Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Återvinn - gör egna krukor till dina frösådder!

Återvinning är ju i tiden och ett riktigt modeord. Så jag bär mitt strå till stacken och återvinner diverse material för frösådderna.

Av Sylvia Svensson

Först något att tänka på om du kommer beställa pelargoner från Odla.nu i år (i slutet av mars är det dags för försäljning):

När årets pelargoner från Odla.nu kom med posten förra året, stod jag där med dessa fiffiga, öppningsbara plastboxar i handen och funderade på om det inte går att göra s.k. root trainers av dem. Och visst, det går utmärkt!

Öppna boxen, klipp bort den övre delen, fyll i med jord och stäng igen (se dock till att du inte har jord på ”gångjärnet”) och säkra dessutom med en gummisnodd. Sedan kan du peta 1-2 frön av till exempel luktärter i varje ”kruka” och när dessa grott och vuxit till sig lite, fyller du på mer jord allt eftersom. Så småningom kan du öppna upp hela förpackningen och plantera rotklumpen där du vill ha dina blommor!

Så i toarullar eller äggkartonger

Samma sak kan man göra med tomma toapappersrullar. Dock kan dessa vara rätt så tjocka ibland att det tar tid att förmultna så rötterna inte kan växa igenom, utan bara genom botten. Enklast är att försiktigt klippa upp rullen utan att skada rötterna när man ska plantera. Äggkartong använder många också - där finns färdiga små krukor.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Gör egna såkrukor

Om du gör egna såkrukor av tidningspapper får du en smidig liten kruka som förmultnar fort! Det ligger sedan länge en enkel och bra beskrivning här på Odla.nu av hur du gör krukor till dina frösådder av tidningspapper. Läs instruktioner. Krukmakeri

Fler tips på såkrukor!

Andra återvinningsidéer för sådden är mjölkkartonger och yoghurt- och kesoburkar. Gör hål i botten!

Utmärkta såkrukor är också sådana där små klarplastboxar som man köper körsbärs- och plommontomater i. Det finns ju t o m ett lock att ha på i början!

Bra att ställa krukorna stående i är sådana där hållare som man kan få från fruktdisken och som det varit små kryddväxtkrukor i.

Även små brödbackar och champinjonbackar som du kan få gratis från affären funkar bra.

Glassbyttor och godisbyttor man får från lösgodisdisken går alldeles utmärkt om man har lite högre såkrukor.

Har du gamla ugnsplåtar eller brickor liggande, så går dessa också fint att använda till lägre krukor.

Pizzerior och restauranger slänger stora, härliga konservburkar med vackra, exotiska bilder på. Sådana kan man använda som planteringskrukor till chili, tomater etc. bara man slår ett hål i botten! Medelhavsromantik!

Lycka till med dina sådder!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB