Vinbär i olika färger
Vinbär – Variation, Odlingsvärde och Härdighet
Det finns vinbärssorter i många olika färger. Buskarna kan ge svarta, gröna, röda, rosa, vita och gulvita bär. Vinbär delas in i tre huvudsakliga arter och i en mängd olika sorter och kloner, vilket ger stor variation i smak, härdighet och användningsområde.
Svarta & gröna vinbär (Ribes nigrum)
Vinbär som blir svarta eller gröna tillhör arten Ribes nigrum.
Odling och användning
De gröna vinbären är muterade former av svarta vinbär som har förlorat den svarta färgen. Smaken är i grunden den samma som hos svarta vinbär, men de upplevs ofta som något sötare och mer aromatiska. En uppmärksammad sort är ’De gröna’, en klon av ’Risarp’. Även den finska sorten ’Vertti’ är ett exempel på ett grönt vinbär.
Bland svarta vinbär finns det många namnsorter. Nya sorter är i regel mer motståndskraftiga mot sjukdomar än äldre varianter. I E-plantsystemet finner du populära och robusta sorter som ’Öjebyn E’, ’Storklas E’ och ’Polar E’.
Svarta vinbär har höga halter av C-vitamin och antioxidanter och används ofta till saft, sylt, gelé och bakning.
Härdighet
Många svarta och gröna vinbärssorter har god härdighet, särskilt E-märkta och finska sorter. Välj en sort som passar din växtzon för bäst resultat.
Röda, rosa & vita vinbär (Ribes rubrum)
Vinbärssorter med röda, rosa eller vita bär tillhör arten Ribes rubrum.
Sorter och användning
Bland röda vinbär finns ett stort utbud av sorter. Förädlingsarbetet fokuserar på att ta fram friskare, mer sjukdomsresistenta sorter anpassade för olika växtzoner. E-plantsorter är till exempel ’Röda holländska’ – härdig men något känslig för bladlöss – samt ’Jonkheer van Thets’, som är något tveksamt härdig i nordliga lägen men klarar sig i zon 2(3) i skyddat läge.
Vita vinbär är ljusare mutationer av röda vinbär och har ofta en mildare, sötare smak tack vare lägre fruktsyra. Bland några särskilt intressanta sorter finns ’Vit Finsk’ (mycket härdig) och ’Vit jätte’, som är både frisk, E-märkt och klarar upp till växtzon 4.
Rosa vinbär är korsningar mellan röda och vita sorter. Sorter som ’Laxton nr 1’ och ’Pink Champagne’ finns på marknaden. Dessa är vackra men inte särskilt härdiga, och klarar som mest zon 3 i skyddat läge.
Det finns även gulvita vinbär, ovanliga men dekorativa och intressanta i större samlingar eller sorterabatter.
Härdighet
Skillnaderna i härdighet är stor mellan olika sorter – välj alltid med hänsyn till din växtzon och mikroklimat i trädgården.
Jord och läge för vinbär
Vinbär är förhållandevis lättodlade och tåliga vad gäller växtplats. Buskarna blommar tidigt på våren och bör undvikas på frostutsatta ytor som kan skada blommorna och minska skörden. Jorden ska vara fuktighetshållande, mullrik och väldränerad för bästa utveckling och bärsättning.
Skörden och bärens kvalitet gynnas av god växtplats, även om buskarna är tåliga.
Tips för lyckad skörd
- Undvik frostlägen
- Se till med jämn vattning och god mullhalt
- Välj rätt sort för din zon
Pollinering
Vinbär är självpollinerande, vilket innebär att du får bär även av en ensam buske. Korspollinering mellan olika sorter kan dock bidra till större bär och ibland ökad skörd. Röda, vita och rosa vinbär pollinerar varandra, likaså gröna och svarta vinbär inom sina grupper. Ingen korspollinering sker mellan dessa huvudgrupper.
Vad innebär E-märkning?
E-märkta bärväxter är certifierade och produceras från utgångsmaterial med dokumenterad härkomst samt är testade och fria från plantsjukdomar. Certifierad produktion ger friskare, livskraftigare plantor och ofta högre skörd. Inom yrkesodlingen har E-certifiering ofta fördubblat skörden tack vare virusfria plantor.
Vill du veta mer om E-märkning och certifierade plantor, läs mer här.
Fördelar med E-certifiering
- Friskare plantor med dokumenterad härkomst
- Högre och mer stabil skörd
- Mindre risk för sjukdomsspridning i odlingen
Sammanfattning
Vinbär – svarta, gröna, röda, rosa, vita och gulvita – erbjuder stor variation i smak, härdighet och användningsområde. Satsa på E-märkta plantor anpassade för din växtzon, ge buskarna rätt odlingsförutsättningar och du får njuta av rikliga skördar och friskare plantor under lång tid.
Obs! Om du vill lägga in fler länkar, ange gärna deras exakta adresser.