Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krukor med höstfägring

Det var inte alltid bättre förr… Då hade vi bara rosa ettårig höstljung att tillgå. Ljungen är fortfarande mycket populär och det har kommit en del andra färger också (en del är infärgade), men numera finns det annat om man vill variera sig.

På senare år har det i handeln dykt upp en rad växter under samlingsnamnet Höstfägring och som kan användas till främst krukplanteringar långt in på hösten. De är anpassade till höstens svalare klimat och tål också en och annan lättare frostnatt. Många av dessa växter är i själva verket perenner, men de klarar inte av våra vintrar på friland. Man kan ta in dem och övervintra ljust men svalt, 1-5 plusgrader räcker. Kanske i ett växthus med lite tillskottsvärme?

Jag har roat mig med några tjusiga höstkrukor med de nya växterna. Håll till godo och gör gärna efter!

I den första krukan har jag använt silvriga månskenstoner. I bakgrunden en Hebe x andersonii-hybrid med blålila blommor. Den kallas för buskveronika på svenska och är egentligen en buske, men den klarar inte våra vintrar med barfrost. Kan övervintras svalt med frostfritt och planteras ut under sommaren. Fin i höstarrangemang då den brukar blomma på hösten.

I krukans framkant finns en fransig prydnadskål i frostiga vit/gröna nyanser och en mycket vitvariegerad liten murgröna. Det ståtliga "gräset" är inget gräs utan ett vitt ormskägg, alltså en liljeväxt, Ophiopogon jaburan 'Variegatus'. Även denna är perenn om man övervintrar den frostfritt.

I den andra krukan är det en helt annan färgskala trots att det nästan är samma växter. Två ex av buskveronika som blommar i en mörkt rödlila färg, den ena har dessutom variegerade blad. I bakgrunden den perenna växten kärleksört Sedum spectabile 'Brilliant'. Den kan också sedan planteras i rabatten där den övervintrar. I vänsterkanten ett yvigt ormskägg igen, Ophiopogon jaburan 'Aureovariegatus' och sedan två extra mörka exemplar av prydnadskål.

Som ett litet smycke under entrélampan finns denna väggampel med bara en enda växt, Ophiopogon jaburan 'Aureovariegatus'. Den lyser upp i höstmörkret med sin ljusa färg.

Den tredje planteringen står framför en plantskola i ett stort, delat ekfat. Här har man släppt loss med olika sorters Hebe: de mörkbladiga och de variegerade buskarna i mitten och den lilla gröna i kanten. I mitten finns också förra "Årets Perenn", Sedum-hybriden 'Matrona'. Den har också mörka blad och mjukt rosa blommor. Från framkanten hänger ett plister, Lamium galeobdolon 'Herman's Pride' ner. Flera exemplar av silvergirland, Leucophyta brownii, lättar upp med sina trassliga tuvor av silvriga "trådar".

Som du ser, finns det annat än ljung att ta till. Det finns, förutom dessa växter i mina krukor, t.ex. uppdragna, blommande astrar, både de småblommiga höstastrarna och de storblommiga, nya, låga sorterna av Callistephus chinensis. Vidare finns olika grässorter, särskilt av släktet Carex.

En tämligen ny bekantskap är blåblomma, Cerastostigma plumbaginoides, som är perenn om man övervintrar den någorlunda frostfritt.

En annan ny bekanting är Ajania pacifica 'Silver'n Gold', som t.o.m. kan övervintra ute om vintern blir mild. Det kan eventuellt också en ny växt för året, vitlysing, Lysimachia sp. 'Autumn Snow'.

Och så har vi olika sorters benved, Euonymus, små vintergröna buskar som är rätt så härdiga. Sådana kan man först ha i höstkrukor och senare plantera dem på friland där de fortsätter att växa till sig.

Den gamla bekantingen silverek är fortfarande lika användbar och den har fått sällskap i samma silvriga färgskala av helgonört, Santolina chamaecyparissus, som övervintrar i södra Sverige.


Den första krukan


Den andra krukan


Väggampel


Plantering i delat ekfat.


Callistephus chinensis

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB