Bärväxter utöver det vanliga!
Av Sylvia Svensson
Här listar jag annorlunda, vackra och kul bärsorter som du kanske inte ens tänkt på att de kan användas i köket!
Bocktörne eller goji, Lycium barbarum, har ett slingrigt växtsätt. De orange bären är ätliga. Läs mer: Viktigt om bocktörne.
Minikiwi, Actinidia arguta och Actinidia kolomikta, har också slingrande växtsätt och både han- och honplanta behövs för att få bär.
Äkta Kiwi, Actinidia chinensis 'Jenny' kan också prövas på sydligaste, varmaste lägen. Den har vackra rödhåriga unga skott och stora, vita blommor och är självfertil.
Även något så exotiskt som kaki eller sharonfukt, Diospyros kaki, kan prövas i mycket skyddade, varma lägen i zon 1
Att persika och aprikos kan fungera i svenska trädgårdar börjar bli känt, bara man vågar pröva! Av persika finns sorter upp till zon 4(5), aprikos kan gå bra i varma lägen i zon 2.
Björnbär, Rubus fruticosa, Rubus allegheniensis, finns många sorter av, även tagglösa. Björnbär kan slingra sig både uppåt och utmed marken som marktäckare.
Slingra sig kan även fjärilsranka, Schisandra chinensis göra och bären är faktiskt ätliga!
Tayberry är en korsning mellan hallon och björnbär. Den kallas även boysenbär och björnhallon. Den får långa, härligt söta frukter att njuta av som de är.
Vindruvor, Vitis vinifera, Vitis labrusca och Vitis amurensis, börjar det synas alltfler sorter av. Massor med namnsorter finns, en del dock inte härdiga på friland hos oss. Läs mer: Vinranka, Staketdruvor, Vindruvor
Saskatoonbär, d v s bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia kan användas till bl.a. sylt och saft
Havtorn, Hippophae rhamnoides, är bra särskilt för kustnära lägen. Både han- och honplantor behövs för bärproduktion
Svartaronia, Aronia melanocarpa och bäraronia, Aronia prunifolia 'Viking' ger härligt svarta bär för gelé och sylt.
Rosenkvitten, Chaenomeles japonica kan användas till gelé. Kvitten, Cydonia oblonga, är "urmodern" till marmelad, dess spanska namn är just marmelo.
Svart och vitt mullbär, Morus nigra och Morus. alba ger härliga ätbär under lång tid på sensommaren
Den äkta kastanjen med ätliga nötter heter Castanea sativa.Den går endast att odla i den varmaste delen av landet, zon 1(2), och växer ofta i buskform eller som ett litet träd.
Bärtry, Lonicera caerulea var. kamtschatica får stora, långa, blåbärsliknande bär.
Buskformade körsbär av olika sorter, Prunus avium mfl. finns det flera sorter av. Bra i en mindre trädgård.
Vinbär i ovanligare färger: rosa, vita, gröna, förutom de vanliga röda och svarta, Ribes rubrum och Ribes nigrum.
Krusvinbär, jostabär, Ribes culverwellii ’Josta’, ger svarta, mellanstora "krusbär" med smak mellan svart vinbär och krusbär.
Nyponrosor, t.ex. Rosa rugosa, Rosa majalis, Rosa canina ger underbara bär till soppa och sylt.
Blåhallon, ”salmbär”, Rubus caesius är gotlänningarnas syltfavorit nummer ett! Av hösthallon, Rubus idaeus kan man njuta av när de vanliga hallonen har ätits upp sedan länge
Sötrönn, Sorbus aucuparia-korsningar med söta bär ger fina bär till gelé.
Blåbärsbuskar av alla de slag, både höga och låga börjar bli välkända, men nya sorter dyker upp allt eftersom
Dessutom kommer hjortron, åkerbär, lingon och tranbärsplantor till plantskolorna nu, dessa passar bra som underplantering till blåbär.
Det finns redan flera separata artiklar om flera av dessa bärväxter att läsa här på Odla! Och det kommer mera!