Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fjärilsväxter - Bollbuske

Cephalanthus occidentalis, som heter bollbuske på svenska, lär vara ganska okänd i Sverige utanför de botaniska trädgårdarna. Det är synd, för busken är både vacker och en riktig fjärilsmagnet när den blommar. Och den blommar länge, från mitten på juni till slutet av augusti eller ännu längre. Huvudblomningen inträffar dock i mitten-slutet på juli.

Den härstammar från östra USA och södra Canada, där den växer vid dikesrenar, i fuktig skogsmark och på fuktiga strandängar och stränder. Busken ska där vara tolerant mot smältvatten på våren och även översvämningar under sommaren. Busken är giftig om man äter av den.

Här i Sverige odlas några utselekterade sorter som är härdigare. Här vill den tydligen växa torrare, i varm, väldränerad sandjord, gärna intill en stor sten som samlar värme och fukt. Den går att odla i de sydligare zonerna. Någon zonangivelse för Sverige verkar inte finnas tillgänglig, men enligt uppgift kan den möjligen klara sig till zon 3 om den står varmt och skyddat. Man kan ju pröva sig fram om man får tag i frön och lyckas dra upp plantor.

Busken kan bli någon meter hög om den trivs. Den har klart gröna, glänsande, lansettlika, långa blad och de små krämvita blommorna bildar bollar som är 2-3 cm i diameter och sitter i spetsen på grenarna. Frukterna är små, bruna konformade nötter som sitter ihop i runda bollar. Förökning kan ske med dessa nötter, men de gror långsamt. Man kan också ta sommarsticklingar som planteras i fuktig, sandig jord.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Så om du vill pröva på något mycket ovanligt, kanske du kan få tag på frö till en sådan här bollbuske genom någon utländsk frölista, i första hand de amerikanska? Leta på nätet! Tyvärr har jag ingen given adress att nämna, är själv också på jakt.


Cephalanthus occidentalis, bollbuske


Cephalanthus occidentalis, bollbuske

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB