Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Ännu fler höstkrukor

  • Trädgård
Höstglädje! Foto: Sylvia Svensson

Det här med att "bygga" krukor för användning utomhus under olika årstider är ett av de roligaste göromålen jag vet! Så nu har jag byggt några höstkrukor av vad som stått till buds i plantbutikerna.

Den första krukan innehåller solväxter, de får bästa höstfärgen i soligt läge.

Den höga limegröna växten i bakgrunden är en sommarcypress, Kochia scoparia ssp. scoparia. Den håller sig grön och yvig hela sommaren, men när de kyliga höstnätterna i kombination med soliga dagar sätter igång, får den en lysande orangeröd höstfärg!

Den passar fint ihop med alunroten Heuchera 'Marmalade' i vänster framkant, som ju har en lysande bladfärg hela sommaren om den står soligt.

Dessa kompletteras fint med en johannesört med vackra orangeröda bär, Hypericum inodorum 'Giant' och en nyhetsväxt, Sedum 'Lemon Ball'.

Alunroten är perenn och johannesörten klarar sig kanske också genom vintern på ett skyddat läge.

Sedum'en, som än så länge inte har något svenskt namn, har jag ingen erfarenhet av ännu om den klarar vintern, den är ju alldeles ny i handeln. Men man ska kunna ta in den inför frosten och ha som rumsväxt.

I den andra krukan är det ett perennt gräs, Miscanthus sinensis 'Ghana', med gula blad. Den får även vippor så småningom.

På framsidans halvsoliga veranda har jag två urnor planterade med olika gräs och en blåblommig höstaster.

Urnan kompletteras även här av Sedum 'Lemon Ball', som jag är riktig förtjust i för närvarande!

Man kan också göra "åretruntkrukor" av perenna växter. I denna kruka ses eldtörel, Euphorbia griffithii, som får lysande röda stjälkar och blad till hösten. På våren blommar den med eldröda blommor.

Det bruna gräset bakom den heter Carex petrei 'Bronze Form' och ser likadan ut året om. Ibland får den en liten vippa under sommaren, men det är bladen som är huvudsaken.

Den storbladiga växten heter Bergenia 'Winter Glow' och lyser med röda blad under hösten och vintern.

Lilla spetsmössan, x Heucherella 'Viking Ship' är åtminstone delvis vintergrön, men kommer med nya blad på våren igen.

Enklaste möjliga planteringar får man ihop av en maffig pyntekål med en höstaster ton-i-ton. Som bakgrund har de en yvig planta av timjan, som man kan nypa lite av till maten också.

En större plantering gör man i en svart bleckhink. I bakgrunden är det en stor rosa buskveronika som blommar i en ljuvt lilarosa färg.

Framför den från vänster en rumsväxt, höstglöd, som faktiskt klarar att stå ute tills frosten kommer.

Sedan är det en planta knoppljung i samma rosa nyans och till sist en planta helgonört, Santolina chamaecyparissus, som övervintrar i södra Sverige.

Till sist några mycket enkla men vackra skapelser från Hörnhems igen!

Dessvärre säljs dessa plantor ofta utan namn i plantbutikerna, men man kan ju kolla om man hittar något liknande. Bilderna är mest till inspiration!

I den första krukan ses det blåa gräset Festuca ovina 'Elijah Blue' med alunroten, Heuchera-hybriden 'Sugar Frosting' och Euphorbia-hybriden 'Despina'.

Enklaste möjliga plantering är väl denna: En planta av den brokbladiga Euphorbia 'Helena' och en rödbladig alunrot, Heuchera 'Licorice'.

Den tredje krukan är också enkel: en stor planta av rödbladig revsuga, Ajuga 'Elmblut' tillsammans med ett gulvitrandigt gräs, Carex hachijoensis 'Evergold' och så en ännu inte blommande planta av blåblomma, Ceratostigma plumbaginoides i bakgrunden. Den får små, blåa blommor så småningom.

Den fjärde krukan innehåller den låga, rödbladiga kärleksörten Sedum 'Bertram Anderson' med den likaså silvrigt rödbladiga alunroten Heuchera 'Frosted Chocolade'. Det silvriga i alunrotens blad tas upp av Helichrysum 'Weisses Wunder' i bakgrunden. Mer behövs inte för att skapa en fantastiskt vacker liten urna!

    

Höstktrukor
Höstktrukor

Urna på verandan
Urna på verandan

Perennkruka på verandan
Perennkruka på verandan

Höstfägringskorg
Höstfägringskorg

Bleckhink med rosa toner
Bleckhink med rosa toner

Hörnhems första
Hörnhems första

Hörnhems andra
Hörnhems andra

Hörnhems tredje
Hörnhems tredje

Hörnhems fjärde
Hörnhems fjärde