Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fjärilsväxter - Ålandsrot

Ålandsrot, alant eller Inula helenium, är en välkänd doldis i våra trädgårdar. I södra och mellersta Sverige är den vanlig vid äldre gårdar där den växer förvildad, men få vet vad växten heter. Den är en gammal medicinalväxt som i folkmun har många lokala namn.

Ålandsroten är en ståtlig växt, 1,5 m hög och ofta ännu mer, med lysande gula "solstråleblommor" i vippor längst upp. Den enstaka blomman är 6-8 cm i diameter.

Bladen är stora, de nedre nästan hjärtformade och sågtandade. De är friskt gröna på ovansidan och gråludna på undersidan.

Växten har inga större krav på växtplatsen, men föredrar soligt läge i normalt god och djup jord som inte är för torr. Den är vanligen frisk och problemfri och förökas enklast genom delning.

Att den är en fjärilsmagnet av stora mått kan intygas, särskilt amiralfjärilarna brukar flockas vid dess strålande blommor.

Så om du behöver en stor och ståtlig växt med lyskraft och fjärilstycke till att förgylla sensommarens trädgård med, så finns här en bra kandidat!


Foto: Elisabeth Schneider

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB