer löpande på Odla.nu. Håll utkik för massor av tips, inspiration och vackra bilder!
Behöver du inspiration eller tips kring val av vintergröna växter, finns också gott om läsvärda trädgårdsböcker – exempelvis av Brita Johansson (se recension på Odla.nu).
Låt det alltid finnas något grönt och levande där hemma, året om!