Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fröså i pluggbox!

Det finns en mängd olika sätt att fröså inomhus. På Odla.nu kommer vi att presentera och beskriva de vanligaste och enklaste sätten att driva upp egna plantor från frön för härlig grönska och blomning i vår och sommar! Här berättar vi om pluggboxen.

Av Katarina Kihlberg

I en pluggbox går det snabbt att dra upp många frön till små plantor med fina rötter. En pluggbox rymmer 49 plantor! Det bästa är att så en frösort åt gången eller välja sorter som har samma utvecklingstid.

De flesta fröer går att odla i pluggbox utom de allra största som kräver större plats att utvecklas på, som ärtor och bönor.

Att odla i pluggbox

En pluggbox består av tre delar – ett bottentråg, en sålåda och ett lock.

#Gör så här!#

  • Sätt sålådan på bottentråget. Tryck inte ner det utan låt det vila på bottentrågets kant.
Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu
  • Fyll alla 49 cellerna jämnt med mager jord, gärna såjord. Jorden ska varken vara för lätt eller för hårt packad, försök skapa ett mellanting. Vänd sedan locket uppochner över sålådan och tryck till så bildas små gropar i jorden för dina frön.
  • Så ett för i varje plugg. Täck fröna med jord enligt anvisning på fröpåsen. Ljusgroende fröer ska inte täckas med jord, anvisning om detta finns också på respektive fröpåse.
  • Spraya jorden fuktig direkt efter sådden och fortsätt med det under såddens första tid. När fröna har grott och rötter har utvecklats kan du börja vattna i tåget. Ett bra sätt är att fylla hela bottentråget till brädden med vatten. Vänta 20 minuter medan pluggplantorna suger vatten och häll sedan av det vatten som finns kvar.
  • Ventilera vid behov med hjälp av lufthålen i pluggboxens lock. Ta bort locket när plantorna har vuxit till sig.
  • Ställ din pluggbox ljust.

Dags att plantera om

När plantorna har vuxit till sig och det börjar bli trångt i pluggboxen är det dags att plantera om dina pluggplantor. Tryck då ner sålådan i bottentråget så får du en popup-effekt som gör att pluggplantorna lossnar från sin cell.

Plocka upp plantorna och plantera om i krukor med en storlek på 10-12 cm. Nu ska jorden inte längre vara mager utan använd en näringsberikad planteringsjord av bra kvalité. Vattna väl och ställ krukorna ljust men skydda plantorna från direkt solljus.

Odla vidare dina plantor inomhus i en temperatur på runt 20 grader. Jorden ska inte torka ut men inte heller vara konstant blöt. Medan plantorna är små kan du ställa krukorna tätt men när de bladen börjar växa till sig är det viktigt att flytta isär krukorna så att plantorna får ordentligt med ljus.

Lycka till med din sådd!

#Se produktinformation om pluggboxen:#

Pluggbox – fin start för dina frösådder

Läs också!

Fröså i minidrivhus Så perenner - så här kan du göra! Torvbriketter - i stället för såjord

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB