Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vintergröna växter

Vintergröna växter - sköna färger och former året om.

Det vi kallar vintergröna växter är de växter som behåller sina barr eller blad året om. De kallas också städsegröna och gör så att årstidernas växlingar inte blir så tvära då det alltid finns någonting som är vackert och sevärt. Trädgården stannar inte av när de sista löven har fallit och perennerna har gett upp, utan den lever vidare och ger oss glädje och ögonfröjd i väntan på våren och de första lökväxterna.

Visst kan man ha en trädgård som enbart innehåller vintergrönt växtmaterial och det kan bli mycket vackert så.

Men då kanske man saknar en dimension i tillvaron, nämligen den som gör att man gläds extra mycket åt våren när de första lökväxterna kommer upp ur jorden, de nya fräscha löven spricker ut och de första späda skotten på de perenna växterna tittar fram igen.

Så enligt min personliga mening är en kombination av vintergröna och lövfällande träd och buskar kompletterad med lökväxter och perenner i lagom portioner det bästa konceptet.

De vintergröna växterna har också olika krav på ljus, jordmån och skötsel, precis som andra växter. Det är ju mycket mer än gran och tall, d v s barrträd, som är vintergrönt. Tänk bara på Rododendron och ljung!

Om man har en mager, bergig tomt med kanske stora stenblock i dagen, har man redan en intressant utgångspunkt som man kan jordförbättra, komplettera och forma med hjälp av torvblock och grus.

Den som har en platt f.d. åker med fet jord behöver inte heller misströsta, det går att göra en intressant trädgård även av den. Det finns passande vintergröna växter för nästan alla jordtyper och klimatförhållanden.

Visst finns det många växter som väcker ha-begäret när man går runt i utländska trädgårdar och slår i vackra, färggranna trädgårdsböcker. Man frestas att skaffa växten i fråga bara för att sen bli besviken när den inte alls blir som på bilden eller i den gynnsamma, sydländska trädgården.

Tänk på att "klimatet" kan variera mycket t o m i en och samma trädgård! Det kan skilja flera "zoner" mellan den varmaste och den mest "oväxtvänliga" platsen på din tomt! Så var inte rädd att pröva växter som egentligen skall ha varmare zon är i din trakt, om du har en skyddad, skön och varm plats i trädgården! Det kan gå bra och bli en trevlig överraskning!

Här har jag försökt presentera ett urval av växter som enligt min mening är både vackra och klarar klimatet hos oss, med utgångspunkt från vår egen och från Göteborgs botaniska trädgård i zon I - II.

Presentationer med ett vintergrönt växtsläkte i taget kommer här på Odla.nu allt eftersom.

Läs mer: Abies

En mycket bra bok i ämnet att läsa vidare i och ta till sig är Brita Johanssons "Vår vintergröna trädgård". Se recension bland bokrecensionerna här på Odla.nu!


Barrparti, Torquay


En knippe kvistar klippta från olika sorters vintergröna buskar och träd.


Så här vackra kan vintergröna växter vara med rimfrost på! Käpparna är för att kunna spänna solskyddsväv över växterna på vårvintern så att de inte får "solbränna".


En liten vintergrön plantering med en buxbomshäck som bakgrund. Ormhasselgrenar i förgrunden.


Barrparti, Torquay

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB