Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i oktober

Oktober i Sverige – Aktuellt i trädgård och natur

Oktober är nu här med sin färgprakt och krispiga luft. Enligt den meteorologiska definitionen hör månaden till hösten, vilket innebär att medeltemperaturen oftast har sjunkit under 10 grader. Det är också den längsta månaden på året, med 31 dygn och en timme – i år återgår vi till normaltid den 27 oktober, när sommartiden slutar.

Sommaren är nu förbi i större delen av landet, men i södra Sverige kan några sensommardagar ännu dröja sig kvar. Dock smyger sig kylan på när kvällarna sänker sig, och en varm kofta blir din bästa vän under kvällspromenaderna. Naturen ändrar karaktär; dagarna blir kortare och luften klarare.

Även om sommarens blomsterprakt är på upphällningen, finns det fortfarande mycket att uppleva i trädgården. De sista sommarblommorna blommar tappert vidare tills Kung Bore överraskar. Höstens perenner står i blom, fruktträden dignar av äpplen och päron, och de flesta buskar och träd glöder i vackra höstfärger. Höstkrokus, de sista rosorna och den vackra men giftiga nakna jungfrun lyser upp i rabatterna. Ta vara på alla höstens helger och njut av skymningsmys i goda vänners lag – särskilt Tacksägelsedagen den 13 oktober är perfekt att fira in skörden och trädgårdsglädjen.

Läs vad som var aktuellt i september.

Skydda trädgården inför vintern

När nattfrosten smyger sig på, vaknar även frostfjärilarna. De vinglösa honorna som trivs i gräsmattorna vill klättra upp i fruktträd för att lägga ägg. En enkel limring på stammarna förhindrar skador nästa säsong.

Rosor och andra känsliga växter behöver skyddas. Kupa rosorna med luftig kompostjord, sand, torra löv, granris eller barkmylla. Undvik täckbark, eftersom den kan bruka kväve ur jorden och skapa hårda iskakor kring basen på plantan.

Vintertips för känsliga växter

Täck känsliga växter med löv och grankvistar, och skydda dem mot vintervätan med en tegelpanna eller glasskiva lutad över. Många vintergröna växter behöver dessutom extra vatten under hösten, särskilt om marken är torr – ge dem en sista rejäl rotblöta innan tjälen sätter in. Att lämna ett tunt lager löv på gräsmattan förbättrar humushalten, men undvik tjocka drivor då gräset måste kunna andas.

Plantera och flytta

Oktober är sista chansen för lökplanteringar – nu gäller det särskilt tulpanlökar. Passa även på att sätta narcisser och krokus i krukor, för svala vinterförvaring inför vårens blomsterprakt. Du kan till exempel ställa krukorna i ett svalt garage, vedbod eller gräva ner dem i trädgården där de är lätta att ta fram för drivning på våren.

Julens hyacinter

Planera redan nu för julens hyacinter. Välj stora, kraftiga lökar, helst de som är odlade för drivning. Sätt dem i hyacintglas eller sandblandad jord och ställ svalt och mörkt i 10–12 veckor – perfekt att påbörja i slutet av oktober.

Det är fortfarande utmärkt att plantera härdiga buskar, lövträd och vårblommande perenner så länge marken är frostfri. Dela perenner som brett ut sig för mycket, och passa på att flytta buskar och småträd när de fällt bladen och gått i vila. Ta även in sommarens krukväxter innan frosten kommer och inspektera för skadedjur.

Vill du ändå ha höstkrukor på trappan, satsa på tåliga höstfägringsväxter eller vintergröna barrväxter ihop med ljung – de klarar några frostnätter. Ännu fler tips på höstkrukor hittar du här!

Jordbearbetning

Har du färsk stallgödsel, passa på att starta ny kompost nu så att den hinner brinna till våren. Vid höstgrävningen av grönsakslandet, sprid ut gammal kompost och gräv gärna ner löv och blast så förbättras jordstrukturen till nästa säsong.

Bättre jord till våren

Att höstgräva, lägga in kompost och löv samt täcka rabatter med organiskt material är nyckeln till en jord som bjuder på rik växtkraft när vårsolen kommer.

Städa och ta in

Rensa bort onödiga ris- och högar av gräs, bråte och brädor som kan utgöra övervintringsplatser för oönskade sniglar – men titta först så att du inte stör någon sovande igelkott! Finns där en igelkott kan du med fördel lägga på lite extra material som extra skydd. Vill du bygga en vinterlya åt igelkotten själv, hittar du en praktisk beskrivning här.

Ta in prydnadssaker och krukor som inte tål frost. Töm och rengör fågelbad, dammar, växthus och vattenkärl. Särskilt viktigt är att räfsa bort löv ur trädgårdsdammen – multnande löv tar syre från vattnet och kan bli en fara om du har fiskar som ska övervintra.

Vårda rumsväxterna

Torka av och inspektera dina rumsväxter. Minska vattningen och fundera över om de behöver extra ljus med dagsljuslampor – Osram Lumilux 860 är ett populärt val som ljusterapi när höstmörkret smyger sig på.

Samla och spara av skörden

Nu är tid att plocka de sista vinteräpplena före första frosten eller innan de blåser ned av stormar. Förvara dem svalt, inslagna i papper. Har du kvitten i trädgården, prova att koka gelé! Slånbär plockas helst efter första frosten, då blir de sötare och passar utmärkt till likör.

Rosornas nypon och rönnbär blir också bättre efter ett par frostnätter – gör te, soppa, gelé eller frys in hela klasar till fåglarna. Samla även frö från sommarens blommor och torka eterneller, gräs och dekorativa fröställningar för att skapa vackra vinterbuketter. Ge bort fröpåsar som present – tips och inspiration finns också här om du vill ta vara på dahlia-knölar inför nästa år.

Har du gräslök eller persilja kvar ute? Ta upp och plantera i kruka för att ha fräscha kryddor på veranda eller köksfönster hela vintern.

Mata fåglarna

Flyttfåglarna har lämnat oss för året, men nu letar stannfåglarna efter nya matställen. Gör rent fågelbordet och börja mata redan från första frostnätterna – även om det ännu finns en del mat naturligt. Att mata fåglarna är både roligt och ger liv i trädgården vintertid.

Njut av hösten!

Glöm inte att njuta av oktober – ta tillvara de friska, stjärnklara kvällarna med lyktor i trädgården, eller ordna belysning som lyfter fram höstfärgerna bland blad och buskar. Samla vänner till en skördefest eller ordna ett vackert höstarrangemang till Mickelsmäss. Hämta inspiration här om höstens vackra grönsaker och till skördefester.

Tips för höstmys

  • Sätt ut lanternor och lyktor vid gången och entrén.
  • Samla vänner för skördefika eller grillkv
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB