Det är dags för årets första frösådder
Det är dags att börja så! – Förberedelser och tips för lyckad frösådd
Våren närmar sig och nu är det hög tid att starta årets frösådd, särskilt om du vill njuta av egna, kraftiga plantor i sommarens krukor och urnor. En del växter – som pelargoner – behöver en längre utvecklingstid och bör sås tidigt för att bilda blomknoppar till säsongen. Även andra sorter behöver komma i jorden så snart som möjligt, exempelvis heliotrop, sommarbegonia, änglatrumpet (från frö), narcisstobak och jätteverbena. Efterhand är det dags att så fler arter – läs alltid på dina fröpåsar så att rätt sort får optimal starttid.
Ett varmt lästips för inspiration och fördjupning är Göteborgs Botaniska Trädgårds klassiker "Nordiskt ljus och Italiensk hetta" av Rigmor Celander och Mona Holmberg, där du hittar råd om såtider, metoder och idérika sätt att använda sommarblommor.
Ljus och fukt – två avgörande faktorer
Har du väl satt fröna kan du efter någon vecka, förhoppningsvis, se de första små plantorna titta upp. Men kom ihåg: på vårvintern är ljuset i fönstret fortfarande svagt och ofta för lågt för att plantorna ska utvecklas starkt. Tillskottsljus behövs för att undvika gängliga, svaga plantor – här hemma har vi löst det med en lysrörshylla där vi monterat enkla armaturer både över och mellan hyllplanen. En dygnstimer håller igång belysningen ungefär 14 timmar per dag. Glöm inte att plantorna också behöver mörker på natten för att vila och må bra.
Det gäller även att hålla sådden lagom fuktig. Jämn luftfuktighet är viktigt – omväxlande torka och överskottsvatten kan störa groddarna. Vi samlar våra plantboxar i breda plastlådor för att underlätta vattning och sätter dem på en hylla med öppningsbara plastskynken för att hålla kvar fukten. De miniväxthus som används är ofta försedda med lock av klarplast, vilket även förbättrar luftfuktigheten.
Vi använder också ett inneväxthus, en vit plåtlåda utrustad med lysrör, som sprider ett behagligt ljus i rummet och är timerstyrt för enkel hantering.
Utrustning och jord – en bra start ger starkare plantor
På de första bilderna syns tillbehör som kan underlätta din frösådd. Du behöver inte ha allt, men en del är mycket praktiskt. Förbered allt innan du börjar så slipper du avbrott mitt i arbetet.
Såjord: Välj en jord av god kvalitet, gärna yrkesodlarjord med inblandad perlit från exempelvis Hammenhögs eller Weibulls. Bra jord minskar risken för problem senare.
Täckmaterial: Grov sand, finkornig stenflis eller grus (3–5 mm) är användbart till täckning, särskilt för perenner som ska gror utomhus.
För en luftigare jord kan du tillföra material som perlit (ett vitt, lätt, luftigt material som inte binder vatten), vermikulit (glimmerflingor som håller fukt och syresätter jorden) eller finleca (bränd lera, ger porösare jord). Leca är dessutom suverän i botten på krukor så att inte jorden packas och blir vattensjuk.
Etiketter och märkpenna är oumbärliga – det är lätt att glömma vad du har sått var, trots de bästa intentioner.
Ett plant- eller såbord är praktiskt om du odlar ofta: det sparar bordslimning och håller ordning på materialet och jordspill.
Sådd steg för steg – så här gör vi
- Fyll låga, vida såkrukor eller sålådor med jord av hög kvalitet. Jämna till ytan med ett enkelt redskap så sådden blir jämn (se bild).
- Vattna igenom jorden försiktigt, men låt den inte bli alltför blöt.
- Så dina frön – små frön går utmärkt att placera med hjälp av en penna.
- Märk omedelbart dina sådder så du slipper förväxling.
- Täck med ett tunt lager sand om det inte är ljusgroende frön. Ljusgroende fröer ska inte täckas alls.
- Placera sådden under lock, varmt och dragfritt, för bättre fukt.
- När fröna gror behöver de omedelbart mer ljus: flytta till inneväxthus, ljushylla eller sätt igång belysningen.
Omskolning av späda plantor görs senare under våren, när de fått några riktiga blad.
Alternativ metod – så utan omskolning
Om du vill undvika momentet med omskolning kan du använda en metod där du sår glesare direkt i större krukor – eller i mindre kluster om det rör sig om sorter som lobelia. Fyll 2/3 av krukan med näringsrik blomjord (gärna uppblandad med något lättare material), ovanpå det lägger du ett lager såjord. Leca i botten säkerställer bra dränering. När plantorna vuxit till sig och fått kraftigare rotsystem får de näring ur blomjorden, annars kan du efter 3–4 veckor börja gödselvattna.
Sammanfattande tips
- Läs på fröpåsen för korrekt såtid för varje sort.
- Satsa på bra kvalitetsjord och kompletterande material som perlit/vermikulit/leca.
- Säkerställ god belysning under hela uppdrivningsperioden.
- Planera och märk dina sådder ordentligt för ordningens skull.
- Håll sådden jämnt fuktig, men inte blöt.
- Var förberedd på att flytta plantorna till större krukor eller utomhus när säsongen är inne och de är härdade.
Med några enkla förberedelser kan du med rätt ljus, fukt och jord lyckas med din frösådd och se fram emot starka, frodiga plantor till sommarens alla planteringar!