Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fjärilsväxter - Buddleja

Få växter kan tävla med syrenbuddlejan i att vara en fjärilsmagnet! Därför kallas den också för fjärilsbuske. Det fladdrar nästan ständigt runt den när den blommar under augusti. Alla sorters fjärilar, men även humlor och bin dras till den söta, men diskreta doften och de stora, lysande vackra blomklasarna.

De två arter som odlas i svenska trädgårdar kommer från Japan och Kina. Det är dels sommarbuddleja, Buddleja alternifolia, som blommar tidigare, redan i juni och har små, ljust violetta blommor i runda klasar utmed de långa, smala fjolårskotten. Det ser nästan ut som om man hade trätt fluffiga flirtkulor på tunna böjliga pinnar.

Busken blir upp till 2,5 m hög och har lansettlika, ca. 10 cm långa, smala blad. Klarar sig t.o.m. zon 3.

Den som man vanligen benämner buddleja heter egentligen syrenbuddleja eller fjärilsbuske, Buddleja davidii. Den blommar alltså i juli-augusti och ibland ännu i september och det finns många namnsorter med olika höjder, från dryga metern upp till 3 meter och de har alla mer eller mindre bågböjda grenar.

Denna buske är något känsligare än den föregående, den klarar sig t.o.m. zon 2, ev. 3 vid skyddat läge, men kan lätt förfrysa skottspetsarna, varför man får klippa ner den till frisk ved på våren. Ett bra sätt är att skydda de nedre delarna är att kupa upp jord och lägga på granris så att den kommer igen från basen även om skotten ovanför skulle frysa ner.

Bladen är långsmala och friskt gröna med silvriga undersidor. De hängande blomklasarna är, beroende på sorten, vita, rosa, blålila eller violetta i olika nyanser. De är också olika långa, från ca. 10-15 cm hos dvärgsorterna som 'Nanho Purple' (mörkt purpur) eller 'Nanho Blue' (lilablå) och hos den med variegerat bladverk, 'Harlequin' (ljuslila) till 50 cm långa hos jättarna, sådana som 'Fascination'  (lilarosa) och 'Ile de France' (ljusviolett).

De flesta sorterna är dock dryga 2 m höga med 20-30 cm långa klasar. Nämnas kan 'Black Night', som är den mörkaste sorten, djupt purpurviolett, 'Empire Blue', ljust lilablå, 'Royal Red', purpurröd, 'Pink Deligt', rosa och de vita sorterna 'White Profusion' och 'White Bouquet'.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Båda arterna vill ha varm, näringsrik jord, antingen mycket humusrik lerjord eller mullhaltig sandjord. Torr eller tung jord passar dem inte. Sol vill de gärna ha, och skyddad läge är ett måste.

B. alternifolia glesas ut vintertid vid behov, B. davidii skärs ner kraftigt på våren för att få fram nya skott som ger blommor på sensommaren.

Så om du önskar färg och liv i sensommarträdgården, plantera gärna några fjärilsbuskar!


Buddleja med fjäril


Buddleja davidii,'Nanho Blue'


Buddleja davidii, 'Ile de France'


Buddleja davidii,'White Profusion'


Buddleja davidii,'Pink Deligt'

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB