Aktuellt i december
December: mörker, ljus och trädgårdsglädje
December är årets sista och på många håll mörkaste månad – men knappast den tråkigaste! Trots korta dagar flödar det av juleljus i fönster, trädgårdar och parker. Efter vintersolståndet den 21 december – årets kortaste dag – vänder det sakta mot ljusare tider, en efterlängtad vändning för oss som redan drömmer om fågelsång och grönskande knoppar. Aktuellt i november kan du läsa här, men nu blickar vi mot allt som gör december så stämningsfull.
Festa och fira ljuset
December är festerna och traditionernas tid, där ljuset ständigt står i centrum. Redan sista söndagen i november brukar första advent firas med sång, ljusstakar och doften av pepparkaka. Advent markerar kyrkoårets början och ordet betyder ”ankomst”, från latinets adventus – ett startskott för julens alla förberedelser. Många söker sig till kyrkorum för att lyssna på den klassiska psalmen Hosianna och njuta av varm gemenskap.
När kvällarna blir långa kan vi lysa upp dem med levande ljus och mys i hemmet. Fira Nobeldagen den 10 december med en extra festlig middag och liten guldkant, varför inte samla familj och vänner som på egen Nobelbankett?
Den 13 december är det dags för Lucia, vårt unika ljusfirande mitt i vintermörkret. Namnet Lucia härstammar från latinets "lux" (ljus), och traditionen lever starkt än i dag, både i skolor, på arbetsplatser, i kyrkor och på tv. Med ljuskrona, sång och saffransdoft påminner denna dag oss alla om att hålla ljusglimtarna levande även när mörkret är som djupast.
Så småningom tar julhelgen vid – årets största fest och familjedag för många. Julen bär på urnordiska inslag som midvinterblot, samt kristna och folkliga traditioner, där lussebullar, pepparkakor och julskinka delar scen med julefrid. När året närmar sig sitt slut kommer Värnlösa barns dag, den 28 december, och ger oss tid för eftertanke kring alla barn i svåra situationer.
Och sedan: nyår! Årets glittrande final, där vi firar ut det gamla och välkomnar det nya med raketer, god mat och kanske ett glas champagne. Förr sköt man bössor för att jaga bort det förflutnas skuggor – raketerna har tagit över, men känslan är densamma.
Ljust i mörkret med blommor och växter
I december längtar många av oss efter färg och frodighet. Vita vinterblommor ger ett elegant och lugnt inslag till nyår och kalla vinterdagar, medan klassiska röda blommor värmer julhemmen. Skapa stämning med amaryllis och hyacinter – läs fler tips i Skötselråd julens blommor och Julens stjärna.
Vill du fördjupa dig i växternas julhistoria och dofter? Inspireras av Från mandel till mistel. Julens botanik, Doftande Jul, Doftande jul med hyacinter samt Julens blomdoft är kodad. Få en ny twist på dina arrangemang med Ge dina Julblommor en ny image eller Strålande nya julstjärnor.
Tips för amaryllis och vinterprakt
Amaryllis kan planteras i början av månaden – välj lökar som redan visar knopp för att hinna få blomning lagom till jul. Snittamaryllis står dessutom länge i vas och kräver minimalt med skötsel, se Julens blomsterarrangemang för fler idéer.
Ta också hand om dina krukväxter – lite extra omsorg gör stor skillnad mitt i vintern. Några av trädgårdens "vinterståndare" och evigt gröna favoriter kan tas in och bli vackra arrangemang; kolla in Vinterståndare - minnen från sommaren och Trädgårdsårets sista arrangemang.
"There are always flowers for those who want to see them."
– Henri Matisse
Skapa värme och glans: ljus, granar och knoppar
Ljusslingor hör vintern till. Det krävs inte så mycket för att skapa magi – några slingor, en hemmagjord islykta eller snöbollsljusstake räcker långt. Se bara upp så att trädgården inte blir en blinkande cirkus! Återanvänd gärna även halvtrasiga slingor, Halvdana ljusslingor har smarta knep.
Välj vintergröna inslag som kungsgran och cypresser för tåliga och barrsnåla dekorationer, både ute och inne. Vinterfint i krukträdgården visar hur även små utemiljöer kan få sig ett lyft.
Gröna julklappar och pysselglädje
Ge bort något du själv odlat eller pysslat! En vacker julgrupp, sticklingar, egenodlade frön i småpåsar eller varför inte en fantasifull fågelrestaurang till trädgården? Skapa en unik krans – Här kan du läsa om hur du gör en krans. Föredrar du att köpa? Kvalitetsredskap, vackra fågelbad och trädgårdsböcker är alltid uppskattade. Fler gröna julklappstips.
Hållbarhet: Ta till vara på vinterns växter
När julefriden har lagt sig och pyntet plockas bort – släng inte enar eller cypresser i kransarna direkt! Plantera om dem svalt och ljust, och kanske får du robusta vintergröna planter i trädgården till våren. Läs tips i Vintergröna växter och om Den lilla "julgranen".
Julrosor trivs bäst svalt inomhus och kan planteras ut när marken tinar. Hyacinter, tulpaner och azaleor kan också eftervårdas. Ta bort utblommade delar, placera dem ljust och svalt så kan de återkomma nästa år. Läs om azaleaskötsel här.
Sammanfattning: Ljusets och odlandets december
Oavsett mörker eller kyla bjuder december på massor av gemenskap, kreativitet, eftertanke och trädgårdsglädje. Med lite omsorg, fantasi och ljus kan årets sista månad bli en av de vackraste. Och när vintersolståndets natt är över – då vet vi: nu blir dagarna sakta längre igen!