Doftande jul med hyacinter
Hyacinten som julblomma – Tradition, historia och symbolik
I Sverige är hyacinten en av de mest traditionsrika julblommorna, lika viktig för julstämningen som maten på julbordet. Med sin ljuvliga, kraftiga doft sprider hyacinten ett doftande skimmer i hemmet redan från första advent, och för många är den ett självklart inslag i julens blomsterglädje under hela perioden fram till jul[1]. Användningen av hyacinter intensifieras just under dessa fyra veckor, då vi i Sverige är storkonsumenter av denna klassiska och mytomspunna blomma.
Myter och mytologi
Hyacinten har en spännande historia som sträcker sig långt tillbaka. Enligt den grekiska mytologin, beskriven i Ovidius Metamorfoser, var Hyacinthus en ung, vacker älskare till solguden Apollon. När Hyacinthus och Apollon tränade diskus blev västanvinden Zefyr svartsjuk och styrde diskusen så att den slog Hyacinthus i huvudet. Blodet från Hyacinthus förvandlades till hyacintblommor, och sägnen säger att bokstäverna A och Y kan ses i blomman – symboler för Apollons sorg och veklagan[1].
Symbolik kring färger och ursprung
Färgerna på hyacinten har också fått särskilda betydelser: lila för sorg, vitt för bön, blått för uppriktighet och gult för svartsjuka. Dessa myter och symboler har bidragit till hyacintens aura av både fest och drama.
Symbolik och kulturhistoria
Hyacinten har varit omtyckt långt utanför den västerländska traditionen. I orientalisk poesi nämner man hyacinter som symboler för enighet och harmoni. En känd poet jämförde till och med sin älskades hår med "hyacintlockar", och så blev de snirkliga blommorna en symbol för elegans. På 1700-talet i Europa upptäckte örtsamlare att saften från hyacintlöken blandad med vin kunde hämma skäggväxten – ett påstående som gjorde att blomman fick det mindre hedrande smeknamnet "arabpest", eftersom många var stolta över sitt skägg och inte ville dämpa det.
En annan udda berättelse är om en sultan som lät bygga ett sjukhus i sin trädgård, dit människor kom för att kurera sig av den ljuvliga hyacintdoften – något som nog inte hade rekommenderats i dagens upplysta tid med tanke på allergier.
Hyacintboom och modetrend
På 1700-talet drabbades Europa av en blomsterboom inte bara för tulpaner, utan även för hyacinter. Madame de Pompadour, Ludvig XV:s kända älskarinna, älskade hyacinter och blev trendsättare vid det franska hovet. Det var hon som introducerade traditionen att driva upp hyacinter i glas – så kallade hyacintglas – en tidig version av det vi idag ofta ser i svenska hem. Snart doftade slottet Versailles av tusentals hyacinter i glas, och hovets damer bar vackra smycken av själva hyacintblommorna[1].
Under denna period odlades omkring 2 000 olika hyacintsorter i Holland. I dag finns det ungefär 110 registrerade sorter kvar, men intresset för vackra och doftande hyacinter är fortfarande starkt.
Hyacintglas och arrangemang
Traditionen att visa hyacinter i glas är idag populärare än på länge. Hyacintglas har ett smalt midjeparti där löken placeras så att rötterna kan sträcka sig ner i vattnet. Eftersom det numera är för sent på året att själv driva lökar till blomning till jul, köps oftast fördrivna lökar som spolas rena från jord och placeras i hyacintglas eller bland mossa och pynt. Att göra egna arrangemang av hyacinter är enkelt och roligt: använd gamla skålar, krukor eller vaser, och dekorera med mossa, julkulor eller kvistar. Det är en smaksak om man blandar olika färger eller håller sig till en enhetlig palett[1].
Att göra egna hyacintarrangemang är enkelt och skapar stark julkänsla.
Skapa hyacintgrupp i glas med hjälp av nät av kvistar och pastellfärgade kulor.
Placera blommorna svalt så varar de längre. Vid mildväder kan de också pryda trappan, gärna ihop med enris för en extra välkomnande entré.
Populära sortval till jul
I Sverige är de vanligaste hyacintsorterna till jul:
- Rosa: Anne Marie, Pink Pearl
- Blå: Ostara, Atlantic, Delft Blue
- Vita: Carnegie, White Pearl
Oavsett om du väljer att blanda dem eller hålla dem sorterade för sig, ger hyacinterna – tillsammans med glögg och pepparkakor – omisskännlig julkänsla[1].
Hyacintens betydelse i juletid
Hyacinten binder samman myt och historia, elegans och det praktiska julpysslandet. Dess doft och vackra former är för många själva sinnebilden av jul, och traditionen att använda denna blomma lever starkt i svenska hem. Oavsett om du föredrar klassiska hyacintglas, färgstarka arrangemang eller en naturlig touch på trappan, bidrar hyacinten till att skapa just den där stämningen som gör julen speciell.