Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kastanj & hästkastanj

Bland växtpar som vi ofta förväxlar har turen kommit till kastanj och hästkastanj. Det är två helt skilda släkten med träd som visserligen liknar varandra till viss mån men som inte bör blandas ihop, särskilt som hästkastanjens frukter är något giftiga, medan den äkta kastanjen har ätliga nötter, kastanjer.

Av Sylvia Svensson

Dags att reda ut begreppen!

Äkta kastanj

Den äkta kastanjen med ätliga nötter heter Castanea sativa och tillhör bokfamiljen, Fagaceae. Den går endast att odla i den varmaste delen av landet, zon 1(2), och växer ofta i buskform eller som ett litet träd. Frukterna hinner endast mogna under riktigt gynnsamma somrar. Honblommorna är obetydliga, 2–3 småblommor i knippen. Hanblommorna är ca 15 cm långa, upprätta, gula ax. Av honblommorna utvecklas sedan stora, bruna, ätliga nötter, som omsluts av ett taggigt, grönt svepe.

Amerikansk kastanj, C. dentata, är något härdigare. Kan odlas upp till zon 2 i gynnsamt läge. Nötterna är inte ätliga.

Hästkastanj

Hästkastanjsläktet, Aesculus, tillhör familjen Sapindaceae och innehåller ca 15 arter vackert blommande träd av vilka ca hälften odlas i Sverige som prydnadsväxt. Aesculus hippocastanum, hästkastanj, är den vanligaste och mest härdiga, den rena arten kan odlas t o m zon 4. Den kan bli upp till 20 m hög! Av hästkastanj finns ca 10 namnsorter till salu i de svenska plantskolorna.

#Arter och sorter#

Namnsorten ’Baumannii’ har fyllda, vita blommor och kallas just fylldblommig hästkastanj. Den får inga frukter. ’Pyramidalis’ är en svagväxande, upprätt sort. ’Umbraculifera’ heter dvärghästkastanj och är en av de minsta av sorterna. Aesculus h. f. laciniata, flikbladig hästkastanj, har starkt inskurna blad, växer långsammare och blir inte heller så stor som arten Aesculus pavia, amerikansk hästkastanj, har ljusröda blommor i ca 15 cm höga klasar. Själva trädet blir ca 4 m högt. Zon 1. Japansk kastanj, C. crenata, är en ren prydnadsväxt för de varmaste delarna av zon 1.

Mer läsning

Fler arter och sorter presenterar jag i Hästkastanjer . Jag har tidigare rett ut förvirringen mellan jasmin kontra schersmin, som många blandar ihop. Om detta kan man läsa i Jasmin kontra schersmin

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB