Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julens blomsterarrangemang

Vi har varit och tittat på en blomsterkonstnär från Holland Flower Council i farten. Det blev många och fina idéarrangemang till juletidens helger.

I det första arrangemanget såg jag för första gången live en upp-och-nervänd amaryllis. Den tycks vara trenden i höst, har sett det förut i bild. Man tejpar igen stjälkarnas ändar så att de inte repar upp sig och fyller den ihåliga stjälken med vatten, så att blomman kan suga åt sig. I detta fall hade man också använt stjälken som "vas" åt några strån med björngräs med små bäräpplen i ändarna! Amaryllisen hängde i en enkel ställning av korallkornellkvistar. De mycket dekorativa Aspidistra- och Schefflera-bladen kompletterade, tillsammans med en bit lavasten och ännu fler bäräpplen.

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Famaryllisgrupp2003.jpg)

Det andra arrangemanget består av tre likadana röda krukor i olika storlekar. Den största krukan var försedd med en magnifik krans dekorerad med olika sorters bär. En enkel krukamaryllis, här ännu i knopp, var allt som behövdes till. Den andra krukan var bottnad med oasis, i vilken man hade stuckit en kortklippt vit pyntekål, skimmiakvistar och blad av olika slag. Eukalyptusbär som dekoration, tillsammans med några strån böjda björngräs. Den tredje krukan var i stort sett lik den andra, dock utan björngräs men med en kortklippt mörkröd ros.

Det tredje arrangemanget bestod också av flera föremål. Dels de roliga "flasklyktorna" med lysfotogen och bäräpplen i flaskan, dels tre minicyklamen i vita, enkla ytterkrukor, dels den mycket konstnärliga cylindriska glasvasen med en stor barkbit som bas. Från barkbiten stack det upp en enda kvist med vitblommande korallranka, Euphorbia fulgens, och en nyhet för i år, en bit torkad fingersvamp, som häger ner från kanten.

Nästa arrangemang föreställde någon sorts "bäräppel- och hyacintbo". Ett enkelt arrangemang med 4 hyacinter i var sitt risbo och i mitten ett större risbo med bäräpplen. Det hela var dekorerat med skimmiakvistar med blad och några grässtrån. Funderar bara på vad som händer när hyacinterna börjar blomma, kommer de att stå raka? Men man får undvika att vattna för mycket. Hyacinterna klarar sig med ytterst lite vatten när de väl har kommit till knoppstadiet, nästintill färdiga att slå ut, så det räcker med att man duschar arrangemanget med blomsprutan.

Fat-arrangemanget på det stora lerfatet med vatten var en orgie i olika sorters blommor och bär. Alla var instuckna i små lerkrukor. Här ses rosor, gerbera, nejlika, en liten pyntekål, bärapel, bärhyperikum m.fl.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

I nästa amaryllisarrangemang hade man använt tunna kvistar till att stödja upp de tunga, annars så lätt omkullfallande amaryllisstjälkarna. Man hade gjort ett konstnärligt stöd genom att sticka kvistarna rakt igenom amaryllisstjälkarna! Arrangemanget kompletterades av vackra aspidistrablad och snören trädda med bäräpplen.

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Famaryllis2003-liten.jpg)

Skimmia tycks vara något av modeväxt i arrangemangen i år. Här kompletterar skimmiakvistar ett arrangemang med roligt spiralvridna kvistar av Dracena, som felaktigt brukar säljas som "lyckobambu". Med bambu har de dock inget att göra. Det hela kröns med "strippade", höga mörkröda rosor, allt instucket i ett block oasis.

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fadventsarrangemang2003-1.jpg)

Orkidéer hör alla högtider till, de är ju så eleganta och lyxiga. Här ses en samling arrangemang med krukorkidéer. Krukorna är dolda under mossa, inuti i en björkriskrans eller i ett gammalt träkärl.

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fork-ide2003.jpg)

Ett tjusigt sätt att använda kapstjärna är att böja den med hjälp av limegröna kornellkvistar. Mossiga grenar, en liten pyntekål och blad och kottar döljer oasisen nertill.

Bakom detta arrangemang ses två vita, fyrkantiga krukor som hyser gallergräs, dekorerad med pärlor! Pärlorna är helt enkelt instuckna på gräsets nålliknande strån.

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fkapstjarna-m-kornellkvistar.jpg)

Samma idé har man använt med den roliga, spiralvridna veketågen, Juncus effusus 'Spiralis', men här är pärlorna rosa.

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fjuncus-effusus-spiralis-m-p.jpg)

Den nya krukväxten marmoreuphorbia, Euphorbia lactea, är även den pyntad med ett rosa pärlnät.

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fmarmoreuforbia-euphorbia-la.jpg)

Några roliga ampelväxter kan man ha även så här i vintertid.

En gammal krukväxt, prästhavre, Billbergia nutans, har fått renässans och ståtar här med sina hängande rosa "blomax". Men det är inte blommorna utan högbladen som är rosa, själva blommorna är små och ljusblåa och gömmer sig därinne.

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fbillbergia-nutans-prasthavr.jpg)

Saknar man plats för suckulenterna, varför inte samla dem i en ampel och hänga framför fönstret!

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fampel-m-succulenter2003.jpg)

För utebruk är denna ampel med järnek, vaktelbär och Skimmia menad. Den är dekorerad med krokig gren och mossa.

Tål några minusgrader, men kan ju i och för sig tas in förstugan, om det blir riktigt ihållande kallt.

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Futeampel2003.jpg)

Till sist, en frostig, silvrig bukett med pyntekål på stam. Det danska ordet pyntekål låter onekligen enklare och roligare än vårt egna ord dekorationskål…

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fsilvriga-pyntekal2003.jpg)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB