Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i september

Uppdaterade tips och råd om lökodling och trädgårdsskötsel på hösten

Hösten är en viktig tid för den som vill ha en frodig och vacker trädgård till våren. Många moment i trädgårdsskötseln görs bäst just nu – särskilt när det gäller lökar, vinterförberedelser och föryngring av perenner. Här följer aktuella och relevanta råd för dig som vill lyckas med din trädgård hösten 2024.

Köp och förvara lökar i rätt tid

Hösten är högsäsong för att köpa in lökar. Köp lökar så snart de syns i handeln, för då är sortimentet både bäst och fräschast. Den torra butiksluften kan snabbt försämra kvaliteten på lökarna, så investera hellre tidigt och välj fina exemplar. Förvara dem svalt och mörkt hemma om du inte planterar direkt. Men tänk på att smålökar, exempelvis scilla, gärna ska planteras omedelbart för att hinna rota sig innan vintern.

Ett populärt tips är att plantera scilla direkt i gräsmattan: Lyft upp en bit av grässvålen, lägg ner lökarna och återplacera svålen. På våren får du ett blått hav, och när bladen vissnat kan du enkelt klippa gräsmattan som vanligt – scillorna tål det bra. Här kan du läsa om hur man gör.

Välj plats för lökar och tänk långsiktigt

Redan vid plantering bör du tänka på var du placerar större lökar, som tulpaner och narcisser, för att slippa fula vissnande blad i rabatten under våren. Det gör stor skillnad om du planterar dem bland eller i anslutning till senblommande perenner med yvigt, kraftigt bladverk, eller låga buskar som kan dölja de vissnande bladen. På så vis hålls rabatten vacker även när vårlökarna gjort sitt.

Plantera helst från september tills tjälen går i jorden. Lökarna behöver hinna rota sig ordentligt innan vintern kommer. Gräv ett hål som är 2–3 gånger så djupt som lökens storlek och sätt alltid spetsen uppåt. För bästa resultat, blanda ner benmjöl i jorden vid plantering. Det ger långtidsverkande näring. Hönsgödsel, vedaska eller särskild lökgödsel fungerar också utmärkt.

Skydda lökarna mot skadedjur

Tyvärr är särskilt tulpanlökar mycket omtyckta av både rådjur och sorkar. Ett bra knep är att blanda ner allium, narcisser och fritillaria tillsammans med tulpanerna – arter som djuren sällan rör. Dessutom kan du lägga ett tätt hönsnät runt tulpanlökarna i jorden för extra skydd. Här kan du läsa mer om planteringsknep.

Förbered för frosten

För de växter som inte klarar frost är det dags att börja se över möjliga vinterförvaringsplatser – kanske har du ett förråd, garage, växthus eller svalt rum? Gör i ordning platsen i god tid, så att du kan flytta in krukor snabbt om en oväntad frostnatt hotar, särskilt i norra Sverige. Många växter klarar sig dock fortfarande ute så länge det inte blir allt för kallt.

Ta hand om sommarblommor och kryddor

Vill du försöka övervintra några av dina favoriter? Ta sticklingar av sommarblommor som fuchsia, verbena, pelargon och margarit – rota dem i småkrukor och övervintra svalt och ljust, gärna under lysrör. Detta är ett bra alternativ för dig som inte har möjlighet att bära in hela plantan. Vattna mycket sparsamt under vintermånaderna.

Bland kryddväxterna är det rosmarin och ananassalvia som mår bäst av att tas in och ställas på fönsterbrädan eller i svala odlingsutrymmen med extra ljus. De blommar vackert på senhösten om de trivs. Persilja går ofta att övervintra i rabatt i de södra landsdelarna, men du kan även ta in en kruka för färska skott hela vintern.

Ta in frukter, chili och paprika

Har du chili eller paprika i kruka utomhus? Ta in dem i växthus eller bostad nu, så kan de fortsätta utveckla frukter så länge de har värme och ljus. Kontrollera växterna så att inga skadedjur eller ohyra följer med in.

Lyft upp knölar och samla blad

Bor du i norra Sverige är det nu hög tid att ta upp dahliaknölarna innan frosten förstör blasten. Samma sak gäller för knölar av kanna, höstlilja, freesia och gladiolus i alla delar av landet där frostrisk finns. Läs mer om hur man tar upp dahliaknölar här.

Bladen från svartvinbärsbuskar kan plockas och torkas eller frysas för att användas till exempelvis gurkinläggning eller te längre fram under året.

Höstfägring i krukor och rabatter

Låt hösten ta plats även i ytterkrukor och på trappan – både vackert och praktiskt när du snabbt behöver samla in växter inför nattkylan. Komplettera gärna med höstfägring: prydnadsgräs, låga astrar, krysantemum, silverek, cyklamen, vaktelbär, korallbär, små prydnadskål och murgröna. Här finns fler tips på höstkrukor.

Dela och plantera om perenner

Stora perenner som blivit glesa eller tagit över för mycket bör delas och planteras om i näringsrik jord. Vattna ordentligt efteråt så att de hinner rota sig före vintern. Växter som blommar för fullt hösten delas däremot bättre på våren.

Sköt om gräsmattrots och samla frö

Klipp inte gräsmattan för kort på hösten – lite längre gräs klarar sig bättre över vintern. Avsluta också kvävegödslingen för säsongen så att gräset får chansen att gå in i vila.

Samla gärna fröer från egna växter att använda till vårsådd eller som personlig gåva till trädgårdsintresserade vänner. Plocka och torka fröerna några dagar, rensa, lägg i märkta små påsar och förvara svalt och mörkt.

Skapa hållbara blomsterarrangemang och njut av hösten

Vackra grenar, som t.ex. från prydnadsapel, kan konserveras med glycerol (blanda 1 del glycerol och 2 delar kokande vatten), så håller arrangemangen sig i månader. Hösten är också perfekt för att skapa egna buketter och dekorationer av säsongens blommor och skörd. Under Mickelsmässohelgen är det tradition att hålla skördefest och pynta. Här hittar du tips om blomsterarrangemang och bordsdekorationer med höstens grönsaker.

Låt höststämningen spira

Avsluta med att lysa upp mörka kvällar i trädgården med belysning och ljuslyktor längs gångarstigar och entréer. Och framför allt – ta dig ut på promenader i parker och skogar för att njuta av den sprakande höstprakten, svampplockning och fruktutställningar. Många botaniska trädgårdar erbjuder dessutom hjälp med svampbestämning och fruktutställningar under september.

Sammanfattningsvis: En genomtänkt höstskötsel lägger grunden för en vacker, lättskött och prunkande trädgård till våren. Använd gärna de utförliga råd och inspirationslänkar som finns här för att få ut mesta möjliga av säsongen!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB