Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dahliorna skall upp nu

Då det har kommit en hel del frågor om hur man skall göra med dahlior nu när frostnätterna närmar sig eller redan är ett faktum längre upp i landet, så begav vi oss till Göteborgs Botaniska Trädgård och fotograferade dahliaupptagningen där.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Där måste de ju ta upp de ännu grandiost blommande dahliorna för att de skall kunna plantera narcisslökarna i samma rabatt, men i privatträdgårdar kan man mycket väl vänta tills frosten har tagit blasten innan man tar upp knölarna.

För att undvika att frosten tar dem redan den första frostnatten, är det en bra idé att täcka dem med fiberduk, om man misstänker att det kan bli nattfrost. Fiberduken är den tunna, vita "slöjan" man har till växterna på våren då man vill skydda nysådda grönsaksplantor mot kylan. Duken är så lätt och luftig att den skyddar utan att knäcka stjälkarna. Den kan också förlänga livet på många andra sommarblommor än bara dahlior.

Och så glöm inte att njuta av dina dahlior nu, även i vaser inomhus!

Men så kommer till slut en så kall natt att dahliorna ligger där som en tröstlös, gråbrun hög på morgonen. Då är det dags att klippa stjälkarna ca. 10 cm ovan jord, forsla bort blasten (går bra att ha i komposten om inga virusangrepp syns!) och gräva upp knölarna försiktigt! Använd grep och ta i ganska rejält, då knölarna vanligen är betydligt större nu än när du planterade dem i våras!

Låt en del av jorden vara kvar på knölarna, lägg dem stående i luftiga lådor och ställ dem luftigt och torrt för att torka något. Glöm inte sätta namnlapp på varje knöl, du kommer säkert inte ihåg på våren vad du hade! Skriv färg, höjd och sortnamn och fäst med bast e.d. på knölens "skaft".

När knölarna har torkat något, häll på en lätt fuktig sand/torvströblandning (ca 60/40) över dem och förvara lådorna torrt och frostfritt. Förvara dem i ett utrymme som är sval (12 -15 grader) och ej framför ett fönster. Täck lådan med något mörkt, luftigt tyg som hindrar ljusinsläpp.

Tänk dock på att dahliaknölar är mums för möss och råttor! Se till att förvara dem så att inga gnagare kan ta sig dit och kalasa under vintern!

Så får då knölarna sin välbehövliga vintervila. I mitten på april brukar de hos Botan i Göteborg tas fram för koll och plantering i kruka. Krukorna vattnas och sköts om under 6-8 veckor och har då fått en bra start för utelivet i rabatten som börjar i juni. Naturligtvis kan du sätta dina dahliaknölar direkt i din rabatt när frostrisken är över. Du får då räkna med en senare blomning än om du driver dem inomhus först.

Läs mer: Dahlian - sommarens glödande Grande Finale


Glöm inte att njuta av dina dahlior nu, även i vaser inomhus!


Se här så det kan se ut!


Gräv upp knölarna försiktigt!


Låt en del av jorden vara kvar på knölarna, lägg dem stående i luftiga lådor och ställ dem luftigt och torrt för att torka något.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB