Aktuellt i oktober
Oktober i Sverige – höstens gyllene månad
Oktober månad är här med sin speciella, sakrala höststämning. Enligt meteorologisk definition räknas oktober till hösten, det vill säga när dygnets medeltemperatur är under 10 grader – och det gäller nu i nästan hela Sverige, även om varmare dagar fortfarande kan smyga sig in i söder. Oktober är också årets längsta månad med sina 31 dygn och 1 extra timme, eftersom vi återgår till normaltid när sommartiden slutar sista söndagen i oktober. I år inträffar detta den 25 oktober.
Med höstmånaden oktober bakom dörren är sommaren nu definitivt förbi i större delen av landet, även om underbara sensommardagar ibland gör sig påminda. Kvällarna blir allt kyligare, och en varm jacka blir din trogna följeslagare under de allt mörkare promenaderna i omgivningarna.
Trots att sommarens största blomsterprakt är över finns det fortfarande mycket att njuta av i trädgården. Många sommarblommor blommar tappert vidare tills Kung Bore till sist överraskar dem, och många sena perenner visar sin bästa sida nu. Äppelträd hänger tunga av frukt, och vackra höstfärger breder ut sig över buskar och träd. Kanske syns ännu en och annan höstkrokus, och den gracila men giftiga nakna jungfrun utgör en vacker kontrast i rabatterna.
Oktober är en fin tid för gemenskap och små fester. Ta vara på höstens helger, kura skymning och umgås med vänner. När skörden är insamlad är det läge att känna tacksamhet – varför inte uppmärksamma Tacksägelsedagen den 11 oktober?
Skydda trädgården inför vintern
Nattfrosten och vinterförberedelser
- Nattfrosten och dess effekter sätter igång också aktivitet bland ohyra, som frostfjärilarna. Sätt limringar runt stammarna på fruktträd för att hindra de vinglösa honorna från att lägga ägg.
- Kupa känsliga rosor med lätt och luftig kompostjord, torra löv och granris – undvik täckbark, då den kan ge kvävebrist och bilda obehagliga iskakor vid rosenbasen.
- Lägg torra, luftiga löv och granris runt andra känsliga växter, och täck de som inte tål vinterväta med en tegelpanna eller glasskiva på några tegelstenar för luftigt men effektivt skydd.
- Glöm inte vintergröna växter! Vattna dem, särskilt vid torr höst, så de har en "full tank" inför kylan. Täck marken under dem med löv, så bibehålls fukten och marken fryser inte lika djupt.
- Låt gärna några enstaka löv ligga kvar på gräsmattan som maskarna kan dra ner, men undvik för tjocka mattor så att gräset fortfarande kan andas.
Plantera, flytta & skapa höstfägring
Lökar, perenner och växthus
- Det är sista chansen för att plantera tulpanknoppar och tid för de sista lökplanteringarna. Köp extra lökar av till exempel narciss och krokus och plantera i kruka för vårdrivning, som du kan njuta av inomhus när våren kommer.
- Hyacintlökar till jul behöver startas nu – välj kraftiga lökar och "lura" dem genom att förvara svalt och mörkt 10–12 veckor på hyacintglas eller i sandblandad jord.
- Fortfarande går det bra att plantera härdiga buskar, lövträd och vårblommande perenner, så länge marken ännu är frostfri.
- Dela och omplantera perenner du tycker brett ut sig för mycket, och passa på att flytta buskar och mindre träd när de har fällt sina blad och gått till vila.
- Ta in dina sommarkrukväxter innan frosten kommer, och kontrollera att ingen ohyra följer med in i huset.
Vill du ha mer inspiration till fina planteringar inför hösten? Kolla gärna:
Jordbearbetning & kompost
Gödsla, gräv och mullrik jord
- Hösten är perfekt för att blanda ner färsk stallgödsel, så den hinner "brinna" till våren. Om du har tillgång, starta gärna en varmkompost.
- Höstgräv gärna i grönsakslandet, sprid ut gammal kompost, och gräv ner löv och blast för extra mullämne.
Städa, samla & ta in
Höststädning och djurvänliga tips
- Ta undan ris- och gräshögar, brädor och annat som sniglar gärna gömmer sig i (men kolla först så där inte ligger en sovande igelkott eller annan gäst, i så fall: låt högen ligga).
- Bygg gärna ett igelkotthus under trappan eller altanen, fyllt med löv och halm. Det blir ett lyxigt vinterbo!
- Ta in frostkänsliga prydnadssaker som fågelbad och lerkukor, och vänd stengodskrukor upp och ner om de står tomma.
- Städa växthus och dammar, rensa bort löv som annars kan förmultna och skapa dålig lukt, särskilt om du övervintrar fiskar.
- Se över och damma av dina rumsväxter – kanske investera i dagsljuslampa eller lysrör (t ex Osram Lumilux 860), som både du och växterna mår bra av under den mörka tiden.
Skörd, samla & spara
Frukt, frö och höstliga smaker
- Plocka vinteräpplen innan frosten, och förvara dem svalt, gärna insvepta i tidningspapper.
- Prova göra gelé av kvitten eller slånbär (efter att de nupits av frost), skörda nypon till soppa, gelé eller te, och samla frostskadade rönnbär till gelé eller kanske för att frysa in hela klasar åt vinterhungriga fåglar.
- Samla frö från blommor i papperspåsar på torr plats, och ge bort egengjorda fröpåsar som gåva.
- Har du gräslök eller persilja ute? Ta in tuvor i kruka till veranda eller fönsterbräde för färska kryddor hela vintern.
- Passa på att njuta av dina dahlior till sista stund, men när frosten tar blasten – dags att ta upp knölarna för vinterförvaring.
Matning och djurliv
Fåglar i trädgården
- Nu har de flesta flyttfåglar lämnat landet, men stannfåglarna blir mer synliga och letar mat runt våra hus. Ta fram och rengör fågelbordet så att de hittar mat när det behövs – som belöning får du underhållning vid köksfönstret hela vintern!
Njut av oktober och dess ljus
Höstmys utomhus
- Utnyttja de klara, svala kvällarna: ordna vacker belysning i trädgården, tänd ljuslyktor och promenera i månskenet bland de höstfärgade växterna.
- Varför inte ordna en skördefest som fö