Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bärväxter utöver det vanliga!

Det är roligt att experimentera med ovanliga buskar och slingerväxter för att få variation i bärsortimentet och kunna göra annorlunda geléer och sylter. Det finns verkligen mycket mer att välja på än vinbär, krusbär och hallon och fler bärväxter dyker upp hela tiden!

Annorlunda och spännande bär till trädgården

Här listar jag annorlunda, vackra och kul bärsorter som du kanske inte ens tänkt på att de kan användas i köket!

Slingrande och exotiska bärväxter

Goji och minikiwi

Bocktörne eller goji, Lycium barbarum, har ett slingrande växtsätt. De orange bären är ätliga och kan användas till exempelvis müsli eller torkas till snacks. Läs mer: Viktigt om bocktörne.

Minikiwi, Actinidia arguta och Actinidia kolomikta, har också slingrande växtsätt. För att få bär behövs både han- och honplantor.

Kiwi och kaki

Äkta Kiwi, Actinidia chinensis 'Jenny', kan odlas i de sydligaste och varmaste lägena i landet. Den ger stora, vita blommor och är självfertil – perfekt för en solig plats intill vägg. De rödhåriga unga skotten är dessutom mycket dekorativa.

Något så exotiskt som kaki eller sharonfrukt, Diospyros kaki, kan faktiskt prövas i mycket skyddade, varma lägen i växtzon 1.

Persika och aprikos

Att persika och aprikos kan fungera i svenska trädgårdar börjar bli allt mer känt – härdiga sorter gör det lättare! Persika finns i sorter som klarar ända upp till zon 4(5), medan aprikos kan gå bra i varma och skyddade lägen i zon 2. För lyckad odling krävs mycket sol, skydd mot vind och gärna placering mot en varm vägg. Persikor är självfertila men blommar tidigt, så pollinering kan ibland behöva hjälp med en pensel. Gallring av frukterna rekommenderas för att inte överbelasta grenarna. Exempel på robusta sorter är ’Riga’ och ’Frost’. Aprikoser är lite mer känsliga för kyla men går att odla i minst zon 1–2 om de spaljeras mot vägg eller får stå i växthus. Även här kan pollinering behöva assistans vid tidig blomning. Fler tips hittar du i Odlas artiklar om stenfrukter.

Klängande och marktäckande bärbuskar

Björnbär, tayberry och fjärilsranka

Björnbär, Rubus fruticosa och Rubus allegheniensis, finns i många sorter, både med och utan taggar. De kan klättra uppåt, eller breda ut sig längs marken som marktäckande buskar.

Även fjärilsranka, Schisandra chinensis, har ett slingrande växtsätt och bären är faktiskt ätliga och används i bland annat saft och marmelad.

Tayberry är en korsning mellan hallon och björnbär. Den kallas även boysenbär eller björnhallon och ger långa, läckert söta frukter som är goda att äta direkt från busken.

Vindruvor

Vindruvor av släktena Vitis vinifera, Vitis labrusca och Vitis amurensis blir allt vanligare i svenska trädgårdar. Många namnsorter finns, men endast vissa är tillräckligt härdiga för odling på friland i vårt klimat. Läs mer: Vinranka, Staketdruvor.

Buskiga och robusta bär

Saskatoonbär, havtorn och aronia

Saskatoonbär, alltså bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia, kan användas till bland annat sylt och saft.

Havtorn (Hippophae rhamnoides) trivs särskilt bra i kustnära lägen och både han- och honplantor behövs för bärproduktion.

Svartaronia, Aronia melanocarpa, samt bäraronia (Aronia prunifolia 'Viking') ger kraftigt svarta bär som passar bra för gelé och sylt.

Rosenkvitten, mullbär och kastanj

Rosenkvitten, Chaenomeles japonica, bjuder på vackra bär som kan kokas till syrlig gelé. Kvitten, Cydonia oblonga, kallas ”urmodern” till marmelad – det spanska ordet ”marmelo” härstammar härifrån.

Svart och vitt mullbär, Morus nigra och Morus alba, ger underbara bär att plocka och njuta av under hela sensommaren.

Den äkta kastanjen, Castanea sativa, med sina ätliga nötter går bara att odla i de varmste delarna av landet (zon 1–2), och bildar ofta flerbuskiga små träd.

Fler goda buskbär

Bärtry, Lonicera caerulea var. kamtschatica, får stora, avlånga, blåbärsliknande bär som är både goda och nyttiga.

Buskformade körsbär av olika sorter, Prunus avium m.fl., passar extra bra i små trädgårdar.

Vinbär i ovanliga färger: idag finns inte bara röda och svarta vinbär (Ribes rubrum och Ribes nigrum) utan också rosa, vita och gröna!

Krusvinbär eller jostabär, Ribes culverwellii ’Josta’, ger mellanstora, svarta bär med smak som är en blandning av svartvinbär och krusbär.

Mindre vanliga nordiska favoriter

Nypon, blåhallon och sötrönn

Nyponrosor, såsom Rosa rugosa, Rosa majalis och Rosa canina, ger underbara bär som passar till både soppa och sylt.

Blåhallon eller ”salmbär”, Rubus caesius, är gotlänningarnas syltfavorit nummer ett! Hösthallon (Rubus idaeus) ger dessutom bär långt efter att de vanliga hallonen sjungit på sista versen.

Sötrönn, korsningar av Sorbus aucuparia med sötare bär, ger utmärkta bär till gelé och marmelad.

Klassiska och nya blåbärsarter

Blåbär av olika slag, både höga och låga buskar, har blivit välkända men nya spännande sorter dyker upp hela tiden.

Dessutom kan du nu ofta hitta plantor av hjortron, åkerbär, lingon och tranbär i handeln. Dessa passar särskilt bra som underplantering till blåbär eftersom de alla trivs i surjord.


Det finns redan flera separata artiklar om dessa och andra bärväxter att läsa här på Odla – och det kommer fler! Skapa en spännande och vacker bärträdgård med både klassiska och unika arter och njut av de varierande smaker de kan ge i köket!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB