Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Småflugor i krukjorden

Experterna här hos Odla.nu får frågor till Frågor & svar från läsare som har hittat små "odjur" surrandes kring sina krukväxter. Frågorna gäller förstås vad dessa småflugor är för några och hur man blir av med dem. Här kommer jag med några förslag!

Av Sylvia Svensson

Det surrar små ryckigt flygande insekter runt blomkrukan och växterna på fönsterbrädan och ibland svärmar de även kring huvudet på en och irriterar. Vad är det här för något - de liknar ju myggor men är så små.

Blomflugor eller vad?

Många kallar dessa små insekter för blomflugor, men blomflugor är något helt annat. Det är getingliknande, smala flugor som förekommer ute i trädgården, och ofta sitter de just på blommorna och äter pollen. En bild på de insekter som är de riktiga blomflugorna, Syrphidae, finns att se på Wikipedia, kika gärna här: Wikipedia.

Sorgmyggor surrar runt våra krukväxter

De insekter som surrar runt våra krukväxter inomhus är ofta sorgmyggor, Bradysia difformis, Bradysia tritici. Det förekommer några olika arter, och sitt namn har sorgmyggorna fått för att de är svarta och har genomskinliga, mörka vingar.

Sorgmyggorna är vanliga i naturen och kan följa med in med jorden. De kryper in i jordpåsen under lagring och lägger sina ägg. De fullvuxna sorgmyggorna utgör inget hot mot växterna, men deras larver kan ge sig på de tunna rötterna på sticklingar och småplantor.

Vattenfluga förväxlas lätt med sorgmygga

En fluga som trivs med samma betingelser som sorgmyggan heter vattenfluga, Ephydridae. Den kan lätt förväxlas med sorgmyggan, det är ju svårt att se detaljer hos så små insekter. Båda är lika stora, men vattenflugan är något kraftigare byggd med större huvud och saknar de långa, pärlbandsliknande antennerna som sorgmyggan har. Vattenflugor flyger heller inte ryckigt på det sättet som sorgmyggor gör.

Vattenflugans larver lever också i krukjorden och är små, bara några få millimeter långa, men de saknar det svarta huvudet som sorgmyggans larver har. De lever av svamp och dött organiskt material och utgör inte någon fara för krukväxterna.

Varför dyker sådana småflugor upp?

Den främsta orsaken till att det dyker upp sådana här småflugor är övervattning som gör att när jorden är för blöt så trivs de och förökar sig i jorden. Låt alltså jorden torka upp på ytan mellan vattningarna.

Gör det ogästvänligt för sorgmyggan och vattenflugan - tips

Det går inte att hindra sorgmyggorna och vattenflugorna från att lägga ägg i jorden när de väl finns där. Vi får istället inrikta oss på att göra det så ogästvänligt som möjligt för dem i blomkrukan. Här är några förslag:

  • Låt jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna. Sorgmyggor och vattenflugor lägger helst ägg i fuktig jord.

  • Du kan täcka jordytan med dekorationssten, lecakulor eller pinjebark. Då blir det mycket svårare för myggorna att hitta ner till jorden för att lägga ägg och ytan hålls dessutom torrare.

  • Kanske har du rökande vänner som du kan be att de blåser ut röken på växterna och kanske till och med fimpa i dina blomkrukor? Nikotin är nämligen rena giftet även för larverna! Vattnar du med "fimp-vatten" är det också effektivt, men ta inte i för mycket så att inte också växterna dör av nikotinförgiftning.

  • Du kan fånga sorgmyggor med hjälp av gula klisterskivor som finns i trädgårdsfackhandeln.

  • Ställ fram en skål med en blandning av vatten, ättika och lite diskmedel. Helst bör skålen vara gul på insidan eftersom myggorna dras till gult. De sätter sig på vattenytan och ramlar i och drunknar, eftersom ytspänningen minskar med diskmedlet.

  • Vattenflugor och sorgmyggor kan också bekämpas biologiskt med ickeparasitära nematoder av släktena Steinernema och Heterorhabditis. De fungerar utmärkt som ett av produktnamnen, "Stoppar sorgmyggor" antyder, alltså de stoppar blomflugor och sorgmyggor.

  • NEMAblom är ett annat enkelt och miljövänlig alternativ för bekämpning av "blomflugor". NEMAblom finns i välsorterade blomsterbutiker.

Nematoderna i dessa medel angriper larverna i jorden. De är självförnyande, för efter cirka 10 dagar kryper en ny generation nematoder iväg mot nya larver, så länge det finns några. Medlet blandas med vatten och vattnas ut i jorden. De finns också att beställa på nätet från flera ställen, gör en sökning med hjälp av produktnamnen om du är intresserad av att kika på detta alternativet.

Följ Odla.nu på Instagram

Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera?

Då kan du följa oss på instagram.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB