Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fjärilsväxter

Fjärilsväxter - Rosenstav.

Rosenstav, Liastris spicata, är en mycket arkitektonisk växt som passar att strama upp en alltför vidlyftig rabatt. Den är också mums för diverse flygfän, särskilt fjärilar gillar den.

De smala, tätt sittande bladen är längre nertill och allt kortare uppåt under ett långt, smalt blomax med tättsittande, små blomkorgar, som till skillnad från många andra axblommor börjar slå ut uppifrån och neråt. Blommorna är vanligen lilarosa men även vita namnsorter finns. Växtens höjd blir mellan 60-80 cm.

Av släktet Liastris ca. 30 arter ses i stort ses bara en art i våra trädgårdar: rosenstav. Den är också den minst kinkiga av dessa, den nöjer sig med en normal, djup och väldränerad trädgårdsjord. Det som den inte tycker om är vinterväta. Försök att skydda den i görligaste mån eller plantera i en svag sluttande slänt där vattnet snabbt rinner undan. Under sommartid vill den dock inte stå alltför torrt.

Planteras helst på våren, men eftersom man ibland hittar stora, fullt blommande krukodlade exemplar i plantbutikerna så här på sensommaren, kan man mycket väl plantera en sådan i rabatten, bara man ser till att den inte torkar ut.

Man behöver dela och omplantera växten vart 3:e - 4:e år för att den knöliga rotklumpen inte skall bli för tät och sluta blomma. Annars är plantan vanligen frisk.

Rosenstav är även en omtyckt snittblomma som står länge. Den odlas i växthus och sommartid på friland för snittblomsproduktion.


Liastris spicata


Liastris spicata'Alba'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB