Sensommarens trädgårdsliv
Sensommarens trädgårdsliv: Fjärilar och andra trädgårdsbesökare
Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson
Under sensommaren myllrar det av liv bland de blommande växterna i trädgården. Många fjärilar samlas och kalasar på de växter som blommar sent på säsongen – bland dessa hittar vi riktiga fjärilsmagneter som lockar till sig besökare i mängd. Det finns många växter att välja på om du vill skapa en trädgård full av färg och rörelse ända in på sensommaren. Jag har tidigare skrivit en serie om några av de bästa växterna för fjärilar. Läs gärna mer i dessa artiklar:
- Vingar över trädgården
- Fjärilsväxter - Buddleja
- Fjärilsväxter - Rosenstav
- Fjärilsväxter - Rosenflockel
- Fjärilsväxter - Bollbuske
- Fjärilsväxter - Ålandsrot
- Rudbeckia
Fjärilar i sensommaren
Ju längre in på säsongen vi kommer, desto fler fjärilar flockas kring de växter som bjuder på rikligt med nektar. Särskilt påfågelöga och amiral brukar dominera bilden av sensommarens fjärilsliv, men även nässelfjäril, citronfjäril och andra dagfjärilar syns ofta i stora mängder, särskilt om trädgården bjuder på god buffé. Växter som buddleja (fjärilsbuske), rosenstav, rosenflockel, bollbuske, ålandsrot och rudbeckia är särskilt välbesökta – de fungerar som riktiga smörgåsbord för fjärilar långt in på säsongen.
Utöver dessa finns det fler lättillgängliga växter som uppskattas av fjärilar, såsom lavendel, jätteverbena och olika kryddväxter – men de klassiska sensommarblommarna sticker ut som mest attraktiva. Vill du inspireras vidare kring vingar över trädgården, så finns fler tips samlade i tidigare artiklar.
Nattfjärilar och doftande kvällsblommor
Trädgården lever också efter solnedgången. När skymningen faller och dagfjärilarna gömmer sig dyker nya besökare upp: olika sorters svärmare och nattflyn vaknar till liv efter att ha vilat dagen igenom. Dessa nattflygare är ofta diskreta i färgen – till skillnad från de färgstarka dagfjärilarna – men deras närvaro är lika fascinerande. För att locka nattfjärilar och svärmare, välj växter som doftar allra mest under kväll och natt, exempelvis kaprifol (Lonicera), nattviol (Hesperis matronalis), äkta blomstertobak (Nicotiana alata) och grekisk lövkoja (Matthiola longipetala). En annan favorit bland nattlivets gäster är doftlilja (Acidanthera bicolor syn. Gladiolus callianthus 'Murielae'), som verkligen utmärker sig med sin aromatiska doft när mörkret sänker sig.
Vill du läsa mer om fjärilarnas favoritväxter, ta del av artiklarna om buddleja, rosenstav, rosenflockel, samt bollbuske, där fler detaljerade tips ges.
Andra nyttiga och fascinerande trädgårdsinvånare
Det är inte bara fjärilar som har sensommarfest i trädgården. En annan återkommande gäst är blomflugan. Många kan missta dessa svart- och gulrandiga små "helikoptrar" för getingar, men de är helt harmlösa och dessutom mycket nyttiga – deras larver fungerar som naturliga fiender till bladlöss. Blomflugor känns lätt igen på sitt flygsätt; till skillnad från getingar kan de stå helt stilla i luften och plötsligt sticka iväg i alla riktningar som små helikoptrar. Under sensommarens varma dagar kan man ofta se stora mängder blomflugor, särskilt i kustlandskapen, där de driftat in från Danmark och kontinenten och verkligen stortrivs i värmen.
Ett annat intressant rovdjur som ofta går obemärkt förbi är krabbspindeln. Den håller till i blommorna, där den kamouflerar sig otroligt väl och ändrar färg efter vilken blomma den sitter på – vit i vita blommor, gul i gula. Honorna gömmer sig ofta för att snabbt kunna slå till och ta ett byte, medan de mörkmönstrade hannarna föredrar mörkare blommor. Den som vill lära sig mer om detta fascinerande jaktbeteende kan läsa mer i artikeln Blomspindel.
Så passa på att njuta av trädgårdsliv och det rika samspelet mellan växter och djur i sensommaren. Om du väljer rätt växter och är uppmärksam, får du snart se vilket mångfacetterat liv som finns runt omkring oss. Öppna ögonen i din egen trädgård – här finns så mycket vackert och spännande att upptäcka ända tills hösten tar vid!