Nu är det dags för frösådderna!
Nu är det dags att sätta igång med årets frösådder!
Våren närmar sig och det kliar i odlingsfingrarna. För att underlätta och inspirera dig som odlare—nybörjare som erfaren—har jag samlat en överskådlig infobank över det mesta som rör frösådder. Här finns både breda och fördjupande guider med handfasta råd, inspiration och lösningar på vanliga problem. Välj och vraka bland länkarna, läs allt eller fördjupa dig i de delar som är aktuella för just dig.
Första sådderna
Vill du komma igång direkt? Börja med att läsa Årets första frösådder och Dags för första frösådder där du får veta när, hur och varför man kan starta sådden extra tidigt på året. För dig som vill följa vårens utveckling och få tips om vad som bör göras när, rekommenderas serien Fröfrossa 1 och Fröfrossa 2.
Så perenner
Bland det allra första som sås är ofta perennerna – de tåliga fleråriga växterna som ger glädje år efter år. Vår kunniga trädgårdsbloggare Helen Isaksson-Nyman delar med sig av sina bästa råd i Så perenner, så här kan du göra. Jag har själv också skrivit guider om olika tekniker och metoder kring perennsådd: Perennsådd, Så perenner, och Så perennfrön. Här hittar du svaren på frågor som gäller stratifiering, ljus- och mörkergroende fröer samt andra specialknep för att lyckas.
Sommarblommor
När perennerna är omskötta är det dags för sådd av sommarblommor. Förodling är ofta avgörande för ett tidigt och kraftigt blommande, särskilt om du har kort odlingssäsong. Här får du tips på sorter, såtid och hur du ger dina sommarblommor den bästa starten.
Olika sätt att fröså
Det finns många sätt att så på – och vilken metod som passar bäst beror både på växtslag och dina förutsättningar. Lär dig mer om Pluggbox, läs om Så i pluggbox, Så i minidrivhus, och Så i torvbriketter. Osäker om du ska välja sålåda, pluggbox eller root trainer? Här jämförs alternativen: Sålåda, pluggbox eller root trainer?.
Vill du vara extra miljösmart och kreativ? Då kan du använda återvunnet material till att skapa egna såkrukor – en enkel och rolig guide hittar du här: Gör egna såkrukor.
Förökarens dagbok
För dig som vill gå djupare in i ämnet rekommenderas den klassiska och lärorika serien Förökarens dagbok 1. Serien, i sex delar, ger både inspiration och handfasta tips om förökning och frösådd från grunden och uppåt – perfekt för dig som vill odla mer medvetet och långsiktigt.
Vattenflugor och sorgmyggor i frösådden?
Det är vanligt att mindre skadedjur som vattenflugor och sorgmyggor söker sig till nysådder, särskilt där fukten är hög. Läs om vad de är, hur du kan förebygga och vad du gör om de ändå dyker upp i din jord: Småflugor i krukjorden. För effektiv biologisk bekämpning fungerar nematoder utmärkt—läs mer om metoden här: Nemablom.
Vanliga frågor
Har du frågor om grobarhet, belysning, gödsel, utplantering eller något annat? I vår frågebank finns svar på några av de vanligaste frågorna kring frösådder.
Massor att läsa!
På den här kategorisidan hittar du mycket mer att läsa om frösådd, odlingstips, inspiration och fördjupningar. Här finns all kunskap du behöver under hela odlingsåret.
Bra böcker
Vill du fördjupa dig ännu mer eller ha en resurs att återvända till? Här är några väl beprövade och uppskattade böcker om ämnet:
Lycka till med dina frösådder! Må det gro så in i Norden, och glöm inte att fröer samt såmaterial hittar du hos specialister och välsorterade trädgårdsbutiker. Välkommen till ett nytt härligt odlingsår!