Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i september

 • Nu är det dags att köpa in lökar. Köp dem så fort de dyker upp i affärerna, dels för att då är sortimentet som bäst, dels för att i de varma, torra utrymmena kan de försämras snabbt. Förvara dem svalt och mörkt hemma, men plantera smålökarna bums efter hemkomsten, för de skall ju hinna rota sig ordentligt innan kylan kommer. Du kan plantera scillalökar även i gräsmattan genom att lyfta upp en bit av grässvålen, plantera och lägga tillbaka svålen. Där sprider de sig och blommar underbart på våren. Under försommaren kan de utblommade scillorna sedan köras över med gräsklipparen, de tål det. Här kan du läsa om hur man gör.

 • Tänk dock redan nu på hösten var du planterar de större lökarna för att undvika ett av vårens irritationsmoment, de fula, vissnande lökbladen i rabatten! Välj plats och grannar med eftertanke! Plantera dem intill senblommande perenner med yvigt och kraftigt bladverk eller bland låga buskar, som kan täcka över eländet på våren.

 • Tyvärr är särskilt tulpaner mums för rådjur och sorkar. Försök lura dem genom att plantera Allium, narcisser och Fritillaria ihop med tulpanerna. Ett tätt hönsnät runt tulpanlökarna i jorden kan också hjälpa.

 • Blanda gärna in benmjöl i lökarnas planteringsjord, det är en utmärkt lökgödsel som ger långtidsverkan. Pelleterad hönsgödsel och vedaska fungerar också, och det finns också speciell lökgödsel att köpa.

 • Man får också börja fundera på vinterförvaringsplatser för de mer frostkänsliga växterna: kolla förrådet, göra i ordning och städa. Ha en plats i beredskap dit man kan ta in krukorna om en tidig frostnatt skulle hota, vilket redan kan vara fallet längre upp i landet. Annars klarar sig växterna ute ett bra tag till, bara det inte blir frostnätter.

 • Du kan också försöka spara några av dina favoritsommarblommor genom att ta sticklingar av dem nu, rota och plantera dem i småkrukor och förvara dem under lysrör i ett svalt, ljust rum. Man kan bl.a. göra så med fuchsior, margaritor, verbena och pelargoner, om man inte har möjlighet att ta in hela moderväxten för vinterförvaring i ett ljust, svalt förråd, där man vattnar dem några enstaka gånger under vintern.

 • Du kan också försöka ta in några kryddväxter till fönsterbrädan eller ordna ett odlingsrum i den svala källaren, med ett bord med några lysrörsarmaturer över. Rosmarin och ananassalvia blommar vackert på senhösten om de trivs och får tillräckligt med ljus, de är perenner men tål inte våra vintrar ute. Persilja kan man ta in i en kruka och då har man snart nya skott på gång och kan skörda dem långt in på vintern. I de södra delarna av landet övervintrar den däremot ofta i rabatten.

 • Har du chili och paprika ute i kruka, kan det vara dags att ta in dem nu i växthuset eller i bostaden, där de kan utveckla frukter länge än om de får värme. Ute slutar de däremot så snart det blir något svalare, eftersom de är värmeälskare. Kolla dock att inga kryp flyttar med in!

 • I de norra zonerna är det dags att ta upp dahliaknölarna, där den första frostnatten kanske snart skadar blasten. Se en speciell artikel om hur man gör.

  Även kannarötter, höstlilje- freesia- och gladiolusknölar skall upp innan starkare frost sätter in.

 • Samla blad från svartvinbärsbuskarna till gurkinläggningar och till te. Du kan torka eller frysa in bladen.

 • Du kan arrangera en del krukor på trappan, där de välkomnar dig hem och du har dem nära till hands om du snabbt måste få in dem. Komplettera med några krukor med de s.k. höstfägrings-växterna så att trappan blir riktigt frodig och inbjudande.

 • Om balkonglådan är ett sorgligt kapitel, kan du plantera höstfägrings-växter även där. Välj lägre sorter, såsom prydnadsgräs, låga astrar, dito krysantemer, Ajania, silverek, Hebe-arter, små prydnadskål, cyklamen, vaktelbär och korallbär samt penningblad eller murgröna hängande i kanten. Här några förslag.

 • Har du stora perenner som börjat glesna i mitten eller annars har blivit för stora? Nu är det dags att dela på dem och plantera om i ny näringsrik jord. Glöm inte att vattna, de behöver hinna rota sig innan vintern kommer. Perenner som blommar som bäst just nu, kan du däremot dela på våren.

 • Gräsmattan skall inte klippas så kort nu på hösten, den övervintrar bättre om gräset är något längre. Kvävegödsling kan också upphöra nu under hösten så att gräset förbereds bättre för vintervilan.

 • Samla eget frö till vårens sådder men även till vänner som beundrat dina fina växter. De kan vara en trevlig present vackert förpackad och försedd med växtens namn. Många gröna sällskap har också frölistor dit man kan skicka överskottet, bara man är säker på sin sak och vet växtens namn. Samla fröna under en torr dag och låt dem ligga och torka utbredda på en tidning e.d. några dagar. Rensa dem sedan och lägg i små papperspåsar, skriv på namnet och förvara svalt och mörkt.

 • Vackra grenar av t.ex. prydnadsapel kan man behandla med glycerol som man köper i färgaffärer eller på apoteket. Man gör en blandning av 1 del glycerol och 2 delar kokande vatten. När blandningen har svalnat, ställer man kvistarna i den. Då konserveras de inifrån och kan hålla sig fina i flera månader.

 • Utnyttja även kvällarna genom att ordna belysning i trädgården och tänd en och annan ljuslykta för att lysa upp trädgårdsgången med.

 • En bra helg att släppa lös fantasin och göra riktigt fina arrangemang av de sista höstblommorna och av höstens vackra grönsaker är Mickelsmässohelgen, som dock i år hamnar på oktober-sidan. Då brukade man förr ha skördefester. Varför inte ta upp den traditionen igen? Här kan du hitta inspiration: blomsterarrangemang och bordsdekorationer.

 • Glöm inte bort att njuta av hösten och de klara, soliga dagarna genom att ta promenader i parkerna för att uppleva alla de glödande höstfärgerna!

  Även svampskogen lockar kanske? Hjälp med svampbestämning går att få, bl. a. genom de botaniska trädgårdarna under vissa tider nu i september. Äppel- och päronutställningar och -bestämning brukar också anordnas på samma ställen.


Höstdisig morgon


Scillalökar i gräsmattan


Plantera allium, narcisser och fritillaria ihop med tulpanerna för att lura rådjur och sorkar.


Albansk chili 'Slim Pim'


Bönskörd


Nu dignar rönnen av saftiga röda bär.


Gräsmattan skall inte klippas så kort nu på hösten, den övervintrar bättre om gräset är något längre.


Frörensning


Beskär de s.k. kärnfruktträden nu: plommon, körsbär, aprikos och persika.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB