Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Om havtorn

Havtorn är en spännande buske som klarar riktigt tufft läge vid saltstänkta strandtomter. Under sensommar och höst bjuder havtorn på lika vackra som nyttiga bär.

Havtorn – tålig buske för soliga lägen

Havtorn (Hippophae rhamnoides) är robusta, ljusälskande buskar som trivs bäst på öppna, soliga platser med väldränerad, gärna sandig och kalkrik jord. Buskarna är mycket tåliga mot både vind och salt, vilket gör dem utmärkta för kustnära odlingar eller utsatta trädgårdar. Tack vare ett samarbete med kvävefixerande bakterier i rötterna kan havtorn ta upp kväve direkt från luften, vilket innebär att de inte behöver någon extra kvävegödsel. Det räcker istället att tillsätta lite PK-gödsel och eventuellt kalk om jorden är sur för bästa tillväxt. Mer information om nya sorter och odling finns att läsa här: Havtorn - nya svenska sorter!.

Plantering och planering

Eftersom havtorn är tvåbyggare, det vill säga att han- och honblommor finns på olika plantor, behöver du alltid plantera minst en hanplanta tillsammans med en eller flera honplantor för att få bär. Hanplantan producerar pollen som sprids med vinden till honplantorna, så det är bra att placera hanplantan så att vinden lätt kan föra pollen mot honorna. En hanplanta räcker ofta till 4–5 honplantor, men ha gärna lite extra marginal för säker skörd.

Vid plantering bör du ge buskarna gott om utrymme – 1,5–3 meter mellan plantorna är lagom för att de ska kunna utvecklas. Sätt plantorna i vatten före utplantering så att rötterna blir ordentligt genomvattnade, och gräv en stor grop med planteringsjord. Se till att vattna rikligt efter planteringen och under torra perioder de första åren.

Skörd och hantering av bär

Att skörda havtornsbär kan vara knepigt eftersom grenarna är taggiga och bären sitter tätt. Den enklaste metoden är att klippa av de fruktbärande skotten och lägga dem i frysen. När grenarna är frysta kan bären lätt skakas eller tryckas loss. Med denna metod sker samtidigt en föryngring av busken, eftersom nya bärskott bildas på fjolårsskotten. Har du bara en buske är det bra att skörda och beskära hälften av busken åt gången, så att du får bär varje år.

Skölj bären före användning. För att bevara så mycket som möjligt av havtornsbärens unika smak och höga vitamininnehåll – särskilt C-vitamin – är det viktigt att undvika kokning. Tillsätt därför bär eller juice så sent som möjligt vid till exempel sylt- eller marmeladtillverkning.

Skötsel och hantering av rotskott

Havtorn skjuter ofta rikligt med rotskott och kan därför sprida sig i trädgården. Undvik därför att plantera havtorn där rotskott kan störa andra växter eller gränsa mot gräsmatta och gångar. Några års kontroll av rotutlöpare behövs ofta, särskilt om busken vuxit till sig.

Sammanfattning

Havtorn är en dekorativ och härdig buske som ger nyttiga bär med klar färg och intensiv smak. För att få bär krävs både han- och honplantor, och den vindpollineras. Busken klarar torka, vind och salta miljöer och behöver ingen kvävegödsel. Skörd sker enklast genom frysmetoden, och bären används färska eller i sylt, marmelad och juice – helst utan att kokas. Tänk på spridningsrisken när du väljer plats för dina havtornsbuskar.
Vill du veta mer om nya sorter, odlingsråd och användningsområden, läs mer här: Havtorn - nya svenska sorter!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB