Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Mulle mullbär!

Nu dignar landets mullbärsträd av söta, svarta eller vita frukter. Läs om våra mullbärssorter och om hur och var de trivs.

Av Sylvia Svensson

Mullbär är en mycket gammal kulturväxt i Kina och hör hemma i subtropiska länder. I Europa har den mest odlats i Medelhavsländerna men har sakta spridit sig norrut. Hos oss finns mullbärsträd på de sydligare öarna som Visingsö, Gotland och Öland. Den finns också på många ställen i Skåne samt utmed de södra kusterna upp till Stockholm och Göteborg.

Träd och buskar

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Det svarta mullbäret, Morus nigra, är ett träd upp till 10 m högt. I Göteborgs Botaniska trädgård växer ett stort träd, lika högt som brett. De svarta, söta frukterna liknar långa björnbär och mognar i augusti-september. De kan ätas som de är eller användas till saft och sylt.

Vitt mullbär, Morus alba, blir ett mindre träd eller växer i buskform. Den får vita frukter som vid full mognad blir något rödaktiga. De mognar något tidigare och är inte lika smakliga som de svarta, men går att äta. Det vita mullbärsträdet användes förr som värdväxt för silkesmaskar i Asien, numera mest som prydnad.

Det har kommit en korsning mellan olika sorter som heter 'Mulle'. Denna bildar en mindre buske och växer fort. 'Mulle' börjar producera svarta bär redan vid unga år.

Mullbär önskar!

Mullbär vill stå i djup, väldränerad, näringsrik jord med ganska högt pH-värde. Varmt, vindskyddat läge behövs också och god tillgång till vatten.

Mullbärsträdet blöder lätt, så det bör inte beskäras i onödan, bara ta bort ev. helt torra grenar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB