Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julens blomdoft är kodad

Inför första advent kommer vi att pynta våra hem med julstämning i form av hyacinter, julstjärnor och amaryllis. För att hjälpa konsumenter som är känsliga för dofter kommer det nu att finnas hyacinter med doftkodning. Svag, medel eller fyllig doft. Det är bara att välja!

Många är de dofter som förknippas med julen. Främst kommer väl kryddorna kanel, nejlika, anis. Därtill kommer frukt som apelsin och äpple. Doften av glögg och pepparkakor vill vi också ha. Bland blommorna är det framför allt hyacinterna som doftar. De hör till våra äldsta julblommor. Redan Årstafrun, Märta Helena Renstierna, som levde 1753-1841 berättar om hur hon planterade hyacinter i krukor för att senare njuta av deras doft till jul.

I dag planterar vi sällan hyacinterna själva. Vi köper fördrivna lökar i november och december som inom en vecka blommar och doftar precis som vi vill ha dem.

Kodade hyacinter
Vid en undersökning i Holland har man testat olika hyacintsorter för att se hur vi uppfattar olika dofter och om olika hyacintsorter också doftar olika. Undersökningen gjordes mycket seriöst med professionella "näsor" som fick prova olika hyacintsorter på ungefär samma sätt som vid en vinprovning. Man fick sedan beskriva spontant vad man tänkte på när man kände respektive doft. Precis som vid vinprovning framkom många beskrivningar som blomsterfolket aldrig skulle associera till.

En löftesrik dag eller en regnig lekplats
Den vanligaste rosa sorten är Pink Pearl som beskrevs som "frisk morgon, champinjon och dagg". Sammanfattningsvis tyckte panelen att den doftade som en "löftesrik dag". Den fick beteckningen svag doft i protokollet.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Delft Blue är en blå sort där panelen beskrev doften som "tandläkare, metall och vått hö". Sammanfattningen om Delft Blue blev att man tänkte på "en regnig lekplats" och gav bedömningen fyllig doft.

I butikerna kan vi i år hitta denna kodning på kartongerna. Det ska underlätta för människor som är överkänsliga för doften av hyacinter. Kanske vågar man prova en svagdoftande Pink Pearl.

Det är en blomma med mycket historia som vi pyntar med i våra julgrupper eller som vi placerar i de återigen så populära hyacintglasen. Det berättas i Ovidius Metamorfoser om den sköne ynglingen Hyacinthus som tränade diskus med Apollon. Västanvinden Zefyr blev svartsjuk och kastade diskusen mot Hyacinthus huvud så illa att han avled. I hyacintblommorna som växte upp ur Hyacinthus blod syns bokstäverna A och Y. Dessa symboliserar den stackars Apollons veklagan över sin älskades död.

Hyacintlockar
Österländska poeter nämner hyacinter som en symbol för enighet och harmoni. En av dem beskrev sin älskarinnas hår som "hyacintlockar". Därefter blev de uppskruvade blommorna en symbol för elegans. Örtsamlare på 1700-talet upptäckte att saften från hyacintlöken blandad med vin gav en bra medicin för att hämma skäggväxten. Av den anledningen fick hyacinten det mindre tilltalande namnet "arabpest" eftersom man var mycket stolt över sin skäggväxt och inte fann någon anledning att hämma den. En annan historia berättar om en sultan som byggde ett sjukhus i sin trädgård och dit människor fick komma för att kurera sig av den ljuvliga hyacintdoften! På den tiden visste man förmodligen inte vad allergi är.

Så här sköter du hyacinterna:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB