Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sålåda, pluggbox eller root-trainers?

Det finns en del att välja på när fröna ska sås - sålåda, pluggbox, root-trainers eller hemmagjorda krukor. Vad funkar bäst? Odla.nu har låtit trädgårdsingenjör Lena Boström testa några olika varianter.

Av Lena Boström

Det är inte bara att trycka ner frön i jorden hur som helst. Det finns mängder med hjälpmedel för förodling av plantorna inomhus. Alla med en idé om ett lyckat resultat.

Sålåda

Sålådan är ju ett billigt alternativ – bara en ask med jord och ett genomskinligt plastlock för att hålla fukten och värmen därunder. Saknas locket går det bra att använda plastfilm.

Nackdelen med sålådan är att när fröna väl gror så har rötterna ganska snart letat sig runt i halva lådan. När det är dags för omskolning är det svårare att separera plantorna från varandra och de ömtåliga rötterna kan bli förstörda. Ett alternativ är att köpa enkla insatser att sätta ner i sålådan. De finns att köpa med plats för 6 plantor i varje.

Pluggbox

Pluggboxen kom för några år sen som en perfekt liten hjälp vid sådd. Den har extra finesser som att locket har små toppar som gör gropar i jorden före sådd eller att insatsen kan tryckas ner i botten och få plantorna med rotklump att tryckas upp hela när de ska skolas om. Och den största fördelen är just att rötterna har sin egen givna plats. Varje planta blir lätt att hantera vid omskolning utan att rötterna är i fara. Allra bäst är pluggboxen för sådd med frön som är lite större så det lätt att se vid sådd att det bara hamnar 1-2 frön i varje grop.

Den enda nackdelen med pluggboxen är när man sår små, små frön och får en stor mängd groddar i varje hål. Det är hopplöst att gallra utan att få upp hela jordklumpen.

Root-trainer

Root-trainern håller jag på att bekanta mig med nu i vår. Varje liten ”kruka” är ganska stor och det dröjer innan fröplantorna behöver skolas om. Är det kanske en nackdel när den är fylld med såjord att plantorna får vänta så länge på den mer näringsrika jorden vid omskolning? Jag skulle såklart haft såjord bara i den övre halvan av krukan. Det perfekta med root-trainern är att de stängs och öppnas med en skarv i sidorna och hela jordklumpen är lätt att flytta över i en större kruka utan att rötterna skadas.

Root-trainern är lite dyrare och tar mycket mer plats per fröplanta på såbordet än vad de andra alternativen gör.

Alla sätten fungerar och jag har inte någon direkt favorit. Det är nog viktigare att hålla koll på värme, ljus och fukt för att få fram välmående plantor än vilken typ av sålåda du har!

Läs mer om att så fröer!

Att förkultivera sommarblommor

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB