Fröså i minidrivhus!
Att odla i minidrivhus
Det finns många olika varianter och modeller av minidrivhus på marknaden, där både utseende, funktion och pris varierar. Ett minidrivhus behöver inte vara särskilt avancerat eller estetiskt tilltalande då det enbart används för att hysa dina småplantor under en begränsad period – ofta är grönskan i lådorna den största prydnaden! Att använda ett minidrivhus är ett smidigt sätt att komma igång tidigt med odlingen inomhus och ge dina frön de bästa förutsättningarna för att gro och växa till sig innan de planteras om.
Minidrivhus tillverkas vanligtvis i plast eller glas, och båda materialen är lika funktionella. Vissa modeller levereras kompletta med små krukor att så i, medan du till andra får köpa krukor separat och då kan välja att så i till exempel torvbriketter om du önskar. Det är viktigt att de krukor du använder har hål i botten för att vattnet ska kunna rinna undan och plantorna inte ska riskera att rötterna ruttnar.
En stor fördel med att använda minidrivhus är att du enkelt får alla sådder samlade på ett ställe, vilket gör det lätt att flytta på dem – till exempel till en annan plats med bättre ljus – utan att behöva hantera plantorna en och en. Dessutom skapas ett varmare och fuktigare mikroklimat inne i lådan, något som ofta gör att groningen går snabbare och plantorna växer kraftigare.
Så här gör du!
- Fyll dina krukor med mager såjord om du sår i krukor. Ofta räcker 1–3 frön per kruka, men för till exempel kryddväxter går det bra med upp till 10 frön i varje, beroende på sort. Följ alltid anvisningen på fröpåsen för bästa resultat.
- Om du väljer att så i torvbriketter, passar lite större fröer bäst för att så ett och ett. Mindre fröer kan sås 2–3 stycken per brikett. Lägg briketterna i vatten 10–20 minuter tills de svällt innan du sår fröna i hålet som bildas i mitten.
- Täck fröna med jord enligt anvisningar på fröpåsen. Vissa frön gror i ljus och ska därför inte täckas – kontrollera anvisningarna för respektive sort.
- Spraya jorden försiktigt fuktig direkt efter sådd. Under den första tiden är det lagom att fortsätta spraya jorden för att hålla fukten uppe utan att det blir för blött. När fröna har grott och de små plantorna börjat rota sig, kan du istället vattna underifrån genom att hälla vatten i odlingstrågets botten.
- Ventilera vid behov med ventilationsluckan eller genom att öppna locket då och då. När plantorna blivit stadigare är det dags att ta bort locket helt.
- Ställ alltid ditt minidrivhus ljust och i rumstemperatur, gärna på en fönsterbräda.
Viktiga tips för odling
Läs alltid instruktionerna på fröförpackningen och justera din skötsel efter den aktuella växtsortens behov. Anpassa temperaturen, ljuset och fukten efter vad som rekommenderas för bäst resultat.
Dags att plantera om
När plantorna vuxit till sig och rötterna börjar fylla utrymmet i minidrivhuset är det dags att plantera om. Lyft försiktigt upp plantorna och hantera dem varsamt så att rötterna inte skadas. Plantera om dem i krukor som rymmer cirka 10–12 cm och fyll på med en näringsrik planteringsjord av god kvalitet. Vattna noggrant och placera plantorna ljust, men undvik att de står i direkt solljus i början efter omplantering.
Den kommande tiden kan du fortsatt odla dina unga plantor inomhus i en temperatur runt 20 grader. Se till att jorden håller jämn fuktighet, men att den varken torkar ut helt eller blir konstant blöt. När bladen börjar breda ut sig är det klokt att glesa ut krukorna så att alla plantor får tillräckligt med ljus och plats.
Lycka till med din sådd!
Se produktinformation om minidrivhus
Läs också!
Fördelar och nackdelar med minidrivhus
Fördelar med minidrivhus
Minidrivhus samlar enkelt sådderna, är lätta att flytta och skapar ett gynnsamt, fuktigt mikroklimat. Detta gör det möjligt att börja så mycket tidigare på året, även i mindre bostäder eller för dig som odlar på fönsterbrädan. De är mycket yteffektiva och flexibla; du kan använda dem till allt från kryddväxter till grönsaker och blommor och få en bra start på odlingssäsongen. Särskilt när du väljer en modell med ventilation kan du enkelt anpassa klimatet efter behov.
Nackdelar och saker att tänka på
Tänk på att de små lådorna snabbt kan bli för varma eller fuktiga om ventilationen är otillräcklig, vilket kan orsaka mögel. Minidrivhuset rymmer bara småplantor under en begränsad tid – när plantorna växer måste de planteras om i större krukor. Regelbunden rengöring och tillsyn behövs för att undvika sjukdomar bland plantorna.
Tips för bästa resultat
Använd alltid såjord eller torvbriketter till sådden och vänta med näringsrik jord tills omplanteringen. Följ fröförpackningens råd om sådjup och avstånd, håll fukten lagom och ventilera regelbundet för att minska risken för mögel. Och se till att ställa minidrivhuset så ljust som möjligt, men vänj små plantor långsamt vid starkare ljus.
Med ett genomtänkt användande kan ett minidrivhus vara en fantastisk hjälp för alla som vill starta säsongen tidigt och odla fram starka, friska plantor – även på liten yta.