Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i september

Sammanfattning och praktiska råd: Trädgårdsarbete på hösten

När hösten smyger sig på och sommaren plötsligt känns avlägsen, förändras livet i trädgården. Syrsorna spelar sina sista melodier, dagarna blir svalare och frukterna mognar på träden. I södra Sverige kan sensommarvärmen dröja sig kvar men i norr kan de första frostnätterna och till och med snö redan göra entré. Att ta vara på årstidens möjligheter och förbereda sig inför vintern är nyckeln för en vacker och hållbar trädgård.

Plantera, klipp till och dela

Nu är det hög tid att köpa in och plantera vårlökar – så snart de dyker upp i handeln! Utnyttja det stora sortimentet och plantera både små och stora lökar för att de ska hinna rota sig ordentligt innan kylan kommer. Smålökar som scilla kan planteras direkt i gräsmattan för vårens första blå mattor, och de tål att klippas över när bladen gulnar efter blomning.

Vill du veta mer om att plantera lökar? Läs Lökdags!!. Nyfiken på tulpaner? Läs vidare här: Lite om tulpaner.

Börja redan nu fundera på var i rabatten du planterar de större lökarna. Minska vårens irritationsmoment med gulnande blad genom att låta tulpaner, allium och narcisser samsas med perenner som har yviga bladverk eller låga buskar, som gömmer bladen när de vissnar ner.

Fler tips för perenner och buskar

Hösten är också rätt tid att dela och plantera om stora eller glesa perenner. De behöver planteras i näringsrik jord och vattnas ordentligt för att hinna rota sig innan kylan. Perenner i blom delas däremot bäst på våren.

Passa på att besöka närliggande plantskolor just nu, där du kan hitta kraftiga, krukodlade växter i full blom att fylla igen luckor med i rabatten. Nu är det dessutom utmärkt tid för att plantera buskar, träd och vintergröna växter som livar upp även under senhösten och vintern – men glöm inte skydd mot vårvinterns starka sol!

Glöm heller inte prydnadsgräsens charm. Om du hittar stora, krukodlade plantor, ger de både rörelse och höstfärger under lång tid.

Behöver du beskära kärnfruktträd som plommon, körsbär, aprikos och persika? Eller ska lönn och björk tuktas? Hösten lämpar sig utmärkt innan saven stiger. Långa spön på buskar kan också klippas in för att inte fläkas sönder under snö och frost.

Skydda och gödsla

Höstens plötsliga kyla lockar fram både smådjur och skadegörare. Tulpaner är favoriter för rådjur och sorkar. Plantera därför tulpaner med allium, narcisser och fritillaria – eller använd hönsnät och lökkorgar vid plantering om du är drabbad. Lökgödsel som benmjöl fungerar utmärkt och ger lökar drivkraft över vintern. Pelleterad hönsgödsel och vedaska kan också användas.

Känsliga grönsaker, särskilt bönor, kan skyddas extra länge från frosten under fiberduk. Om svartfläckssjuka angripit rosorna: plocka bort och bränn samtliga blad, även de som fallit ner, annars övervintrar svampsporerna och ger nya angrepp till våren.

Gräsmattan ska nu klippas högre än på sommaren för bättre vinterhärdighet. Avsluta med kväve­gödsling – i stället kan du gödsla med höstgödsel (PK) så växterna klarar vintern bättre.

Så håller du skadegörare borta

Städa regelbundet under buskar och kring rabatter för att slippa övervintrande insekter. Rensa noga efter sensommarens fruktfall och plocka bort rutten frukt från marken. På så sätt förebyggs också spridning av sjukdomar till nästa säsong.

Ta till vara och vinterförvara

Nu är det dags att planera vinterförvaringen av frostkänsliga växter. Gå gärna igenom förråd och föberedd skyddade utrymmen för krukorna. Ha alltid ett ställe i beredskap för en oväntad frostnatt, särskilt i norr – i söder klarar många krukor ute flera veckor till.

Här finns instruktioner för vinterförvaring av växter.

Så lyckas du med övervintring av uteväxter

Har du krukväxter som stått ute? Vänj in dem genom att ta in dem på natten men låta dem stå ute på dagarna – samma metod som för utplantering på våren, fast tvärtom. Inspektera dem så att inga skadedjur eller objudna gäster följer med in.

Vill du spara favorit­sommarblommor över vintern? Ta sticklingar av exempelvis fuchsia, verbena, pelargoner, och så här lyckas du med övervintringen. Förvara sticklingarna ljust och svalt under lysrör.

Kryddväxter som rosmarin och ananassalvia kan övervintras på fönsterbrädan eller i svalt utrymme – persilja kan flyttas in i kruka för skörd över hela vintern. Tomater, physalis, chili och paprika kan du ta in för fortsatt fruktutveckling så länge de har ljus och värme. Kontrollera plantorna för skadedjur innan du flyttar in dem.

I norra Sverige närmar sig första frosten – ta upp dahliaknölarna och övriga känsliga knölar som kannor, freesia och gladiolus för vinterförvaring. Så här gör du med dahlior.

Glöm heller inte grönsaker och potatis: nu är det dags för den stora skörden till vinterförvaring. Gör rent i källaren och stuka rotgrönsaker om du har möjlighet. Torka eller frys in blad från svartvinbärsbusken till te och gurkinläggning.

Plocka egna fröer under torra dagar till nästa vår – en uppskattad gåva till odlingsvänner och gröna sällskap. Märk och förvara dem mörkt och svalt.

Städa, pynta och njut!

Avsluta året med att städa ur växthus, rensa ogräs och snygga till rabattkanterna. Ogräs som rensas nu minskar mängden frö och övervintrande rötter. Dekorera höstens uteplatser med krukor fyllda av höstfägringsväxter och krukor med höstfägring, exempelvis prydnadsgräs, astrar, cyklamen eller prydnadskål.

Överväg att spara perenner med dekorativa fröställningar som s.k. vinterståndare, de skyddar och ger intressant struktur under vintern. Perenna stjälkar klipps bäst på våren, när de gjort sitt jobb.

Vill du bevara vackra grenar till vinterarrangemang? Testa att konservera dem med glycerol.

Skapa höstmys och fira säsongens slut

När kvällarna blir mörkare – skapa mys med trädgårdsbelysning och ljuslyktor i trädgårdsgången. Under Trädgårdens Dag, som går av stapeln andra helgen i september, anordnar plantskolor och gröna sällskap utställningar och visningar. Kanske hittar du ny inspiration?

Glöm inte bort att njuta av höstens klara dagar! Ta en promenad i parken, beundra de sprakande löven och

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB