Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fröer - så perenner

Fröer till perenner kan du välja att så inomhus tidigt på våren eller utomhus på vår eller höst. Alla perenner blommar inte samma år som de sås. Läs här hur du sår dina perennfröer!

Med odlingsråden nedan vänder vi oss till er som har handlat hos Odla.nu. Ni som inte har handlat hos oss kan självklart också ta del av odlingsanvisningarna. Varmt välkomna att handla växter ni med i Odla.nuShop.

Sådd av perenner inomhus

Denna metod passar till perenner som kan blomma redan första året. Fröså inomhus kan du göra under perioden januari till maj.

#Gör så här#

Använd väl rengjorda sålådor, småkrukor eller dylikt. Såjorden ska vara mager, gärna blandad med sand. Fyll krukorna och stöt dem lätt mot underlaget så att jorden packas något innan du sår. Bered en plan fin såbädd och sprid ut fröna jämnt över ytan. Sålla försiktigt jord över krukorna tills fröna inte syns längre, större frön täcks med jord ca 3-5 ggr frönas storlek. Ljusgroende fröer täcks inte alls med jord.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Ställ sedan krukorna i ljummet vatten och låt dem stå tills det tydligt syns att jordytan är genomfuktad. Placera krukorna på en plats som håller 20-22°C. Använd miniväxthus eller täck krukorna med plast, glöm inte att göra lufthål. Kontrollera dagligen om fröna gror. Passa noggrant med vattning, jordytan får aldrig torka ut. Så fort groddarna visar sig placeras krukan så ljust som möjligt och gärna vid en lägre temperatur, 15-18°C. För att undvika långa och rangliga plantor, rekommenderas tillskottsljus med lysrör eller speciella växtlampor. Kontrollera regelbundet att jorden i krukorna inte torkar ut och vattna vid behov.

Vissa perenner kan ibland behöva en kylperiod (stratifiering) för att gro. Läs mer här: Stratifiering - kylbehandla fröer

Sådd av perenner utomhus

Så i kallbänk, i lådor eller krukor tidigt på våren eller på hösten. Sår du i kruka så lägg flera frön i varje kruka. Bered en plan, fin såbädd, genomvattna noga och sprid ut fröna jämnt över ytan. Sålla försiktigt jord över tills fröna inte längre syns. Små frön kan täckas med perlit i stället för jord. Större frön täcks med jord ca 3-5 ggr frönas storlek. Ev. ljusgroende fröer täcks inte alls med jord. Låt inte jorden torka ut.

Placera sådden någonstans där solen inte gassar på. Skotta gärna ordentligt med "torr" snö över dem. Täck ev sådden med ett nät eller fiberduk för att undvika att t.ex. fåglar sprätter upp fröna. Sedan är det bara att vänta på att det första, spirande gröna tittar upp. Tänk på att vissa perenner kan ta lång tid på sig att gro, ända upp till ett år.

Plantorna skolas i regel om en gång och utplanteras på den slutgiltiga växtplatsen under hösten vid vårsådd eller året efter vid höstsådd.

Vid sen höstsådd är det meningen att fröna inte ska gro förrän följande vår. Skulle fröna ändå gro före vintern bör de små plantorna täckas med ris och löv. Fröer till perenner samt buskar och träd sås helst i krukor med högre kanter och hål i botten.

Lär dig mer!

Läs och få handfasta tips om att så perenner från en av våra kunder: Så perenner - så här kan du göra!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB