Aktuellt i november
November i Sverige – Tradition, trädgård och ljus i mörkret
Nu står vi inför årets näst mörkaste månad – november – vars gamla svenska namn var Vintermånad. Nu övergår regn allt oftare i snö eller slask och dagarna blir snabbt kortare och mörkare. I äldre tider sade man, med glimten i ögat: "Om Anders braska, skall julen slaska", med tanke på vädrets möjliga vändningar inför årets största högtid.
Namnet november kommer från det latinska ordet novem, som betyder nio, eftersom november var den nionde månaden i den gamla romerska kalendern.
Novemberväder och stämningar
I november är det ofta dimmigt. Dimma är något vi instinktivt förknippar med senhöst. Meteorologerna kallar denna höstdimma för advektionsdimma, och den bildas när kall mark kyls ner av varmare, fuktig luft. Förr användes istället det vackra uttrycket "älvrök" om de dimslingor som dansar över öppna vatten. Älvrök uppstår när det är stor temperaturskillnad mellan kall luft och varmare vatten.
Det här är också tid för eftertanke. Bondepraktikan ger oss följande glimtar av råd och poesi om månaden:
"November månad säger:
De rika, nu feta gäss af mig köper,
Jag hugger wed, till elden jag löper,
Till bad och okyskhet will jag icke råda,
att taga drick och åderlåta."
"Höres tordön det tecknar gott år.
I denna månad gör intet svettbad,
bruka varm mat, senap, litet varm getmjölk,
därav bekommer du ett vackert ansikte."
Trots den fallande temperaturen och det tilltagande mörkret är det ändå en tröst att vintermörket snart vänder – och vi får resa oss mot ljusare dagar. Även om trädgården går till vila bjuder november på tid att läsa, planera och drömma om våren och sommaren, inte minst i sällskap av inspirerande trädgårdsböcker och magasin, eller genom att surfa in på våra favorithemsidor.
November – Högtider och gemenskap
I november infaller flera betydelsefulla högtider och fester som värmer i mörkret:
- Allhelgonahelgen: Vi hedrar de avlidnas minne genom att tända ljus på gravar och ofta samla familjen i stillhet och eftertanke.
- Mårtensafton (främst i Skåne): Här bjuds det på gåsamiddag med svartsoppa och skånsk äppelkaka, en tradition som är kopplad till gamla skördefester.
- Fars dag: En kär tradition för att fira och visa uppskattning till pappor, ofta med fikastunder och små presenter.
- Första advent: Startskottet för julförberedelser, då vi tänder ljusstakar och stjärnor och börjar baka och pynta hemma.
Fira gärna med många levande ljus och inhys vinterblommor för att mota undan mörkret som ruvar utanför.
Trädgårdsråd & gör-det-själv i november
Det må vara mörkt ute, men mycket kan förberedas både inne och ute. Här är aktuella tips och inspiration, uppdaterade för 2024:
Skapa och dekorera med naturmaterial
När marken ännu är bar, passa på att samla material till adventsdekoration: mossa, vackra kvistar, grenar, rönnbär, kottar och torkat gräs. Förvara mossan och bären i plastpåse med lufthål ute så de håller sig längre.
Bind gärna egna kransar, vinterbuketter och girlanger till dörren, fönster eller till gravsmyckning. Det är lättare än det kan verka – här kan du få hjälp med guider och bilder.
Se också till att förena nytta med nöje genom att skapa vackra äppelarrangemang för fåglarna i trädgården. Byt ut äpplena efterhand de blir uppätna.
Skötsel för fåglar och djurliv
Rengör dina fågelmatare och häng ut dem när det blir kallare, så att fåglarna får lättare att hitta mat när naturens förråd glesnar. Har du väl börjat mata behöver du hålla matningen igång hela vintern – fåglarna vänjer sig vid sitt "stamställe" och kan inte lätt flyga vidare om maten tar slut när det är kallt.
Sätt gärna upp fler fågelholkar redan nu, de ger skydd åt småfåglar som söker värme under vintern.
Gör också kreativa enkla dekorationer till fåglarna genom att använda äpplen i olika arrangemang. Se ett tips här.
Ljus i vintermörkret
Se över dina ljusslingor och kontrollera att de fungerar innan de ska ut i trädgården. Behöver du idéer för halvdana ljusslingor där inte alla lampor lyser? Här finns smarta tips.
Du kan även gröpa ur en pumpa och använda en slinga som belysning inuti. Eller varför inte göra små hål och sticka ut fungerande lampor som taggar på en igelkott?
Har du japanska lyktor (fysalis) i trädgården? Gör ett fantasifullt arrangemang: Linda en slinga på kvistar och trä en orange lykta på varje lampa.
Skydda trädgården och gör den redo för vintern
- Vattna vintergröna växter som t.ex. rhododendron om det är torrt, så att rötterna är välfyllda innan kylan kommer. Täck jorden runt plantorna med löv efter vattning för att bevara fukten.
- Beskär vinstockar före jul om du har sådana, saven börjar annars stiga tidigt och då finns risk för blödning.
- Kupa rosor och andra känsliga växter nu om du inte redan gjort det. Använd lätt jord (inte torv), torra löv eller granris, eller grov sand som i Rosariet i Göteborg. Säcken kan behövas för klängrosor.
- Ta in och gör rent redskap, töm och ta in vattenslang och regntunnor, så undviker du frostskador och rost.
- Städa bort löv från gångar och grusytor så ingen halkar. Löv kan du lägga i komposten eller torka och använda som täckmaterial till rabatter.
- Rensa dammen på löv och skräp, ta in pumpen och sätt gärna nät över om du har fisk så att katter och fåglar inte tar de dvalande fiskarna. Se till att dammen inte bottenfryser och överväg att köpa en "vintervakt" till dammen.
- Låt perenner och gräs vara oklippta. De vackra fröställningarna är vackra på vintern och hjälper till att isolera plantorna. Klipper du ned dem ökar risken för röta.
Förbered kompost, kalkning och plantering
- Kalka trädgården om det behövs, men undvik surjordsväxterna.
- Gräv om komposten innan den fryser till och vattna vid behov. Titta noga först – ibland sover en igelkott där! Kompostjord kan även användas till att kupa känsliga växter.
- Plantera tulpanlökar – passa på om du hittar billiga lökar på rea! De går att plantera så länge jorden kan bearbetas, men smålökar och narcisser klarar sig bäst om de kommer i jorden innan det fryser.