Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sensommarens trädgårdsliv

Förutom att vi själva förhoppningsvis har kvar många sköna, varma dagar och kvällar i trädgården nu i augusti och september, finns där en hel del djurliv att studera.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Många fjärilar har kalas i de sensommarblommande växterna, bland dem finns många riktiga fjärilsmagneter! Jag har tidigare skrivit en serie om några olika fjärilsväxter, den som vill läsa mer kan titta här:

Förutom alla färgglada dagfjärilar med de riktiga sensommarfjärilarna påfågelsögat och amiralen i spetsen, finns det en företeelse som man kanske märker när det börjar skymma. Då kryper olika sorters svärmare och nattflyn fram från sina gömslen, där de har sovit under dagen. Dessa är ofta diskret bruna till färgen, färgerna skulle ju vara rena slöseriet i mörkret, för då är ju även "alla katter gråa". Vill du gärna ha bevingade nattgäster, plantera växter som doftar starkast på kvällen och natten.

Sådana växter är t.ex. kaprifol (Lonicera, flera sorter), nattviol (Hesperis matronalis), äkta blomstertobak (Nicotiana alata) och grekisk lövkoja (Matthiola longipetala). Även knölväxten doftlilja (Acidanthera bicolor syn. Gladiolus callianthus 'Muriele') doftar starkast just på natten.

Andra gäster i trädgården under augusti är mängder av gulsvartrandiga blomflugor, som liknar getingar. De är alltså inte getingar som många ängsligt verkar tro, utan de är helt harmlösa. De kan till och med vara nyttiga, då deras larver äter bladlöss. Hur kan man då skilja blomflugor från getingar? Dels är blomflugorna mindre än getingar, dels flyger de annorlunda: de kan nästan stå stilla i luften och kan flyga rakt åt sidan och uppåt och neråt, som en liten helikopter. Getingarna flyger runt hela tiden.

Hos oss på Västkustens öar har vi just nu en riktig invasion av sådana här små "helikoptrar". De har kommit från Danmark och kontinenten och trivs bra i den goa värmen vi har just nu. (Källa: GP)

En slug jägare kan man också påträffa sittandes i blommorna: en krabbspindel som har kamouflerat sig och ser ut som en del av blomman. Den ändrar färg efter den blomma den gömmer sig i, den blir t.ex. vit i en vit blomma och gul i en gul blomma. De mörkmönstrade hannarna sitter gärna i mörkare blommor. Så kan den dölja sig i blomman och lura på besökande insekter för att blixtsnabbt kasta sig över ett bi eller annan insekt som intet ont anande besöker blomman.

Mer om den kan du läsa här: Blomspindel

Så njut av sommarens liv och rörelse nu mens det ännu finns, det finns så mycket vackert och spännande att se runtomkring oss, om man har ögonen med sig!


Krabbspindel på jakt


Blomfluga på mattram


Svärmare

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB