Vinterförvaring av växter
Vinterförvaring av växter i kruka – uppdaterad och komplett guide
Nu har tiden kommit då höstmörkret sveper in runt knutarna och det börjar bli kyligt i luften. På sina håll har den första nattfrosten redan gjort sig påmind, medan vi i södra Sverige fortfarande kan njuta av en lång (nåja), varm och skön sensommar.
Men snart är det dags för den årliga och lite vemodiga sysslan: att förbereda våra frostkänsliga växter och särskilt perennväxter i krukor inför vintern. Dessa växter behöver extra omsorg, eftersom deras rötter i kruka är betydligt mer utsatta för kyla än växter i marken.
Har du perennväxter i krukor som du inte kan plantera ut i trädgården eller gräva ner hela krukan i grönsakslandet, bör du skydda dem. Ett bra knep är att gräva ned krukan i en lövkompost som ändå inte används under vintern.
Om du saknar sådan kompost får du fixa skydd på annat sätt. Ställ aldrig krukorna direkt på marken utan använd klossar eller s.k. krukfötter. Det gör att krukorna klarar sig utan ytterligare skydd en tid längre än om de står på kall mark eller stengolv, och det håller också sniglar och annan ohyra borta.
Men när kylan slår till på allvar räcker inte klossar – då behöver du svepa in krukan i isolerande material. Hur du gör beror till stor del på hur kärvt vintervädret brukar vara där du bor.
Välj rätt plats och kruka
Placering
- En södervägg eller plats intill en stor sten som lagrar solvärme är optimal – där är det alltid lite varmare. Viktigt är att krukorna placeras så att de inte står och dränks av vinternederbörden.
Material
- Krukorna som får stå ute måste vara frosttåliga. Terrakottakrukor spricker lätt av frost eftersom vatten tränger in i porerna och sedan expanderar när det fryser. Satsa därför på vinterhärdiga stengodskrukor, kraftiga träkärl eller rejäla plastkrukor som tål kyla.
Isolera krukan rätt
Själva "svepningen" (isoleringen) kan göras på flera sätt:
- Linda in krukan med mineralull (isolermattor), både utanpå och undertill. Tänk på att använda tjocka handskar – ullen sticks!
- Ställ krukan i en stor papp- eller trälåda, alternativt en kraftig plastpåse. Bottna med tidningar, frigolit, eller förpackningschips – samma slags material som används vid elektronikleveranser. Ös isoleringen runt och ovanpå krukan för ett tjockt skydd.
- Du kan också packa hopskrynklade tidningar, torra löv, trasiga mattor eller rent av gamla kläder runt krukan (inte för tättslutande). Det viktiga är att materialet inte blir blött och att det inte sluter helt tätt, annars riskerar växterna att mögla.
Om vintern är mild där du bor kan det räcka med att slå in krukan ett par varv i gamla mattor eller filtar och ställa den på en frigolitskiva. Täck eventuellt mattorna med plast för att hålla dem torra, men lämna öppning upptill så att det finns luftcirkulation. Läs mer om övervintringstips för perenner i kruka.
Vattna lagom – men inte för mycket
Det är viktigt att krukjorden inte är för blöt inför vintern. När det är mildväder, kontrollera att jorden inte torkar ut helt, för även under vila behöver rötterna lite fukt.
Extra känsliga växter och specialfall
För mycket känsliga perennväxter, ömtåligare klematissorter, känsliga rosor och alla sorts lökar planterade i krukor (påskliljor, hyacinter, tulpaner, vintergäck), kan extra vinterskydd ute räcka – eller så måste de förvaras i ett svalt, frostfritt utrymme, som garage eller bod där temperaturen ligger mellan 0 och +5°C.
En vinterträdgård, isolerat växthus eller uterum med plusgrader vintertid är det bästa för många plantor, men alla har inte tillgång till sådana lyxiga faciliteter. Se då till att göra det bästa med de utrymmen du har – kanske fungerar sommarstugan, kallvind, källare eller ett garage med element eller frostvakt och enkel belysning. Så här kan vinterförvaring se ut.
Särskilda växter och idealisk vintermiljö
Medelhavsväxter
Medelhavsväxter som oliv, lager, palmer, citrus, Tibouchina, klockmalva, potatisblomma (Solanum rantonettii), trädormbunke, Cordyline, rosmarin och Afrikas blå lilja trivs bäst i svala, frostfria miljöer med ljus och temperatur mellan +5 och +10°C hela vintern. Brist på ljus är ofta den största utmaningen. Om du har många växter, kan en natriumarmatur eller växtbelysning underlätta.
Exotiska växter
En del exotiska växter, såsom passionsblomma (Passiflora), granatäpple, myrten och blyblomma, vill gärna stå på fönsterbrädan i 15°C och ljust, gärna med växtbelysning. Vattningen ska ske mycket försiktigt och ingen näring ges under vintern.
Ökenväxter och suckulenter
Ökenväxter och suckulenter (t.ex. kaktusar som Schlumbergera; påskkaktus, Echeveria) måste tas in innan första hårda frostanfallet. Placera dem ljust och svalt (ca 15-20°C) och låt jorden torka ut ordentligt innan du vattnar ytterst sparsamt.
Vissa opuntia-sorter klarar vinterkylan i södra Sverige, men behöver skydd mot vinterväta, gärna ett enkelt övervintringsskydd av glas eller plast.
Lök- och knölväxter
Lök- och knölväxter som lyckoklöver, begonia (Begonia 'Herrgård'), gladiolus, tofslilja (Eucomis bicolor)), kanna (Canna indica), och dahlia tas upp och förvaras torrt och mörkt, gärna med lätt fuktad torv eller sand. Mer om upptagning och förvaring av dahlior finns här.
Växter som fäller blad på vintern
Exempelvis fuchsia (Fuchsia 'Bicentinnal'), änglatrumpeter och pelargoner måste tas in och förvaras frostfritt. De behöver inget ljus när de fäller alla blad och behöver väldigt lite vatten – bara så att rötterna inte skrumpnar. När de våras och dessa vaknar till liv igen, putsar man plantorna, byter jord och börjar vattna försiktigt, läs mer om änglatrumpeter eller om pelargoner hos Svenska Pelargonsällskapet.
Vårtips: väck växterna varsamt
När ljuset återvänder på våren kan du långsamt ta fram dina