Härliga vårazaleor
Fakta om azalea – ursprung, sorter, utveckling och skötsel
Azalean är en klassisk och älskad blomväxt som under den ljusfattiga nordiska vintern förgyller blomsteraffärer och hem med sina praktfulla färger. Ursprungligen är azalean en alpväxt från Himalayas bergstrakter samt från delar av Kina och Japan. De ungefär 60 olika sorter som idag finns i Sverige är noggrant förädlade för att trivas och blomma inomhus. Färgskalorna är rika – från rent vitt över olika nyanser av rosa och laxrosa till klarrött och djupt karminrött, ofta med det mörkgröna bladverket som ger vacker kontrast till blommorna.
Bland utställningens magnifika samling av azaleor kan man se exempel på denna färgprakt och artrikedom:
Förädling och ursprung
Förädlingen av azalea tog fart på 1800-talet i Europa och har resulterat i blomningsdugliga sorter för hem och växthus. Särskild tonvikt ligger på de vårblommande sorterna ur Rhododendron simsii-familjen, men även de höst- och vinterblommande så kallade Vogel-azaleorna är populära, eftersom de inte har samma behov av kylperiod för att blomma.
Det är tack vare modern kylbehandling i växthus som odlarna idag kan erbjuda azaleor som blommar inomhus mitt i vintern. Vårazaleorna kräver en kylperiod för att utveckla nya knoppar, medan Vogel-azaleorna kan blomma redan till hösten och över jul.
Ett klassiskt exempel på förädlingsarbete är den fina röda vårazalean ‘Melanie Rubra’, introducerad redan 1858 och fortfarande kommersiellt odlad. Den har varit förälder till flera populära sorterser, däribland vita, rosa och laxfärgade varianter i samma familj:
Att ta fram nya sorter
Det finns två huvudsakliga metoder för att skapa nya azaleor:
- Korsning: Två olika sorter pollineras, fröna sås och efter noggrann utvärdering väljs de mest lovande plantorna ut. Ofta tar detta arbete 5–10 år innan en ny sort är klar. Därefter förökas växten vegetativt med sticklingar för att säkra identiska plantor.
- Sport: Ibland uppstår spontana mutationer, så kallade sporter, på en gren. Om dessa upplevs intressanta kan de förökas vidare och ge upphov till helt nya sorter.
Bland välkända sorter återfinns till exempel Rhododendron simsii, 'F. Scherrer Bont' ('Adam o. Eva'), ‘Madame Kunt Wit’, ‘Stella Maris’, ‘Tesla’ och flera andra, som alla bidrar till mångfalden inom denna växtgrupp.
Skötsel – så får du din azalea att blomma länge
Att ta hand om azalea kräver viss kunskap – men med rätt skötsel kan du njuta av blomningen år efter år.
- Placering: Ställ azalean på en ljus plats, till exempel i ett fönster, men undvik direkt solljus och drag från varma element.
- Ljusbehov: Knoppiga plantor behöver extra ljus för att slå ut, medan fullt blommande azaleor även kan placeras längre in i rummet.
- Vattning: Vattna dagligen med kalkfritt vatten, exempelvis regnvatten eller upptinad snö. Låt aldrig växten stå kvar länge i vatten, eftersom syrebrist kan skada rötterna. Doppa gärna rotklumpen snabbt om plantan är mycket torr, ca 15–20 sekunder, men vattna annars på fat och häll bort överflödigt vatten efter ca en halvtimme. Kontrollera att växten inte står blött innan du vattnar igen.
- Näring: Under blomningen ges ingen näring. När plantan blommat över bör vattningen minskas och azalean placeras svalt och ljust. Låt jorden torka lätt mellan vattningarna och spraya gärna bladen med regnvatten. I februari-mars när nya skott syns, kan du börja ge kalkfri näring en gång per vecka.
- Plantering & sommarvila: Azalean kan planteras ut i halvskugga under sommaren, i kalkfri, sand- och torvblandad jord. Gödsla med särskild rododendrongödning och gräv upp plantan igen innan höstfrosten kommer. Ta bort hälften av nybildade skott för att främja blomningen nästa år.
- Vinterförvaring: Låt vårazalean stå ljust och svalt, 0–12 grader, under hösten för att mogna inför nästa blomperiod. Vattna sparsamt och vänj plantan långsamt vid värmen i januari innan den tas in och den nya blomningen startar.
Flera omtyckta och lättodlade sorter att inspireras av är till exempel:
Blomningstid och hållbarhet
Azalean blommar ordentligt under 3–6 veckor, vanligen från vintern till förvåren. Vårazaleorna slår ut i januari, medan Vogel-azaleorna ofta blommar redan på hösten och kring jul – eller till och med på sommaren om de förvarats rätt.
Med rätt skötsel och en gnutta tur kan azalean sparas från år till år och fortsätta att ge glädje – en väl värd investering för alla blom- och växtälskare!
Tacka och njut av denna underbara växt!