Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fjärilsväxter

Fjärilsväxter - Rosenflockel.

Den ståtliga, höga rosenflockeln, Eupatorium purpureum, drar verkligen både blickar och flygfän till sig när den blommar så här på sensommaren! Surriga bin, fladdriga fjärilar och allsköns blomflugor riktigt vältrar sig i dess gammalrosa eller vinröda blomflockar. De enstaka blommorna är små rörformiga korgar, men de är samlade i stora, flata eller svagt välvda, kvastliknande ställningar uppe på toppen av blomstängeln.

De långa, smala bladen är kranställda med 4 eller 6 blad i varje krans. Även bladen är dekorativa, de är friskt gröna och sågtandade.

Växten hör till trädgårdens giganter med sina över 2 meter höga stjälkar. Det kommer alltfler stjälkar varje år från den kraftiga jordstammen, så busken blir med tiden allt yvigare. Så tänk noga på var du planterar den, här behövs verkligen plats. Man kan behöva dela på den efter några år om man inte vill ha en jättebuske, men den blir verkligen imponerande om den får utvecklas i fred ett tag.

Mera sällan ses hampflockel, E. cannabinum i odling trots att den är vildväxande i Sverige. Namnet beror på bladformen. Hela växten är mindre, cirka 1 m, och blommorna smutsigt ljusrosa, så den är inte lika attraktiv som föregående. Den trivs dock på sank mark så den kan användas som täckvegetation vid bäckraviner, sumpiga strandängar och andra ofta våta ställen, dit det är svårt att hitta andra växter som trivs.

Den nordamerikanska kusinen E. rugosum kan inte heller mäta sig med rosenflockeln. Den är visserligen också hög, upp till 2 meter, men blommorna är glesare och gråvita.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Däremot är * E. maculatum*, särskilt sorten 'Atropurpureum' mycket användbar där man vill ha vinröda blommor som är något lägre än rosenflockeln. Blomställningen är glesare och sirligare och växten blir upp till halvannan meter hög.

Alla dessa är mycket härdiga perenner som klarar sig långt upp i landet. Vill ha något fuktig, humusrik jord i full sol. Rosenflockeln är t.ex. mycket användbar som bakgrundsväxt i större perennrabatter eller i mitten på en stor, rund rabatt.

Enklast att föröka den är genom delning. De är så oömma att man kan till och med dela en planta mitt i pågående blomning, men annars går det lättast på våren, när de höga stjälkarna inte är i vägen.

Växten kan någon enstaka gång drabbas lätt av mjöldagg, men är vanligen frisk.


Rosenflockel mitt i en rund rabatt. Bredvid till vänster ses en buske, Berberis thunbergii 'Rose Glow'. Framför till vänster en rosablommande höstanemon, bredvid den en mörkbladig Cimicifuga ramosa 'Brunette' och framför den en knoppig Astilbe.


Detaljbild av rosenflockel-blommorna.


E. maculatum

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB