Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kastanj & hästkastanj

Bland växtpar som vi ofta förväxlar har turen kommit till kastanj och hästkastanj. Det är två helt skilda släkten med träd som visserligen liknar varandra till viss mån men som inte bör blandas ihop, särskilt som hästkastanjens frukter är något giftiga, medan den äkta kastanjen har ätliga nötter, kastanjer.

Dags att reda ut begreppen!

Äkta kastanj

Den äkta kastanjen (Castanea sativa) tillhör bokfamiljen, Fagaceae, och är det träd man avser när man talar om ätliga ”castanjer” – de nötter som ofta rostas och säljs på Sydeuropas gator, särskilt kring jul (Rostade kastanjer). Trädet går endast att odla i den varmaste delen av landet, alltså zon 1 eller i gynnsamma lägen i zon 2. I Sverige växer den ofta som ett litet träd eller en buske, eftersom klimatet sällan tillåter att frukterna hinner mogna.

Blomningen på äkta kastanj är ganska oansenlig: honblommorna sitter i små knippen medan hanblommorna bildar cirka 15 cm långa, upprätta, ljusgula ax. Efter blomningen utvecklas de karakteristiska bruna, ätliga nötterna inneslutna i ett grönt, mycket taggigt skal (ett "svepe"). Bland andra arter inom släktet finns exempelvis amerikansk kastanj (C. dentata), som är något mer härdig och klarar sig upp till zon 2 i lämpliga lägen, samt japansk kastanj (C. crenata), som odlas i varmaste zon 1 men främst som prydnadsträd.

Odling av äkta kastanj

För att äkta kastanj ska ge skörd i Sverige krävs optimala förhållanden: varmt mikroklimat, skyddat läge samt lång frostfri period. Sortval har stor betydelse – vissa sorter utvecklas snabbare och har bättre motståndskraft.

Hästkastanj

Hästkastanjsläktet (Aesculus) tillhör familjen Sapindaceae och omfattar runt 15 arter vackert blommande träd, av vilka ungefär hälften odlas som prydnadsväxter i Sverige. Vanligast är hästkastanj (Aesculus hippocastanum), känd från parker, alléer och trädgårdar – den rena arten kan växa ända upp till zon 4 och bli ett imponerande träd på över 20 meter!

Hästkastanjens blommor sitter i stora, upprätta klasar – vanligen vita men det finns också sorter med röda eller rosa blommor. Frukterna ser ut som stora ”kastanjer”, men dessa är giftiga för människor, till skillnad från äkta kastanj! Fröna innehåller bland annat sapoliner som kan orsaka magbesvär om de förtärs, även om de har använts som foder för hästar (därav namnet) och tillverkning av tvättmedel eller lim. Läs mer om olika arter, sorter och användningsområden i Hästkastanjer.

Arter och sorter av hästkastanj

  • ’Baumannii’ – har fyllda, vita blommor men utvecklar inga frukter.
  • ’Pyramidalis’ – en svagväxande, smalt upprätt sort.
  • ’Umbraculifera’ – kallad dvärghästkastanj, hör till de minsta sorterna.
  • Aesculus h. f. laciniata – den flikbladiga hästkastanjen med djupt inskurna blad och långsammare tillväxt.
  • Aesculus pavia – amerikansk hästkastanj, cirka 4 m hög och i Sverige lämplig för zon 1. Den har vackra, ljusröda blommor i täta klasar.

Hästkastanjens användningsområden

Utöver sin prydnad är hästkastanjen betydelsefull för bin – blomsafterna ger ett mörkt honungsslag. Extrakt från fröna används i naturläkemedel, bland annat mot åderbråck och svullnader.

Skillnaden mellan äkta kastanj och hästkastanj

Även om både äkta kastanj och hästkastanj ibland kallas för ”kastanjeträd” på svenska, är de alltså botaniskt och praktiskt mycket olika.

Översikt

EgenskapÄkta kastanj (Castanea sativa)Hästkastanj (Aesculus hippocastanum)
FamiljFagaceaeSapindaceae
Ätbar fruktJa (äts rostad, bakad mm)Nej (frukten är lätt giftig för människor)
Vanlig i SverigeEndast i de allra varmaste delarnaAllmän i parker och trädgårdar upp till zon 4
BlomningOansenliga honblommor, gula hanaxStora, iögonfallande, ofta vita (eller röda) klasar
AnvändningMat, traditionell matkulturPrydnad, naturläkemedel, biväxt, tekniska produkter

Det är därmed viktigt att inte förväxla trädens frukter. Bara äkta kastanjens nötter passar att äta (och då helst tillagade!), medan hästkastanjens frön kan ge magbesvär om de förtärs.

Förväxlingsrisk och säkerhet

Blanda alltså inte ihop äkta kastanj med hästkastanj – de skiljer sig både till utseende, användning och säkerhet! Hästkastanjen används utöver sitt prydnadsvärde även inom naturläkemedel, exempelvis mot åderbråck och svullnad, samt är omtyckt av bin under blomningen. Äkta kastanjen å sin sida värderas främst för sina delikata och näringsrika nötter, som är en delikatess i många länder (Rostade kastanjer).

Mer läsning

Vill du läsa vidare om fler arter av kastanjer och deras användning rekommenderas Hästkastanjer. Tidigare har jag också rett ut skillnaden mellan jasmin och schersmin, en annan vanlig växtförväxling, i artikeln Jasmin kontra schersmin.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB