Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vinbär i olika färger

Hösten är en bra tid för plantering av vinbär. Tänk på att de inte alls behöver vara bara klassiskt röda eller svarta. Prova gärna en rosa, gul eller varför inte grön sort nästa gång du ska välja vinbär!

Av Sylvia Svensson

Det finns vinbärssorter i många olika färger. De kan ha svarta, gröna, röda, rosa, vita och gulvita bär. De kan delas in i tre arter och i en massa olika sorter och kloner.

Svarta och gröna vinbär

Vinbär som blir svarta eller gröna tillhör arten Ribes nigrum.

De gröna vinbären är muterade svarta vinbär som förlorat den svarta färgen. De smakar som svarta vinbär, men är något sötare och mer aromrika. Det finns en sort som upplysande heter ’De gröna’, och är en klon av svartvinbäret ’Risarp’. Ett annat grönt vinbär är den finska sorten ’Vertti’.

Det finns massor med namnsorter av de svarta vinbär, de nya sorterna är ofta mer sjukdomsresistenta än de gamla. I E-plantsystemet (se förklaring längs ner i artikeln) finns ’Öjebyn E’, ’Storklas E’ och ’Polar E’.

Röda, rosa och vita vinbär

Vinbär som blir röda, rosa eller vita hör till arten Ribes rubrum.

Av den röda vinbären finnsmängder med namnsorter. Förädlingsarbete pågår ständigt mot friskare sorter. E-plantor av röda vinbär är ’Röda holländska’, som tyvärr är något känslig för bladlöss men annars en bra och härdig sort, och ’Jonkheer van Thets’ som är tveksamt härdig, men klarar sig i zon 2(3) i skyddat läge.

Av den vita vinbären finns en handfull sorter. Nämnas bör ’Vit Finsk’, en mycket härdig sort, och ’Vit jätte’, den hittills enda vita E-plantan, som är frisk och fin upp till zon 4.

Rosa vinbär är korsningar mellan röda och vita sorter. De rosa som finns på marknaden heter ’Laxton nr 1’ och ’Pink Champagne’. Ingen av dessa är dock särskilt härdiga, på sin höjd upp till zon 3 i skyddat läge,

Jord och läge för vinbären

Vinbär är ganska förnöjsamma vad gäller växtplats, men eftersom buskarna blommar tidigt, är det bra att undvika frostkänsliga platser. Jorden bör vara fuktighetshållande, mullrik och väldränerad.

Pollinering av olika färger

Vinbär är självpollinerande, dvs att man inte nödvändigtvis behöver ha flera sorter för att få bär, även om korspollinering kan ge större bär. Röda, vita och rosa vinbär pollinerar varandra, gröna och svarta pollinerar varandra. Korspollinering mellan de två grupperna förekommer däremot inte.

Vad innebär E-märkning

E-märkta bärväxter är certifierade och produceras från utgångsmaterial med dokumenterad härkomst och som är testat och rensat från plantburna sjukdomar. Certifierad produktion ger bättre bärplantor. Inom yrkesodlingen är certifiering nu väl inarbetad, i vissa fall har skörden blivit dubbelt så stor med virusfria plantor. Läs vidare på E-plantans hemsida.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB