Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blomspindel

Har du också sett sådana här vackra spindlar sitta på blommorna och till synes bara slöa och sola sig?

Blomspindeln – mästare på kamouflage

Blomspindeln (Misumena vatia) tillhör familjen krabbspindlar och har fått sitt namn tack vare både sitt utseende och sitt beteende. Kroppen är bred, kort och platt, och spindeln har en krabbliknande vänt-ställning där de två första, längre benparen hålls tydligt framåtsträckta. Detta gör att både kropp och rörelsemönster liknar en krabba.

Utbredning och kännetecken

Denna art förekommer huvudsakligen i Norra Amerika och Europa, medan andra krabbspindlar finns över hela världen. Hos blomspindeln är honan märkbart större än hannen. Honan blir 6–9 mm lång och har oftast en ljusare grundfärg, vanligtvis krämvit eller svagt gulaktig. Hannen är betydligt mindre, endast 3–4 mm, och kännetecknas av sin rödbruna färg med prickar från ryggen till ögonpartiet samt randiga framben. En fascinerande egenskap hos blomspindeln är dess förmåga att byta färg – på bara några timmar kan den anpassa sin kulör till blomman den sitter på. Trots detta väljer den oftast ljusa blommor eller blommor med ljusa partier för bästa möjliga kamouflage.

Jakt och beteende

Till skillnad från många andra spindlar spinner blomspindeln inget fångstnät. Istället sitter den helt stilla mitt på en blomma, där den är mycket svår att upptäcka, både för människor och för insektsbyten. När till exempel en fluga eller annan insekt landar i närheten, slår blomspindeln till med blixtsnabb precision. Bytet förlamas snabbt av ett verksamt gift. Spindeln rullar inte in sitt byte i nät, utan håller fast det och suger ut all vätska direkt.

Den är modig nog att ibland ge sig på insekter som är betydligt större än den själv, även om större byten kan bli för starka och lyckas undkomma. Likt andra krabbspindlar har blomspindeln förmågan att röra sig lika lätt åt sidan och bakåt som framåt, vilket gör den extra rörlig och effektiv i sitt jaktbeteende.

Anpassningsförmåga och skyddsbeteende

Blomspindeln är mycket vaksam på sin omgivning. Försöker man fotografera den kan spindeln snabbt försvinna ner under blombladen, men efter en kort stund är den oftast tillbaka och bevakar sitt revir.

Blomspindeln är ett utmärkt exempel på anpassning och specialisering. Den har en viktig roll bland blommande växter i Sverige och andra tempererade områden på norra halvklotet, där den trivs allra bäst bland blommor som ger bästa möjliga kamouflage.


Bilder:
Blomspindel – bild 1
Blomspindel – bild 2

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB