Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarblommor över vintern

Av Sylvia Svensson
Går sommarblommor att spara över vintern? Den här frågan får jag ofta den här tiden av året. Folk skulle så gärna vilja spara sina ännu vackert prunkande sommarblommor men frostnätterna börjar göra sig påminda. Bara objektet man vill spara, varierar.

Och visst, det går att ta vara på en hel del sommarblommor! Man ska alltid testa om man tycker att ens blommor är värda att spara. Går det så går det!

Det är viktigt att ju mörkare förvaringsplatsen är, desto svalare ska det vara, ner till några plusgrader räcker. Men växter som har mycket blad bör förvaras så ljust som möjligt, även om man bör klippa bort en del av bladmassan. Däremot, en växt som inte har blad behöver inget ljus och bara så pass mycket vatten att stjälkarna håller sig spänstiga. Därför brukar jag alltid "strippa" mina fuchsior t.ex. så att de tas in utan allt för mycket blad. Blommorna klipper jag och tar in i vas.

De är alltså viktigt att man kollar några gånger under vintern så att växterna inte blir helt snustorra, de behöver vatten några enstaka gånger, så pass mycket att de inte skrumpnar. Här spelar också temperaturen in: ju svalare, desto mer sällan behöver man vattna.

Om du har en ljus och sval (ca 5-10 grader) plats att erbjuda, kan du pröva att övervintra rätt många sorter, t.ex. snöflinga (Bacoba), margarita, verbena, sommarnejlika, potatisblomma (Solanum rantonettii), kordyline (Cordyline), eldkrona (Lantana), söderhavsljus (Plectranthus forsteri 'Marginatus'), gyckelblomma (Mimulus guttatus x hybridus), ampelvinda (Convolvulus sabatius), klockranka (Cobaea scandens), ampelskära (Bidens ferulifolia), rabatteternell (Helichrysum petiolatum), silverek och santolina (de två sistnämnda kan ibland övervintra utomhus i södra Sverige).

Till och med på ett mörkt och svalt ställe kan man försöka spara Törnrosas kjortel, heliotrop, fuchsia, klockranka och krukhortensia. Visserligen föredrar även de ljust, men har man inget sådant ställe, så det är ju bättre att försöka i mörkret än inte alls, för man vinner ju många veckors blomningstid om man lyckas! Det tar ju lång tid att varje år dra upp nya plantor från frö eller stickling och en fin hortensia kostar ju en hel del.

I brist på en ljus och sval plats kan man försöka övervintra inne i boningsrummet, bara man väljer det ljusaste och svalaste fönster man har och ev. ger tillskottsljus med hjälp av lysrör. Det brukar gå bra åtminstone med pelargoner, kordyline, fuchsia, potatisblomma, svartöga-susanna och söderhavsljus.

Inne kan man också försöka med sticklingar, om man har ett inneväxthus eller en hylla med lysrör att erbjuda. Visserligen rotar de sig lite osäkert på hösten, men försöka duger ju. Sådana som kan lyckas är bl.a. flitiga lisor, pelargon, fuchsia, småpetunior och margeritor.

Knölbegonior kan man också spara, man lyfter helt enkelt hela krukan in i förvaringsutrymmet och låter begonian vissna ner. Den övervintrar helt torr. På våren byter man jord och planterar om knölen.

Andra knölväxter som man kan ta vara på är gladioler, tofsliljor, kannor, freesior och doftliljor. Man gräver helt enkelt upp dem och förvarar knölarna, efter lätt putsning, svalt och torrt i en papperspåse e.d.

Om hur man övervintrar dahlior kan du läsa mer här.

Jag får också frågor om när det är dags att ta in rumsväxter som är ute på "grönbete". Här varierar det lite beroende på vilken växt det är, men det är viktigt att ta in växterna innan den fösta frostnatten inträffar. Pelargoner och blomsterlönnar bör man ta in lite tidigare så att de hinner anpassa sig till rumsvärmen innan de vant sig med kylan ute.

Tuffingar som passionsblomma, fuchsia och oleander kan stå ute fram till just innan frosten, liksom november- och julkaktus och klivia. De blommar bättre om de har fått en liten "kylbehandling" ute, dock ingen frost. Amaryllis tål till och med en liten frostknäpp, den ska ju ändå vila sedan, så det gör inget om bladen vissnar.

När du tar in växterna, kolla noga att det inte följer med några fripassagerare. De brukar gömma sig under bladen eller i bladfästen och under krukan kan det gömma sig sniglar eller snigelägg. Duscha gärna växterna rena också.


Sommarkrukor


Ljuvlig pelargon


Schlumbergera sp, Påskkaktus


Passiflora


Eucomis bicolor


Canna indica


Abutilon hybrid, orange


Solanum rantonettii variegata

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB