Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstfint i utomhuskrukorna

Måna om dina utomhuskrukor efter sommarens blomprakt genom att köpa och plantera växter som gillar lite svalare klimat och temperaturer. Blanda blommande växter med bladverk i olika gröna kulörer.

Från Blomsterfrämjandet

Efter semestertiderna med gassande sol och lata dagar är det dags att ge trädgårdens krukor en uppfräschning. Trädgårdsbutikerna fylls nu med växter som är anpassade för ett svalare klimat. Här finns ett enormt sortiment med både blommande växter och med bladväxter som har de mest fantastiska bladteckningar och färger. Komplettera gärna arrangemangen med vackra prydnadsgräs. Just på hösten är gräsen extra vackra då många av sorterna blommar med fina vippor. Andra grässorter påverkas av den svalare temperaturen som gör att bladen kan börja skifta i rikligt med höstlika färgnyanser.

Det finns bland annat två olika koncept med växter som är anpassade för vårt nordliga höstklimat, det är Höstfägring® och HöstglädjeTM. Här ger vi lite smakprov på vad som finns.

Exempel på växter i det blommande sortimentet som är tåliga på höstkanten är: brunört, Prunella, med rosa blommor, aster, Aster, i blålila och rosa nyanser, kärleksört, Hylotelephium, i rosa nyanser, blåblomma,Ceratostigma plumbaginoides, där blommorna har en fantastiskt blå färg och bladverket skiftar i röda höstfärger när det blir kallare och sedan har vi lysingar, Lysimachia, som har små, vita blommor på uppstickande ax.

Att blanda de blommande tillsammans med växter som har vackert tecknade blad är en ypperlig idé. Bland bladväxterna hittar vi alunrot, Heuchera, som beroende av sort kan ha gröna, limefärgade, bärnstensfärgade och olika nyanser av vinröda blad som inte sällan har vackra teckningar i avvikande färg.

Andra hösttåliga växter som har vackra blad hittar vi bland törelsläktet, Euphorbia, och hos kryddsalvia, Salvia officinalis, och ajania, Ajania pacifica.

När färgrika växter blandas behövs det ibland något som lugnar ner arrangemanget och då är gråbladiga växter ett perfekt alternativ. De grå bladen gör att starka och fler färger kan blandas och sättas ihop utan att planteringen upplevs som rörig för ögat. Gråbladiga växter som klarar sig bra på hösten är bergeternell, Helichrysum thianschanicum, silvergirland, Leucophyta brownii, och grå helgonört, Santolina chamaecyparissus.

I höga krukor blir det väldigt effektfullt att plantera växter som hänger ut över krukkanten. Revsuga, Ajuga reptans, penningblad, Lysimachia nummularia, murgröna, Hedera helix, gulplister, Lamium galeobdolon, och stor slideranka, Muehlenbeckia complexa, är exempel på växter som är vackra och tåliga för detta ändamål.

Nu är krukan nästan klar men med hjälp av prydnadsgräs tillförs höjd och en annan bladform till arrangemanget vilket kan komma väl till pass. Gräsen är tåliga och vajar vackert med i vinden när vädret blir lite bistrare. I starrsläktet, Carex, återfinner vi många, lite lägre gräs som gör sig fint i krukorna och bland borstgrässläktet, Pennisetum, återfinner vi lite högre gräs.

Alla växter som nämns går bra att plantera i krukor och balkonglådor. Tänk bara på att jordvolymen blir väldigt begränsad i balkonglådan och växterna måste därför passas mer med vatten eftersom jorden runtomkring inte kan fungera som en buffert. I balkonglådor passar även prydnadsgräs fint, speciellt de lägre sorterna.

Vid plantering i kruka och balkonglåda på höstkanten blir resultatet bäst om växterna sätts tätare jämfört med plantering under vår och sommar. Det svalare vädret gör att tillväxten inte blir lika stor och arrangemanget får istället bli färdigt redan vid planteringen. Naturligtvis måste krukan och balkonglådan passas med vatten, men det svalare vädret gör att det inte behöver vattnas lika ofta.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB