Årets första frösådder
Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson
När frökuverten rasslar: Starta årets förkultivering
Man sitter en bra stund med näsan fast i skärmen och kryssar för, drar av och med mycken möda och svåra val får man slutligen iväg beställningen. När det löftesrikt rasslande fröbrevet så anländer, är det dags att komma igång med årets förkultivering och börja så de allra tidigaste sorterna. Det är nu förväntan är som allra högst – kanske är detta året då du får både överdådig blomsterprakt och extra tidig grönsaksskörd?
Snabbstart för otåliga såfingrar
Om dina såfingrar kliar alldeles förfärligt redan nu, kan du faktiskt börja med några sorter på en gång. Du kan till exempel så smörgåskrasse eller olika slags groddgrönt, vilka ger snabba och vitaminrika skott – perfekt för att piffa upp salladen under vinterns mörka dagar. En annan snabbväg till grönt är att sticka vitlöksklyftor i jord och snart kunna klippa färska vitlöksskott.
Fröer med lång startsträcka
Till de där bråttom-fröerna, som har en lång startsträcka från frö till mogen planta, hör bland annat pelargoner. Om du sår pelargoner nu tidigt på året, hinner de utvecklas till knoppiga plantor – färdiga att fylla sommarens krukor och urnor! De små groddplantorna liknar redan från början sina vuxna syskon, fast i miniatyrform, och de är härliga att se på när de radar upp sig i fönstret.
Andra växter som mår bra av tidig sådd är chili, purjolök, heliotrop, sommarbegonia, änglatrumpet och änglabasun, tvillingsblomma (Diascia), narcisstobak (Nicotiana sylvestris) och jätteverbena (Verbena bonariensis). Särskilt chili och purjolök har en extra lång utvecklingstid och är typiskt sådana växter man gärna startar redan i januari eller februari.
De första veckornas sådd
Ungefär en vecka senare kan ytterligare frösorter komma i jord, bland annat blomstertobak (Nicotiana purpurea), praktbinka (Erigeron karvinskianus), lobelia, purpurhatt (Penstemon), muskatellsalvia, torenia, frösådd fuchsia, grå helgonört (Santolina), fjäderborstgräs (Pennisetum setaceum), stjärnlobelia (Laurentia axillaris), palettblad (Solenostemon, 'Coleus'), klockranka (Cobaea scandens) och Törnrosas kjortel (Rodochiton atrosanguineum). Gemensamt för dessa är att de behöver lång tid på sig från sådd till blomning för att nå full prakt lagom till sommaren.
Läs alltid på fröpåsarna: där anges hur lång tid varje sort behöver från sådd till utplantering och blomning, liksom tips om ljus och temperatur. Tänk också på att vissa snabbväxande grönsaker och blommor faktiskt mår bäst av att sås först när vårsolen återvänder, så att plantorna inte blir långa och spensliga inomhus.
Ljus och fukt – avgörande för småplantor
När du följt konstens alla regler och sått dina frön, är nästa steg att de första hjärtbladen förhoppningsvis visar sig. Men än så länge räcker ljuset i fönsterkarmen sällan till – det krävs tillskottsljus, till exempel från lysrör eller ledlampor, för annars riskerar plantorna att bli långa och rangliga. Ungefär 14 timmar ljus per dag är en bra tumregel, och en timer kan hjälpa till att hålla rutinen. Plantorna behöver ju även natten för att ta igen sig.
För att lyckas med förkultiveringen är det också viktigt med jämn luftfuktighet. Om fröna växelvis torkar och övervattnas försämras groningen och småplantorna blir känsliga för svampsjukdomar. Ett tips är att ställa krukor och sålådor i breda plastlådor med räfflad botten – detta gör vattning mycket enklare och minskar risken för spill. Genomskinliga plastlock eller stadiga plastskynken kring odlingshyllan hjälper till att bevara fukten.
Bygg din egen ljus- och växthylla
Vi har själva löst ljus- och fuktproblemet genom att bygga en enkel men effektiv lysrörshylla: på en helt vanlig lagerhylla har vi monterat billiga lysrörsarmaturer både över och mellan hyllplanen. De flesta plantorna står i sålådor, och med plast runt hyllan och på lådorna får vi både bra ljus och jämn luftfuktighet. På översta hyllan har sålådorna dessutom klarplastlock, vilket ytterligare hjälper småplantorna att trivas.
Sedan länge har vi också ett välfungerande litet inneväxthus, "Dabo". Det är en vit plåtlåda på 50 x 100 cm med tre lysrör i taket – perfekt för att skapa både idealiska odlingsförhållanden och ett trevligt ljustillskott i ett mörkt hörn av vardagsrummet. Även här styrs allt med timer, så vi slipper fundera på att slå ljuset av och på varje dag.
Mer inspiration och tips
Behöver du ännu mer hjälp, finns det en mycket bra bok om hur man frösår och komponerar rabatter och urnor med sommarblommor: Göteborgs Botaniska Trädgårds bok "Nordiskt ljus och italiensk hetta" av Rigmor Celander och Mona Holmberg. Här finns både såtabeller, metoder och mängder av inspirerande idéer kring sommarblommornas användning. Även om boken har några år på nacken kan du ibland hitta den på antikvariat eller bibliotek.
Kom ihåg innan du sätter igång
Glöm inte – så lagom många frön åt gången, följ fröpåsen och välj rätt tidpunkt för varje sort. Med lite planering, gott om ljus och jämn fukt har du goda chanser till starka, fina plantor och en blomrisk och grönska som får sommaren att börja redan på fönsterbrädan.