Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i september

September i trädgården – uppdaterad och utökad guide

September, den första höstmånaden, är här! Den meteorologiska hösten börjar när dygnets medeltemperatur understiger +10 grader. Nu går sommaren mot sitt slut: syrsorna sjunger sin sista visa bland gröna blad som snart byter färg, frukten mognar på träden och sensommarens disiga kvällar ersätts av stjärnklara höstnätter. I södra Sverige är temperaturförändringen låg, medan norra delarna redan kan drabbas av de första frostnätterna – ibland till och med snö.

Plantera, klipp till och dela

Höstens viktigaste insats i trädgården är löksättningen. Köp lökarna så fort de finns i butik – både för bästa sortiment och för att undvika att de torkar ut och försämras i butikernas torra utrymmen. Förvara dem svalt och mörkt hemma, men sätt de små lökarna direkt efter hemkomst så de hinner rota sig ordentligt innan kylan anländer. Testa gärna att plantera scillalökar i gräsmattan – lyft upp en bit av grässvålen, lägg lökar och lägg tillbaka, så får du en magisk, blommande matta till våren.

Glöm inte att tänka till om placering för de större lökarna så att vissnande blad inte blir ett irritationsmoment i vår. Sätt dem bland sena perenner med stort bladverk, eller intill låga buskar, så döljs bladen snyggt längre fram.

Har du perenner som blivit glesa i mitten eller för stora? Dela och plantera om dem i näringsrik jord nu; vattna så rötterna tar sig före vintern. De som blommar sent delar du bäst på våren – låt dem blomma klart först.

Besök gärna plantskolorna: här finns ofta stora krukodlade växter i blom, perfekta för att fylla tomrum eller ge höstrabatten mer liv. Passa även på att köpa och plantera träd, buskar och prydnadsgräs nu; de etablerar sig snabbt i höstens fuktiga jord. Täck nyplanterade vintergröna växter mot vårsolen till våren och kontrollera att garantin gäller till nästa vår.

Ett stämningsfullt tips är att sätta vackra prydnadsgräs – de rasslar och står vackra långt in på vintern.

Tips för beskärning

Hösten är också tid att beskära kärnfruktträd, som plommon, körsbär, aprikos och persika. Detsamma gäller lönn och björk, som annars savar kraftigt om de beskärs på våren. Passa även på att korta långa, mjuka grenar på buskar – de hinner annars inte avmogna och riskerar att frysas sönder eller brytas av snö.

Skydda och gödsla

Tulpaner är som godis för rådjur och sorkar. Kombinera tulpanlökar med Allium, narcisser och Fritillaria för att "lura" skadedjur, och använd hönsnät eller lökkorgar om problemen är stora.

Ge gärna benmjöl vid löksättning – det är en långtidsverkande gödsel som passar perfekt. Pelleterad hönsgödsel, vedaska eller särskilt lökgödsel är också bra alternativ.

Skydda kvarvarande bönor och frostkänsliga grönsaker med fiberduk för att förlänga skörden några veckor till.

Behandling av sjukdomar och gräsmatta

Har rosorna drabbats av svartfläcksjuka? Plocka bort sjuka blad och bränn dem, så att svampen inte övervintrar och återkommer nästa år.

Låt gräsmattan vara något längre än på sommaren inför hösten och sluta med kvävegödsel. Behövs näring, ge en omgång höstgödsel (PK-gödsel) utan kväve nu i början av månaden.

Ta till vara och förbered för vintern

Börja inventera vinterförvaringsutrymmen för frostkänsliga växter – förråd, källare eller isolerade uterum gör stor skillnad. Ha en plats redo om plötslig nattfrost hotar redan nu i norr, även om du i söder fortfarande har gott om tid att låta växterna stå kvar ute. Se gärna hela guiden för vinterförvaring av växter.

Krukväxter som varit ute vänjer du långsamt in genom att ta in dem om natten och ut igen på dagen. Passa på att inspektera plantorna så du inte får med dig skadedjur in! Har du favoriter bland sommarblommorna kan du ta sticklingar av t.ex. fuchsia, pelargon, verbena och vinterförvara under ljust och svalt – här hittar du råd för detta.

Ta även in några kryddväxter till köksfönstret eller i ett svalt, lyst rum; rosmarin och ananassalvia kan blomma långt in på hösten med lite extra ljus. Persilja, som ofta övervintrar ute i södra Sverige, ger nya blad inomhus djupt in i vintern.

Har du physalis, småtomater, chili eller paprika i kruka, ta in dem i växthus eller bostad nu så kan du skörda länge till. Var noga så inga insekter följer med.

Gräv upp och ta tillvara

I de norra delarna är det dags att ta upp dahliaknölarna i tid, innan blasten skadas av frost. Samma sak gäller kannar, höstlilja, freesia och gladiolus.

Nu plockas årets huvudskörd av grönsaker och potatis in för vinterförvaring. Kontrollera källare och frys, och fundera på att göra en stuka om du vill lagra robusta rotsaker ute.

Samla även svartvinbärsblad till gurkinläggningar och te – de kan torkas eller frysas. Plocka bär från rönn och frys in till vinterns småfåglar eller till gele.

Samla gärna eget frö under torra dagar. Torka fröna på tidningspapper, rensa och lägg i märkta papperspåsar för sval förvaring. Egna fröer blir en trevlig present eller kan bytas med trädgårdsvänner.

Städa, pynta och njut utomhus

När skörden är avklarad är det dags att göra rent växthuset och städa runt buskarna. Ogräs som missas nu kan snabbt bli fler till våren. Ge rabattkanterna en ny kantskärning för ordningens skull.

Satsa på höstfägring! Arrangera krukor vid entrén – här finns tips på höstfint i utomhuskrukorna och krukor med höstfägring. Balkonglådor kan fyllas med små prydnadsgräs, astrar, krysantemum, ajania, silverek och andra tåliga höstväxter.

Pynta och skapa stämning

Lämna gärna kvar dekorativa fröställningar, så kallade vinterståndare, på perenner – de skyddar rötter mot frost och är vackra inslag i rabatt och snö.

Prova att behandla vackra kvistar av t.ex. prydnadsapel med glycerol för hållbara, dekorativa arrangemang inomhus.

Sätt gärna upp en ljusslinga eller lyktor ute i trädgården, så blir mörka kvällar både mysigare och tryggare.

I mitten av september firas Trädgårdens Dag runt om i landet. Plantskolor bjuder på inspiration och gröna sällskap anordnar visningar och utställningar – håll ögonen öppna i din lokalpress.

Njut av september

Till sist, glöm inte stanna upp och njuta av hösten! Ta en promenad under gnistr

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB