Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Fjärilsväxter

  • Trädgård
Fjärilsväxter - Rosenstav.

Rosenstav, Liastris spicata, är en mycket arkitektonisk växt som passar att strama upp en alltför vidlyftig rabatt. Den är också mums för diverse flygfän, särskilt fjärilar gillar den.

De smala, tätt sittande bladen är längre nertill och allt kortare uppåt under ett långt, smalt blomax med tättsittande, små blomkorgar, som till skillnad från många andra axblommor börjar slå ut uppifrån och neråt. Blommorna är vanligen lilarosa men även vita namnsorter finns. Växtens höjd blir mellan 60-80 cm.

Av släktet Liastris ca. 30 arter ses i stort ses bara en art i våra trädgårdar: rosenstav. Den är också den minst kinkiga av dessa, den nöjer sig med en normal, djup och väldränerad trädgårdsjord. Det som den inte tycker om är vinterväta. Försök att skydda den i görligaste mån eller plantera i en svag sluttande slänt där vattnet snabbt rinner undan. Under sommartid vill den dock inte stå alltför torrt.

Planteras helst på våren, men eftersom man ibland hittar stora, fullt blommande krukodlade exemplar i plantbutikerna så här på sensommaren, kan man mycket väl plantera en sådan i rabatten, bara man ser till att den inte torkar ut.

Man behöver dela och omplantera växten vart 3:e - 4:e år för att den knöliga rotklumpen inte skall bli för tät och sluta blomma. Annars är plantan vanligen frisk.

Rosenstav är även en omtyckt snittblomma som står länge. Den odlas i växthus och sommartid på friland för snittblomsproduktion.

 

  

Liastris spicata
Liastris spicata

Liastris spicata 'Alba'
Liastris spicata 'Alba'