Aktuellt i december
December – En månad av mörker och ljus, traditioner och trädgårdsdrömmar
December är årets sista och mörkaste månad, men inte nödvändigtvis den dystraste – för alla juleljusen lyser ju upp det mörka. Den 21:a infaller årets kortaste dag och längsta natt, vintersolståndet, och därefter vänder det åter mot ljuset! Vilken tröst för våra frusna, vår- och blomsterlängtande trädgårdssjälar.
Festa – Högtider och Traditioner
December är en månad fylld av glädje, samvaro och många festliga tillfällen. Vi får möjlighet att förgylla tillvaron med massor av levande ljus som jagar bort skuggorna ur hörnen. Många älskade traditioner faller in under denna tid:
Advent
Adventshelgerna är en höjdpunkt då vi tänder ljus och längtar efter julen. Första advent infaller ibland redan i november, men därefter har vi tre adventshelger kvar att fira. För många markerar första advent början på kyrkoåret och kyrkorna är ofta fyllda av sång, bland annat den mäktiga psalmen Hosianna. Ordet advent kommer från latinets adventus och betyder ankomst – och det är förstås Jesusbarnet vi väntar på.
Nobeldagen – 10 december
Fira årets Nobeldag med en egen festlig middag! Nobelpriset delas ut denna dag, och varför inte duka extra fint och hämta inspiration från de stora festligheterna i Stockholm?
Luciadagen – 13 december
Lucia, ljusets drottning, firas traditionsenligt med sång, ljuskrona och saffransdoftande lussekatter. Namnet Lucia kommer från latinets lux – ljus – och hennes tåg blir en symbol för hopp och ljus i årets mörkaste tid.
Julen
Själva julen är årets viktigaste familjehelg för många. Släktmiddagar och glada fester samlar generationer runt traditioner med rötter både i kristendomen och i äldre nordiska midvinterblotsfester, där till exempel julskinkan sägs ha sitt ursprung i Frejs galt. Idag möts forntida och kristna inslag på vårt julbord och i våra dekorationer.
Värnlösa barns dag – 28 december
Tidigare kallad Menlösa barns dag, och påminner oss om de barn som drabbas av krig, katastrofer och annat svårt. En dag för eftertanke och medkänsla.
Nyårsafton
Året avslutas med glitter, glamour, raketer och skratt i goda vänners lag. Traditionen att "skjuta ut det gamla året" med smällar och glädje går långt tillbaka – idag firar vi med både champagne och fyrverkerier.
Pynta – Blommor och växter för vinter och högtid
Det finns många anledningar att pynta med vackra blommor i december! Under julen passar starka röda färger och till nyår kanske stilrena vita blommor bäst.
- Läs gärna Vita vinterblommor för inspiration om vinterns eleganta vita arrangemang.
Den som vill djupdyka i skötsel och traditioner kring julblommor kan hitta mer här:
Skötselråd julens blommor,
Julens stjärna,
Från mandel till mistel. Julens botanik,
Doftande Jul,
Doftande jul med hyacinter,
Julens blomdoft är kodad,
Ge dina Julblommor en ny image,
Strålande nya julstjärnor- För dig som vill pröva en klassiker: Julamaryllisen bör redan vara planterad, men även i början på månaden kan du hitta fördrivna lökar med knopp.
Läs mer: Amaryllis, julens lysande stjärna Glöm heller inte att köpa amaryllis som snittblomma, de står sig länge och är vackra i arrangemang.
Läs om fler idéer: Julens blomsterarrangemangPå fönsterbrädan kan många krukväxter blomma även under vinterns kalla dagar. Om utbudet ur trädgården är skralt passar det att njuta av vinterståndare – minnen från sommaren och Trädgårdsårets sista arrangemang.
Citat att minnas
"There are always flowers for those who want to see them!"
– Henri Matisse
Ljus – Ljuspunkter och vinterpynt
I december fyller vi våra hem och trädgårdar med ljusa dekorationer, tända adventsljusstakar, och hänger ut ljusslingor.
- Pynta gärna också balkong eller terrass med girlanger av vintergröna växter och eventuellt en ljusslinga. Kungsgran och andra ädelgranar barrar betydligt mindre än vanlig gran.
Läs mer: Vinterfint i krukträdgården - Har du minusgrader? Då är det läge att göra egna islyktor: Fyll en spann med vatten, låt frysa över natten, slå ur vattnet och placera ett ljus i den färdiga islyktan. Testa också snöbollslyktor eller lägga halvdana ljusslingor under islyktor för vacker effekt!
Läs mer: Halvdana ljusslingor
Tips för extra mys
- Tänd många värmeljus och arrangera i grupper för att skapa extra värme och stämning.
- Dekorera gärna fönstren med stjärnor och ljusgirlanger – det bidrar till både ditt eget och förbipasserandes humör under de mörka timmarna.
Klappar – Gröna gåvor och omtanke
Nu är det dags att tänka på omtänksamma, gröna julklappar till trädgårdsvännerna!
Handgjorda överraskningar
Handgjorda julgrupper med egenuppdrivna tulpaner, en snickrad fågelrestaurang, ovanliga sticklingar i vackra krukor, handbundna kransar och annat pyssel är uppskattade presenter.
Här kan du läsa om hur du gör en krans
Köpta presenter till gröna fingrar
Den som hellre vill köpa hittar kanske en praktisk sekatör, vacker vattenkanna, fågelbad eller presentkort på växter eller trädgårdsböcker spännande.
Fler julklappsförslag till en grön vän finns här
Spara, Ta till vara & Vårda
Vintergröna överlevare
Ta vara på små vintergröna växter ur julgrupper – det är ofta cypresser, inte enar. Plantera om dem i egna krukor när julen är över. Placera dem svalt och ljust – de kan bli utplanterade nästa vår och bli vackra blickfång i trädgården!
- Läs mer: Vintergröna växter
- Och Den lilla "julgranen"
Julblommor till våren
Julrosor i kruka bör stå så svalt som möjligt och skyddas från frost, så överlever de till våren och kan planteras ut.
Azalea, tulpaner och hyacinter kan också