Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skördefest till Mickelmäss

Blommor i varma och fruktiga färgtoner blandade med grönsaker och frukt ger en känsla av skördefest. Använd därför frukt och grönsaker som inspirationskälla. Vackert både till festdukningen och ge-bort-buketten.

Mikaelsdagen eller mickelsmäss var en helgdag fram till 1773. Den 29 september firade man att skörden var avslutad. Låt oss plocka upp en gammal svensk tradition genom att dekorera med blommor, frukter och grönsaker till mickelsmäss. Nu är färgskalan varm och mogen. Gult som ofta förknippas med våren kommer nu tillbaka men i en varmare och dovare ton.

Genom att blanda in olika frukter och bär i buketten eller i blomsterarrangemanget skapar man lätt den rätta skördefestkänslan. Det finns olika kvistar med frukter, nötter eller med vackert höstfärgade blad som snitt i blomsterbutiken. Men också trädgården och mataffärens disk för frukt och grönsaker är riktiga guldgruvor för goda idéer.

Vackra frukter och grönsaksblad
Att dekorera med prydnadspumpor, kalebasser och kronärtskockor är ett enkelt sätt att få ett höstfint arrangemang på festbordet. Placera ut dem som en stilleben direkt på duken eller på ett matchande fat. Enkelt och vackert. Ett annat knep är att strö blommor och höstfärgade blad i en glasskål fylld med vatten. Låt gärna några flytljus brinna. Mycket raffinerat.

Men det finns mycket mycket mer att komponera med. Vackrast är när man blandar grönsaker med sensommarens blommor. Ta gärna en titt i trädgården. Den varma hösten gör att det fortfarande kan finnas många sensommarblommor kvar. Höstaster, sena sorter av gullris, kärleksört, dahlior och kanske gladiolus är alla vackra i arrangemang.

Höstblomman nummer ett

Hösten bjuder på många blommande skönheter i varma färger. Höstens stora paradblomma är krysantemum. Den finns i en mängd färger - rosa, gul, vit, purpur och brun. Få växter är så användbara i arrangemang och samtidigt så hållbara.

En annan växt som symboliserar skördefest är solrosen. Få blommor utstrålar en sådan växtkraft. Numera är inte alla solrosor mustigt solgula utan kan också vara rödbrun och krämvita, med enkla eller fyllda blommor. Rudbeckian är också varmt solgul. Det finns flera arter. Glansrudbeckia, sommarrudbeckia med enkla blommor och höstrudbeckia med fyllda blommor. En annan snittblomma som ibland kallas rudbeckia heter Echinacea purpurea på latin. Finns i vackert purpurrosa. Ibland säljs den utan strålblommor, med bara en gulbrun knapp i mitten.

Grönsaker utmärkta "lyftare"
Att komponera med limegrönt eller mörka purpurtoner får blommornas färg att lyftas fram mer. Utmärkta "lyftare" är olika grönsaker. En vacker milt limegrön färg har en toppig blomkål, som nästan ser ut som ett mellanting mellan broccoli och blomkål. För att få vackra purpurtoner kan man blanda in olika kålsorter. Svartkålen med sina mörkt svartgröna bladtungor med knottrig yta blir ett läckert inslag. Andra kålsorter som passar är rödkål. Finns både med släta eller med krusiga blad. Prydnadskålen med sina generösa huvuden finns, förutom i vitt och grönt, också i purpur.

Olika toner av grönt och purpur men även bronsorange har blomamarant eller rävsvans. Den får uppkäftigt upprättstående eller långa, mjukt hängande blomsamlingar, trinda som svansar.

Att blanda in olika kvistar med nypon, men också snöbär med sina vita puffar till frukter, ger en höstfin effekt. Bärhyperikum, som är frukterna av johannesört, får toppiga frukter i höstens färgtoner, rödbrunt eller orangerött. Andra växter med dekorativa bärklasar är murgröna, olvon och rönnbär. Japansk lykta, eller judekörs som den också kallas, får orangeröda "lyktor" med en känsla av frasigt papper.

Höstens tåligaste krukväxt
Fönstren kan behöva piggas upp med färgstarka blommande växter nu när dagarna blir allt kortare och många krukväxter går i vila. En krukväxt som hör hösten till är höstglöd, Kalanchoë blossfeldiana. Den finns också i en mängd varma färgtoner. Rött, orange och gult passar fint in i höstens färgskala, men också olika terrakottatoner. En mycket lättskött krukväxt som tål tuffa tag. Också den vill stå ljust. Vattnas måttligt och eftersom det är en fetbladsväxt med kraftiga blad som kan lagra lite vatten klarar den torka bättre än många andra krukväxter.

Krysantemum finns också som krukväxt i höstens alla färger. För att blomningen ska vara så länge som möjligt, ställ dem gärna lite svalare, ca 16-18 grader. Den ska stå så ljust som möjligt men inte i för soligt. Håll jorden tämligen fuktig, krysantemum gillar inte uttorkning.


Växter med varma färger passar till mickelsmässens blomsterarrangemang. Att blanda blommor med olika frukter och grönsaker ger en effektfullt skördestämning. Höstens blommor är krysantemum, strålrudbeckia, solros, kalankoe, kokardblomster, irlands klockor (Moluscella) och amarant. Vackra frukter i mustiga färger är prydnadspumpa, äpple och paprika.
Foto: Jan Tennek
Arrangemang: Kristina Strand

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB