Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Årets första frösådder

Nu när helgerna är förbi och julblommorna börjar se skamfilade ut, är det dags att ta itu med alla de underbara fröna som redan har börjat komma eller som du ska just beställa! I vår shop hittar du mängder av intressanta fröer! Det kan vara svårt att bestämma sig i överflödet!

Text: Sylvia Svensson Foto: Bernt Svensson

Man sitter en bra stund med näsan fast i skärmen och kryssar för, drar av och med mycken möda och svåra val får man slutligen iväg beställningen. När det löftesrikt rasslande fröbrevet så anländer, är det dags att börja förkultivera de allra tidigaste sorterna.

Om dina såfingrar kliar alldeles förfärligt redan nu, kan du faktiskt peta ner vissa sorter genast. Du kan t.ex. så smörgåskrasse och grodda olika sorters groddgrönt samt sticka vitlöksklyftor i jorden och inom kort få härliga gröna skott att piffa upp salladen med!

Till bråttom-fröer som har en lång startsträcka hör t.ex. pelargoner. De vill komma i jord nu om de ska hinna bli knoppiga plantor när det är dags att fylla sommarens krukor och urnor! De gror snabbt och resulterar i jättesöta minipelargoner, som redan efter det första grobladsstadiet ser ut som riktiga pelargoner, fast i miniformat. De är härliga att se på!

Andra tidiga sådder är chili, purjo, heliotrop, sommarbegonia, änglatrumpet och -basun, tvillingsblomma (Diascia), narcisstobak (Nicotiana sylvestris) och jätteverbena (Verbena bonariensis).

Någon vecka senare är det dags för ytterligare sorter: blomstertobak (Nicotiana purpurea), praktbinka (Erigeron karvinskianus), lobelia, purpurhatt (Penstemon), muskatellsalvia, torenia, frösådd fuschsia, grå helgonört (Santolina), fjäderborstgräs (Pennisetum setaceum), stjärnlobelia (Laurentia axillaris), palettblad (Solenostemon, 'Coleus'), klockranka (Cobaea scandens) och Törnrosas kjortel (Rodochiton atrosanguineum) för att de skall hinna blomma under sommaren.

Läs på fröpåsarna, där står det hur lång tid varje sort behöver på sig för att hinna med!

När du har sått efter konstens alla regler, tittar förhoppningsvis snart de första hjärtbladen upp. Men ännu är ljuset på fönsterkarmen för dåligt för de växande plantorna, så man måste ordna tillskottsljus, för annars riskerar man att få långa, rangliga plantor som inte utvecklas bra.

Det är också bra om man kan hålla uppe luftfuktigheten konstant så att de groende fröna inte ömsom torkar upp, ömsom dränks i vatten.

Vi har själva löst problemet med ljus och fuktighet genom att bygga en lysrörshylla: på en enkel lagerhylla har vi monterat ett antal billiga lysrörsarmaturer, dels över, dels mellan hyllplanen.

En dygnstimer håller reda på ljusmängden, vi brukar ha tänt ca 14 timmar under dagtid. Plantorna behöver ju också mörkret för att "ta igen sig" under natten. Plantkrukorna står i breda plastlådor med räfflad botten, så kallade sålådor, så att det blir lättare att vattna utan att spilla. Stadiga, öppningsbara plastskynken är fastsatta runtom hyllan för att hålla kvar fuktigheten och lådorna på översta hyllan är försedda med klarplastlock.

Men vi har också sedan länge haft ett mycket bra fungerande inneväxthus, Dabo. Det är en vit plåtlåda på 50x100 cm med 3 lysrör i taket. Det står och lyser underbart grönt i ett mörkt hörn i vardagsrummet och ger faktisk ett riktigt trevligt ljustillskott till rummet! Även ljuset i detta inneväxthus är timerstyrt, så vi slipper tänka på att tända/släcka.

Behöver du ännu mer hjälp, finns det en mycket bra bok om hur man frösår och komponerar rabatter och urnor med sommarblommor: Göteborgs Botaniska Trädgårds bok "Nordiskt ljus och italiensk hetta" av Rigmor Celander och Mona Holmberg. Här finns bl.a. uppgifter om såtider och -metoder och massor av idéer om hur man använder sommarblommor. Boken har några år på nacken men kan gå att hitta hos någon antikvariat.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB