Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i december

December – en tid för ljus, tradition och växtglädje

December är årets sista och utan tvekan mörkaste månad, men inte nödvändigtvis den dystraste. Månaden präglas av de många juleljusen i hem, trädgårdar och i vår omgivning som lyser upp vintermörkret och för tankarna mot hopp och nytt ljus. Årets kortaste dag och den längsta natten infaller vid vintersolståndet den 21 december, men därefter vänder det åter – ett efterlängtat tecken på att våren långsamt närmar sig, till glädje för alla frusna och blomsterlängtande trädgårdssjälar.

Högtider och traditioner i december

Under december ryms många glädjefyllda högtider och traditioner. Vi inleder advent redan den sista söndagen i november, tänder det första ljuset och påbörjar en period av väntan, eftertanke och gemenskap. Advent markerar också kyrkoårets start, och kyrkorna fylls av stämningsfull sång – bland annat den älskade psalmen Hosianna. Själva ordet ”advent” kommer av latinets adventus, ”ankomst”, och hänsyftar på väntan på Jesusbarnet.

December bjuder också på andra festligheter, som Nobeldagen den 10:e – kanske en dag att duka extra festligt på och låta sig inspireras av världens stora upptäckter.

Men ingen december månad är komplett utan Luciadagen den 13:e – Ljusdrottningen som gör entré precis när mörkret är som mest kompakt. Ordet Lucia kommer från latinets lux för ljus, och Luciatåget med vitklädda barn, sång och ljuskrona påminner oss om ljusets seger över vintermörkret. Luciafirandet har djupa rötter i Sverige – både i kristen tradition och i förkristna riter kring vintersolståndet. Den 13 december var, enligt gamla kalendrar, årets längsta natt, och Lucias sång och ljus inleder på många sätt julens gemenskap och firande. Lucia blir ofta startskottet för julfirandet, och uppmärksammas både i offentliga Luciatåg och hemma, där det äldsta barnet i familjen serverar kaffe och lussekatter (saffransbullar) till resten av hushållet.

Själva julen, med släktmåltider, umgänge och gåvor, är för många årets viktigaste tid för familj och vänner. Ursprungligen firades julen till minne av Jesu födelse från mitten av 300-talet, med det bestämda datumet 25 december enligt romersk kristen tradition. I Norden föregicks dock den kristna julen av hedniska Midvinterblot, när man festade, drack öl och ibland offrade en galt till guden Frej – därav vår älskade julskinka! När kristendomen bredde ut sig, blandades mycket av den gamla och nya seden samman, vilket lever kvar än i dag i våra jultraditioner.

Eftertanke och årets slut

Mellan alla festligheter infaller också dagar av eftertanke. Den 28 december är den Värnlösa barns dag, tidigare kallad Menlösa barns dag, och påminner om alla barn som drabbas av krig och katastrofer – en viktig dag för solidaritet och omtanke.

I slutet av månaden firar vi nyårsafton, ofta i glada vänners lag, och med traditionen att skjuta ut det gamla året och välkomna det nya – om än numera med champagnekorkar och raketer i stället för bössor, som förr användes för att skrämma bort onda makter.

Blommor och natur – förgyll vintern

Mitt i vintern längtar många av oss efter blommor och färg. Till jul passar de klassiska, intensiva röda och gröna nyanserna allra bäst – ta gärna del av tipsen i vår artikel om vinterns vita blommor om du vill ha variation, inte minst till nyår.

Trädgård och fönsterbräda behöver inte vara tomma på liv bara för att det är vinter. December är en utmärkt tid att satsa på levande dekorationer både ute och inne:

Trots mörkret finns det alltid växtmaterial att plocka – vinterståndare och trädgårdsårets sista arrangemang förgyller fönstret även kalla dagar. Som Henri Matisse så klokt sa: ”There are always flowers for those who want to see them!”

Ljus och pynt i vinterträdgård och på balkong

December är månaden då vi tänder tusentals små ljuspunkter både ute och inne. Sätt din personliga prägel på pyntet, men tänk på att smaken är olika och att lagom ofta är bäst!

  • På balkong och terrass är det vackert med vintergröna växter och eventuellt en diskret ljusslinga. Kungsgran och andra ädelgranar barrar sällan, till skillnad från vanlig gran och viss sorts en.
  • Passa på att skapa egna islyktor eller snölykta om frosten tillåter – återbruka gamla ljusslingor som bara delvis fungerar, till exempel enligt tipsen här.
  • Vill du tillverka en vacker julkrans att hänga på dörren eller ge bort i present? Steg-för-steg-guide hittar du här.

Gröna gåvor och omtanke om trädgårdsvänner (och fåglar!)

I julens tid är det extra uppskattat att ge bort personliga och gröna klappar. En krukväxt med vinterdoft, ett egentillverkat fågelbord eller presentkort på växter är lika välkommet som en praktisk sekatör eller vacker vattenkanna. Fler tips på trädgårdsjulklappar.

Tänk också på livet efter jul. Ta vara på små julgrupper med mini-”enar” (oftast cypresser) – plantera om, vårda dem svalt och ljust till våren och få nya vintergröna blickfång i trädgården. Läs mer om skötsel av vintergröna växter och den lilla julgranen. Skötselråd för azalean efter jul och övriga lökväxter finner du enkelt.

Fåglarna är extra tacksamma för omtanke denna tid. Lägg ut frusna rönnbär eller halva äpplen till trastar och småfåglar, och lä

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB