Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fröså i minidrivhus!

Det finns en mängd olika sätt att fröså inomhus. På Odla.nu kommer vi att presentera och beskriva de vanligaste och enklaste sätten att driva upp egna plantor från frön för härlig grönska och blomning i vår och sommar! Här berättar vi om minidrivhus.

Av Katarina Kihlberg

Det finns olika varianter och modeller av minidrivhus, där utseende, funktion och pris varierar. Drivhuset behöver inte vara särskilt avancerat och måste kanske inte heller vara jättesnyggt eftersom det bara ska hysa dina små plantor under en begränsad tid. Grönskan i lådorna brukar vara vacker nog att se på!

Minidrivhusen tillverkas i plast eller glas, båda fungerar lika bra. Till vissa ingår krukor att så i, till andra får du köpa krukor till och kan då välja att så i briketter om du vill. Om du köper krukor till ska de ha hål i botten!

Fördelarna med minidrivhus är att du har dina sådder samlade, det är enkelt att flytta hela lådan, i stället för en kruka i taget, och inte minst blir klimatet i lådan varmare och fuktigare.

Att odla i minidrivhus

Ett minidrivhus består av lock och odlingstråg. Vissa lock har ventilationsluckor, vilket underlättar luftningen av din sådd, men är inte nödvändigt. Utan luckor kan du lufta genom att glänta på locket då och då.

#Gör så här!#

  • Om du sår i krukor fyller du dem med jord, gärna mager såjord. Vanligtvis är 1 till 3 frön i varje kruka lagom men vissa sorter, exempelvis många kryddväxter, kan sås med ända upp till 10 frön per kruka. Följ anvisningen på fröpåsen för respektive frösort.
  • Om du väljer att så i torvbriketter är det bra att välja lite större fröer som kan sås ett och ett. Men även lite mindre fröer går att så, sätt då 2-3 i varje brikett. Låt torvbriketterna ligga i vatten och dra till sig fukt i 10-20 minuter innan du sår. När torvbriketterna sväller upp bildas ett hål i mitten där du stoppar ner fröna.
  • Täck fröna med jord enligt anvisning på fröpåsen. Ljusgroende fröer ska inte täckas med jord, anvisning om detta finns också på respektive fröpåse.
  • Spraya jorden fuktig direkt efter sådden och fortsätt med det under såddens första tid. När fröna har grott och rötter har utvecklats kan du börja vattna underifrån på odlingstrågets botten.
  • Ventilera vid behov med hjälp ventilationsluckor i locket eller genom att glänta på locket. Ta bort locket när plantorna har vuxit till sig.
  • Ställ ditt minidrivhus ljust och i rumstemperatur.

Dags att plantera om

När plantorna har vuxit till sig och det börjar bli trångt i minidrivhuset är det dags att plantera om dina plantor.

Plocka upp plantorna försiktigt och hantera dem varsamt. Plantera om i krukor med en storlek på 10-12 cm. Nu ska jorden inte längre vara mager utan använd en näringsberikad planteringsjord av bra kvalité. Vattna väl och ställ krukorna ljust men skydda plantorna från direkt solljus.

Odla vidare dina plantor inomhus i en temperatur på runt 20 grader. Jorden ska inte torka ut men inte heller vara konstant blöt. Medan plantorna är små kan du ställa krukorna tätt men när de bladen börjar växa till sig är det viktigt att flytta isär krukorna så att plantorna får ordentligt med ljus.

Lycka till med din sådd!

#Se produktinformation om minidrivhus:#

Minidrivhus med ventilation

Läs också!

Fröså i pluggbox Torvbriketter - i stället för såjord Så perenner - så här kan du göra!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB